Voit syyllistyä rikokseen, jos ostat varastetun pyörän – nämä merkit paljastavat varkauden

Jos pyörän alkuperä vaikuttaa epäilyttävältä, älä osta sitä. Poliisi neuvoo, minkä seikkojen pitäisi soittaa hälytyskelloja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos pyörän alkuperä vaikuttaa epäilyttävältä, älä osta sitä. Poliisi neuvoo, minkä seikkojen pitäisi soittaa hälytyskelloja.
Teksti: Vesa Mäkinen

Varastetun pyörän ostajasta tulee rikollinen helposti, vaikkei hän tietäisi pyörän taustoja. Rikosepäilyyn riittää, että ostajan olisi pitänyt ymmärtää pyörän olevan todennäköisesti varastettu.

”Ostaja voi ajella uudella pyörällään iloisena puistossa, ja sen oikea omistaja huomata, että tuohan on hänen. Sitten kun asiaa selvitellään, voi olla syy epäillä tuottamuksellista kätkemisrikosta”, sanoo komisario Toni Uusikivi Helsingin poliisista.

Tuomiokin voi tulla, eikä se välttämättä ole aivan kevyt. Tuottamuksellisesta kätkemisrikoksesta voidaan tuomita sakkoja tai enintään puoli vuotta vankeutta.

Tuomioita on langetettu Helsingissä silloin tällöin, useimmiten kännyköistä.

”Ihminen saattaa todeta, että huomasin, miten halpa se on, mutta ostin kuitenkin.”

Ole huolellinen ostaessasi

Kun pyörän ostoa miettii, Uusikiven mukaan tärkeintä on käyttää tervettä järkeä. Hän antaa kuusi vinkkiä varastetun pyörän tunnistamiseen:

1. Jos hinta on selvästi liian halpa, pyörä on todennäköisesti varastettu. Oikea omistaja ei myy tuhansien eurojen pyörää satasilla.

2. Pyörän rungosta on viilattu pois merkintöjä, sen alkuperä on epäilyttävä.

3. Jos pyörään on merkitty esimerkiksi omistajan syntymäaika, sitä on syytä verrata myyjän ikään.

4. Varsinkin uudehkoista pyöristä kannattaa kysyä alkuperäistä ostokuittia. Muutenkin pyörän historiasta kyseleminen voi paljastaa varkaan.

5. Varastetut pyörät on voitu hajottaa osiin ja koota uusiksi pyöriksi. Asiantuntijat tunnistavat usein tällaiset pyörät.

6. Jos pyöriä myydään esimerkiksi pakettiautosta huoltoaseman pihalla tai parkkipaikalla, kannattaa olla varovainen.

Älä leiki poliisia

Uusitalo haluaa antaa tärkeän neuvon myös ihmiselle, jonka pyörä on varastettu:

”Poliisien tehtävät kannattaa jättää poliisien hoidettavaksi.”

Joskus ihminen on itse huomannut varastetun pyöränsä olevan esimerkiksi netin myyntipalstalla ja tehnyt ”valeoston”. Ihminen on sopinut menevänsä ostamaan pyörää ja ilmoittanut myyjälle, että kyseessä on hänen varastettu pyöränsä.

”Siinä voi tulla ikäviä tilanteita, kun edessä on oikea rosvo”, Uusitalo sanoo.

”On ikävä lähteä paikalta ilman pyörää ja nenä kipeänä. Mieluummin kannattaa ilmoittaa asiasta poliisille.”

X