43 ennustetta vuodelle 2016: Asiantuntijat professorista veteraaniin kertovat, mitä ensi vuonna tapahtuu

1. Hyökkääkö Venäjä?
Venäjä ei ole uhka Suomelle, jos uhka määritellään kyvyksi ja tahdoksi. Kyky Venäjällä on: se kehittää ydinaseitaan, ottaa arktiset alueet haltuunsa tukikohtaverkostolla ja pitää näyttäviä sotaharjoituksia. Mutta Venäjällä ei ole tahtoa uhata Suomea.
Strategian opettaja Juha Kukkola, Maanpuolustuskorkeakoulu
2. Tuleeko sitä lunta?
Mahdoton sanoa. Suursäätilan muutos voi tapahtua Suomessa hyvinkin nopeasti. Vuosikymmenten keskiarvojen perusteella leudot talvet kuitenkin yleistyvät tulevaisuudessa.
Meteorologi Pauli Jokinen, Ilmatieteen laitos
3. Hiukset: 70-luvun paluu
Naisten hiuksiin saadaan boheemi huolettomuus voimakkaalla keskijakauksella tai syvällä sivujakauksella ja huolettomalla viimeistelyllä. Nutturat ovat kova juttu. Otsahiuslisäke on kesän hitti.
Hiustaiteilija Piatu Puhakka
4. Keittiössä hurisee
Ihmiset ostavat yhä enemmän tehosekoittimia ja monitoimikoneita. Tässä näkyy terveellisten pirtelöiden ja kasvisruokien trendikkyys ja television ruokaohjelmien vaikutus.
Kodintekniikkaliiton puheenjohtaja Päivö Uusi-Erkkilä
5. Televisiot vähenevät
Nuoret ovat hylänneet television. Tämä laskee vuonna 2016 televisioiden myyntiä. Myydyistä vastaanottimista reilusti yli puolet on 2016 smart-televisioita, jotka voidaan kytkeä internetiin ja esimerkiksi kodin ovi- tai valvontakameroihin.
Kodintekniikkaliiton puheenjohtaja Päivö Uusi-Erkkilä
6. Entäs mustikkasato?
Jos talvesta tulee vähäluminen mutta kylmä, mustikat paleltuvat. Kevätahava puolestaan aiheuttaa pakkaskuivumista. Ilmastonmuutoksen vaikutuksesta mustikka voi vähitellen hävitä Etelä- ja Keski-Suomesta. Mustikka kasvaa kuusivaltaisissa metsissä. Kun kuuset vetäytyvät pohjoiseen, mustikka seuraa perässä.
Vanhempi tutkija Kauko Salo, Luonnonvarakeskus
7. 320 saimaannorppaa
Saimaannorppa on yhä äärimmäisen uhanalainen laji. Vaikka kanta on kasvussa, saimaannorppia on jäljellä vain 320 yksilöä.
Suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki, WWF
8. Katse Merkuriukseen
Vuonna 2016 ei nähdä täydellisiä auringon- tai kuunpimennyksiä Suomessa, mutta 9. toukokuuta Merkurius kulkee Auringon edestä. Tapahtuman voi havaita vähintään 10 kertaa suurentavilla kiikareilla tai kaukoputkella.
Jaakko Visuri, Ursa
9. Isistä ei kukisteta
Isis kukistuu vain, jos Syyriaan saadaan rauha. Todennäköisesti edes tulitaukoa ei saada aikaiseksi vuonna 2016, koska ei pystytä muodostamaan kansainvälistä liittoumaa, johon kuuluisivat kaikki osapuolet. Niinpä eri maat sotivat Syyriassa omilla operaatioillaan omia vihollisiaan vastaan. Isis hyötyy tästä, mutta sillä on niin paljon vihollisia, ettei se pysty laajenemaan.
Strategian opettaja Juha Kukkola, Maanpuolustuskorkeakoulu
10. Iskuja länteen
Isisin iskut lännessä jatkuvat.
Juha Kukkola, Maanpuolustuskorkeakoulu
11. Jäljellä 3 leveähuulta
Sarvikuonojen salametsästys on ammattimaistunut dramaattisesti. Sarville on kysyntää erityisesti Aasiassa. Myös sarvikuonojen elinympäristöt ovat häviämässä. Luonnonvaraisia jaavansarvikuonoja on elossa enää alle 60 ja sumatransarvikuonoja noin 100. Zairenleveähuulisarvikuonoja on jäljellä vain kolme.
Suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki, WWF
12. Enemmän eläkeläisiä
Eläkkeelle jää ensi vuonna arviolta 74 000 suomalaista. Yhteensä eläkeläisiä on tällöin 1,4 miljoonaa. Eläkeläisten määrä kasvaa vielä 2030-luvulle saakka, vaikka ikäluokat pienenevät jatkuvasti.
Antti Karkiainen ja Jari Kannisto, Eläketurvakeskus
13. Yltyvätkö myrskyt?
Koska talvien lämpenemisen myötä routajakso kaventuu sekä alku- että loppupäästä, talvimyrskyt ovat aiempaa tuhoisampia. Puut kaatuvat herkemmin, kun routa ei ole ankkuroinut niitä maahan.
Meteorologi Pauli Jokinen, Ilmatieteen laitos
14. Älykello ranteeseen
Joka ikinen merkittävä kellofirma pyrkii nyt markkinoille älykelloillaan.
Tyylitoimittaja Sami Sykkö
15. Liikunta: elämyksiä
Suuria trendejä liikunnassa ovat elämyksellisyys ja uusien taitojen opettelu. Liikunta ei siis ole pelkkää kaloreiden polttamista. Tämä näkyy esimerkiksi AMP (athletic movement performance) -ryhmäliikuntatunnilla, jossa ei jumpata musiikin tahtiin vaan keskitytään jokaisen omien taitojen ja suoritusten kehittämiseen.
Ryhmäliikuntapäällikkö Inka Hase, Sats Elixia
16. Eroja terveydessä
Suurin terveysuhka vuodelle 2016 on se, ettei hyvinvointi ulotu kaikkiin suomalaisiin. Uusi terveysteknologia, esimerkiksi terveyttä edistävät älypuhelin- tai nettisovellukset, tavoittaa parhaiten ihmiset, jotka voivat muutenkin hyvin. Sairaudet kasautuvat kohtuuttoman paljon ihmisille, joilla on usein muitakin ongelmia, esimerkiksi työttömyyttä tai hyvin pienet tulot.
Kansanterveystieteen apulaisprofessori Anna Keski-Rahkonen
17. Naiset laulavat
Sannin vanavedessä nousee esiin mielenkiintoisia artisteja, kuten Evelina, Siniyasemin, Vilma Alina ja Annukka. Vuosi 2016 on myös Huvilakatu-kappaleesta tunnetun Elias Gouldin vuosi. Gould on nuoremman polven Olavi Uusivirta.
Uuden musiikin asiantuntija Venla Kokkonen, YLE
18. Muodissa: miehet
Vielä 1800-luvulla miehet olivat samalla tavalla keikareita kuin naisetkin, mutta 1900-luvulla herrojen pukeutuminen muuttui tylsäksi. 60-luvulla miehet nousivat jälleen muoti-ikoneiksi Beatlesien ja kumppaneiden myötä. Nyt on taas käynnistynyt miesten uusi aikakausi. Esimerkiksi poliitikkojen pukeutumiseen kiinnitetään huomiota.
Tyylitoimittaja Sami Sykkö
19. Hyvin menee?
Osa suomalaisista joutuu joka puolelta leikkausten kourimaksi. Väestön suuren enemmistön tila on kuitenkin vakaa. 80 prosenttia on elämäänsä tyytyväisiä, ja heidän elintasonsa pysyy kohtuullisen hyvänä.
Sosiologian professori Juho Saari, Itä-Suomen yliopisto
20. 15 000 pakolaista
Turvapaikanhakijoiden määrä lisääntyy, kun kevät alkaa Välimerellä. Vuonna 2016 Suomeen ennustetaan tulevan 15 000 turvapaikanhakijaa. Jos EU ja Turkki saavat sovittua toimenpiteistä maahanmuuttajavirtojen pysäyttämiseksi, tulijoita voi olla kuitenkin merkittävästi vähemmän.
Ylijohtaja Jorma Vuorio, sisäministeriön maahanmuutto-osasto
21. Muovista muovia
Pakkausmuovin keräys alkaa, ja vähintään 500 keräysastiaa ilmestyy taajamiin. Kierrätetty jäte käytetään Ekokemin laitoksella pääasiassa uusiomuovin raaka-aineena. Osa poltetaan energiaksi.
