Asuntomurto on kesän kestohitti – 18 vinkkiä: Näin suojaat arvokkaimman omaisuutesi nopeasti ja edullisesti

Kesä on murtovarkaiden sesonkia. Jäikö murtohälytinjärjestelmä hankkimatta ja turvalukon asennus tilaamatta työkiireiden keskellä, vaikka lomareissu on jo ylihuomenna? Ei hätää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kesä on murtovarkaiden sesonkia. Jäikö murtohälytinjärjestelmä hankkimatta ja turvalukon asennus tilaamatta työkiireiden keskellä, vaikka lomareissu on jo ylihuomenna? Ei hätää.
(Päivitetty: )
Teksti:
Miikka Järvinen

1. Lukitse ovet ja ikkunat

Mitä tyhmemmältä vinkki kuulostaa, sitä tärkeämpi se on. Pidä ovet ja ikkunat lukossa – siis aivan kaikki. Varkaat suosivat helppoja kohteita. Jokainen lukko hidastaa etenemistä ja nostaa kynnystä murtautua sisälle asti.

2. Älä unohda takaovea – ja takalukkoa

Pidä ovet takalukossa, myös takaovi, jonka kautta tehdään huomattava osa omakoti- ja rivitalojen asuntomurroista.

3. Valaisimet pitävät kodin asutun näköisenä

Pidä koti asutun näköisenä valaisemalla omakoti- tai rivitalon piha. Käytä ajastimella tai liiketunnistimella toimivia valaisimia. Hämärän ja pimeän aikaan epärehellisellä asialla liikkuvat eivät yleensä arvosta yläviistosta porottavaa kirkasta valoa, jonka kaikki naapuritkin näkevät.

4. Kameravalvonta-kyltti kannattaa

Hämää murtovarasta kylteillä, jotka antavat ymmärtää, että kiinteistössä on kameravalvonta. Toimivaa kameravalvontaa tai vartiointifirmaan yhdistettyä turvajärjestelmää tämä ei korvaa, mutta hätätilassa hämäys on tyhjää parempi.

5. Tee yhteistyötä naapurien kanssa

Naapurin kanssa kannattaa pysytellä väleissä. Anna naapurille vara-avain ja pyydä häntä tyhjentämään postit. Kesäkaudella pyydä pitämään nurmikkosi siistinä ja talvikaudella tekemään lumityöt, jotta koti näyttää asutulta.

6. Tauko lehtitilauksiin loman ajaksi pidä postilaatikon tyhjempänä

Katkaise sanomalehden tilaus loman ajaksi ja teippaa oveen tai postilaatikkoon ”Ei mainoksia eikä ilmaisjakeluita” -kyltti. Kerrostalossa yksi helpoimpia tapoja todeta asukkaan olevan matkoilla on kurkistaa postiluukusta. Jos kynnysmatolla odottaa postivuori, eikä ovikellon soittoon vastata, on reitti selvä kutsumattomille vieraille.

7. Pidä silmällä myös naapurin taloa

Tee vastapalvelus, kun kuulet naapurin suunnittelevan lomareissua, eli tarjoa omatoimisesti apuasi ja lupaudu pitämään hänen kotiaan silmällä.

8. Tarkistakaa ovista murtovarkaiden viestit

Auta naapuria tarkistamalla hänen ulko-ovensa. Jotkut ryhmissä toimivat varkaat kiertelevät tiedustelemassa pientalo- ja rivitaloalueilla ja saattavat ujuttaa pienen esineen oven ja karmin väliin merkiksi. Myöhemmin joku toinen käy tarkistamassa, onko merkki pudonnut. Merkkinä voidaan käyttää esimerkiksi tulitikkua, hammastikkua, nuppineulaa tai teipin palaa.

TV-simulaattori. Ruutukaappaus

9. Tekniset huiputusvälineet ovat huokeita ja tehokkaita

TV-simulaattori on halpa ledivalaisin, jossa eri väriset ledivalot välähtelevät jäljitellen avoimen television heijastamaa valoa. Simulaattorin valo näyttää erehdyttävän oikealta verhojen läpi tai kulman takaa katsottuna.

Kaveriksi kannattaa hankkia 24 tunnin kellolla varustettu ajastin, jolla TV-simulaattorin voi kytkeä päälle vaikkapa iltaisin, perinteiseen television katseluaikaan.

Led-lamppua käyttävän kohdevalaisimen voi säätää ajastimella syttymään iltaisin ja sammumaan aamuisin. Led-lamput eivät juurikaan kuumene joten yksin jätettyinä niiden paloturvallisuusriskin on pienempi kuin muiden valaisinten. Yhdessä tai kahdessa huoneessa verhojen raosta kuultava valo luo vaikutelman asutusta kodista, varsinkin jos valo ei ole päällä kellon ympäri.