Ekokemin johtava asiantuntija Auli Westerholm
22. Lisää planeettoja
Vuonna 2016 voidaan löytää uusia aurinkokunnan ulkopuolella sijaitsevia planeettoja. Niitä on löydetty tähän mennessä yli 1 800. Eksoplaneettoja etsitään kuumeisesti ja tekniikka kehittyy. Ensi vuonna voi siis löytyä jotain yllättävää.
Jaakko Visuri, Ursa
23. Karvaisia miehiä
Miehillä pitkät hiukset ovat muotia. Parta sälyttää trendikkyytensä.
Hiustaiteilija Piatu Puhakka
24. Tutut futissuosikit
Jalkapallon EM-turnaus pelataan Ranskassa kesä-heinäkuussa. Alkulohkojen voittajista Belgia, Englanti, Italia ja Saksa ovat voittajasuosikkeja siinä missä Espanja ja Ranskakin.
Toimittaja, urheiluasiantuntija Hannu Teider
25. Muotiviikot kotona
Muun muassa Pradan näytöksiä voi katsoa Milanon muotiviikoilta netin välityksellä.
Tyylitoimittaja Sami Sykkö
26. Lisää velkaa
Julkisen velan osuus nousee 65,7 prosenttiin BKT:stä. Viime vuonna se oli 62,8 prosenttia.
Vanhempi ekonomisti Meri Obstbaum, Suomen Pankki
27. Trump pressaksi?
Demokraateista hyvät mahdollisuudet ehdokkaaksi on Hillary Clintonilla, jollei hän sorru skandaaleihin. Republikaanit puolestaan perinteisesti suoristavat rivinsä aina vaalien alla. Kuubalaistaustainen Floridan senaattori Marco Rubio saattaa kerätä hispaanien ääniä, tai alamaissa ollut Jeb Bush voi vielä nostaa suosiotaan. Myös New Jerseyn kuvernöörillä Chris Christiella on mahdollisuuksia. Donald Trumpilla on niin kapea kannattajakunta, että on vaikea nähdä, että hänet valittaisiin ehdokkaaksi.
Ohjelmajohtaja Mika Aaltola, Ulkopoliittinen instituutti
28. Valoa kuoppaan
Suomen talous on syvässä kuopassa eikä sieltä päästä kokonaan pois 2016. Mutta miinuskasvusta mennään plussalle: ensi vuonna bruttokansantuote kasvaa 0,7 prosenttia.
Vanhempi ekonomisti Meri Obstbaum, Suomen Pankki
29. Hyvinvointia?
Suomi on hyvinvointivaltio vielä vuonna 2016. Hyvinvointivaltion ylläpitoon käytetään 65 miljardia euroa. Sosiaaliturvan tekninen valuvika tulee kuitenkin näkyviin. Syyperustaiselta sosiaaliturvalta valutaan toimeentulotuen puolelle.
Sosiologian professori Juho Saari, Itä-Suomen yliopisto
30. Yhdellä pyörällä
Ensi vuoden aikana alamme nähdä yksipyöräisillä kulkulaudoilla liikkuvia ihmisiä.
Tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen
31. 10 mitalia
Suomella on kymmenkunta mitaliehdokasta Rion olympialaisiin. Vahvin on painija Petra Olli. Keihäänheittäjät Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen ovat kokeneita kilpailijoita. Skeetampuja Satu Mäkelä-Nummela on jälleen hyvässä vireessä. Mitaleissa ovat kiinni myös uimarit Jenna Laukkanen ja Matti Mattsson sekä purjehtijat Tuuli Petäjä-Sirén, Tuula Tenkanen ja Tapio Nirkko.
Toimittaja, urheiluasiantuntija Hannu Teider
32. Naapuriin kruunuja
Kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin toisen lapsen laskettu aika on maaliskuussa. Parin esikoinen, prinsessa Estelle, on tällöin 4-vuotias. Prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian ensimmäinen lapsi syntyy huhtikuussa.
Sveriges Kungahus
33. Tähdet kertovat
Suomen astrologisen kartan mukaan olemme kahden aikakauden nivelkohdassa. On alkamassa uusi 30 vuoden sykli. Sitä kuvaa visionäärisyys, kun edellistä sykliä kuvasi innovaatioiden tulva. Suomi on isojen valintojen edessä, joihin esimerkiksi talous ja pakolaiskriisi haastavat. On mahdollisuus visionäärisyyteen tai uhriutumiseen.