10. Kysy rohkeasti, millä asialla vieras on

Ovikellon soittaminen on perinteinen tapa tarkistaa varsinkin kerrostalossa, onko porukka kotosalla. Jos avaat oven tuntemattomalle, tiedustele, millä asialla hän on. Vaikuttaako henkilö luotettavalta vai hermostuneelta?

11. Tarkkaile tuntemattomien liikkeitä

Pidä silmällä kodin lähistöllä liikkuvia tuntemattomia, tai pyydä naapureita pitämään silmänsä auki. Omakoti- ja rivitaloja tarkkaillaan usein lyhyen aikaa kerrallaan. Varkaat tarkkailevat, mikä asunnoista on mahdollisesti tyhjillään.

12. Murtovaras tekee itsestään huomaamattoman

Epäilyttävää hiipparia kannattaa lähestyä reippaasti mutta ystävällisesti ja kysyä, mitä kuuluu ja voiko häntä mahdollisesti auttaa. Monet murtovarkaudet tehdään päiväsaikaan, jolloin tekijät pyrkivät sulautumaan ympäristöönsä.

13. Työvaatteet hämääväät tehokkaasti

Yksi härskeimpiä ja myös toimivimpia vippaskonsteja on pukeutua tavallisiin työvaatteisiin tai jopa huomioliiviin.

Konstilla on vedetty nenästä jopa kovimpia turvallisuusammattilaisia. Hiljattain konstia testannut Ylen toimittaja käveli keltaisessa huomioliivissä, kuvaton ja nimetön kulkukortti kaulassa, tikapuut olalla ja kännykkä korvalla sisään Säteilyturvakeskukseen ja Suomen Pankkiin.

14. Ota valokuva epäilyttävästä autosta – mutta pidä kuva vain itselläsi

Epäilyttävästi liikkuvasta tuntemattomasta autosta kannattaa ottaa mahdollisuuksien mukaan valokuva, jossa myös rekisterinumero näkyy. Pidä kuvat visusti itselläsi äläkä missään tapauksessa jaa niitä sosiaalisessa mediassa syyllistävien saatetekstien kera.

Moka tällaisissa asioissa voi johtaa tilanteeseen, jossa asiakkaan antamaa osoitetta etsinyt rehellinen asentaja joutuu kiusalliseen välikäteen ja sinä syyllistyt kunnianloukkaukseen, ja joudut maksumieheksi.

15. Älä jätä arvotavaraa helpoksi saaliiksi

Piilota kodin rahat ja arvoesineet, joiden hinta-koko-suhde on varkaan kannalta edullinen. Pienet ja arvokkaat esineet lähtevät mukaan ensimmäisinä.

16. Kuvaa kotisi ja omaisuutesi murron varalta

Ota kännykkäkameralla valokuvat kotonasi olevasta arvo-omaisuudesta sen epätodennäköisen tilanteen varalta, että varas iskee loman aikana juuri sinun kotiisi. Kuvien avulla poliisin on helpompi jäljittää omaisuuttasi ja rikosilmoituksen jälkeinen korvausten hakeminen vakuutusyhtiöltä sujuu notkeammin.

17. Vältä lomapostauksia sosiaalisessa mediassa

Älä avaudu poissaolostasi sosiaalisessa mediassa koko maailmalle. Tietysti lomavarpaat riippumatossa, ensimmäinen, toinen ja miksei kolmaskin kylmä drinkki ja auringonvarjon alta avautuvat maisemat on kiva jakaa Facebookissa, mutta siinä on riskinsä.

Huolehdi, että some-tiliesi yksityisasetukset ovat ajan tasalla, ja että päivityksesi näkyvät ainoastaan ihmisille, joihin luotat.

18. Muista varmuuskopio

Mikä kodissasi on korvaamattoman arvokasta, jota mahdollisen murtovarkauden tai muun onnettomuuden jälkeen ei saa takaisin vakuutusyhtiöltä?

Oikea vastaus: digitaaliset valokuvat, videot ja muu digitaalinen omaisuus.

Tee tärkeimmistä tiedostoistasi vähintään kaksi identtistä varmuuskopiota ulkoisille kovalevyille ja kolmas mielellään pilvipalveluun.

Säilytä yksi varmuuskopio jossain luotettavassa paikassa mutta ei kotona. Piilota kotikopio paikkaan, josta varas ei osaa niitä etsiä. Hän ei ole kiinnostunut perhekuvistasi tai lomavideoistasi vaan kovalevy saattaa tarttua mukaan siksi, että se mahtuu mukavasti taskuun.

X