Astrologi Maarit Laurento
34. Vakaa Venäjä, kai
Venäjä pysyy vuonna 2016 sisäpoliittisesti vakaana. Talous on tosin kuralla, mutta ei niin pahasti, että se näkysi laajoina mielenilmauksina. Putinin kansansuosio pysyy edelleen kovana. On tosin muistettava, että Venäjä on ennenkin yllättänyt tarkkailijansa.
Strategian opettaja Juha Kukkola, Maanpuolustuskorkeakoulu
35. Onko tämä totta?
Virtuaalisen todellisuuden sovellukset ovat jo niin halpoja, että ne tulevat leluihin. Virtuaalitodellisuuslasit päässä joutuu kokonaan toiseen todellisuuteen, vaikka roikkumaan helikopterista New Yorkin ylle, vaikka todellisuudessa seisoisi omassa olohuoneessaan.
Tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen
36. Katoavatko tatit?
Ensi vuoden sienisatoa ei voi vielä ennakoida, mutta tulevaisuudessa sienilajistomme muuttuu. Tärkeimmät ruokasienet tatit, rouskut ja haperot ovat kuusten ja mäntyjen juurisieniä. Kun havumetsävyöhyke siirtyy ilmastonmuutoksen myötä pohjoisemmaksi, nämä sienilajit seuraavat mukana. Lehtipuiden lisääntymisen myötä Suomeen tulee kuitenkin uusia, lehtipuiden kanssa symbioosissa eläviä sieniä.
Vanhempi tutkija Kauko Salo, Luonnonvarakeskus
37. Läski lähtee
Alkoholin kulutus näyttää kääntyneen laskuun, tupakointi on vähentynyt ja lihavuuden lisääntyminen näyttää pysähtyneen.
Kansanterveystieteen apulaisprofessori Anna Keski-Rahkonen, Helsingin yliopisto
38. Leipää jonosta
Niukkuutta kokevien ihmisten määrä kasvaa. Erityisesti ylivelkaantuneiden ja maksuhäiriöisten määrä lisääntyy, kun työttömyys kasvaa. Kun ihmiset hoitavat ensisijaisesi asumiskulunsa, muuhun kuluttamiseen käytetyt rahat vähenevät. Tämä näkyy kaupungeissa leipäjonoina.
Sosiologian professori Juho Saari, Itä-Suomen yliopisto
39. Uskotko soteen?
Sote-uudistus etenee loppuvuodesta valmiiksi lakiesitykseksi. Sitä ennen ratkaistaan rahoitusmalliin, henkilöstöön, omaisuuteen ja vaalien järjestämiseen liittyvät avoimet kysymykset.
Tuomas Pöysti, soten projektipäällikkö
40. Paketit lentävät
Pieniä kauko-ohjattavia robottikoptereita nähdään yhä enemmän kuljetuskäytössä. Posti ehti jo kokeilla pakettien kuljetusta Suomenlinnaan, Yhdysvalloissa verkkokauppa Amazon aloittaa kuljetukset.
Tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen
41. Hei hei, kassa
Itsepalvelukassat yleistyvät vuonna 2016. Tosin ruokakaupoissa miehittämättömien kassojen yleistymistä hidastavat alkoholi ja tupakka. Niiden myyntiä valvomaan tarvitaan ihmissilmää.
Kaupan liiton asiamies Matti Räisänen
42. Pahin talousmoka
Kaikkein pahinta olisi se, että ei tehtäisi mitään: jätettäisiin rakenteelliset uudistukset tekemättä, ei parannettaisi kilpailukykyä eikä sopeutettaisi julkista taloutta. Suomella on enemmän talouden suhdanne- ja rakenneongelmia kuin ehkä millään toisella maalla. Väestön vanheneminen painaa Suomen talousnäkymiä vielä muutaman vuosikymmenen.
Vanhempi ekonomisti Meri Obstbaum, Suomen Pankki

Simolainen sotaveteraani Armas Ilvo tyttärineen itsenäisyyspäivän vastaanotolla eli Linnan juhlissa Linnan juhlissa 2015.
43. Veteraanin viesti
”Meillä on Suomessa asiat edelleen kohtalaisen hyvin. Siitäkin huolimatta, että elämme aika ihmeellistä ja monimutkaista aikaa. Kun vain jaksettaisiin mennä eteenpäin suomalaisella ryhdillä ja taistelutahdolla, unohtamatta kahta asiaa: luopumisen taitoa ja omistamisen taitoa.”
Sotaveteraani ja entinen maalaispoliisi Armas Ilvo, 95