Anna seniorinkin pelata! Hyöty näkyy arjessa – Digitaaliset pelit madaltavat kynnystä netin palveluiden käyttämiseen

Digitaaliset pelit kiehtovat kaikenikäisiä. Vanhempi sukupolvi saa peleistä myös itsevarmuutta sähköiseen asioimiseen. Tuula-Maija Havu piristää digipelien avulla arkeaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pelikonsolin ohjaimessa on selkeät symbolit.

Digitaaliset pelit kiehtovat kaikenikäisiä. Vanhempi sukupolvi saa peleistä myös itsevarmuutta sähköiseen asioimiseen. Tuula-Maija Havu piristää digipelien avulla arkeaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Tuula Ainasoja

Digipeleillä on lukuisia positiivisia vaikutuksia ikäihmisiin, olipa laitteena tietokone, pelikonsoli, televisio tai matkapuhelin. Pelaaminen on monelle seniorille hauskaa ajanvietettä.

Ikäihmisten digitaalinen pelaaminen oli yksi vuodenvaihteessa päättyneen LähiVerkko-projektin aiheista. Eläkeliiton ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n yhteisprojekti kyseli vuonna 2016 digitaalisesta pelaamisesta. Nettikyselyyn vastasi noin tuhat yli 64-vuotiasta. Nettiä käyttävistä eläkeikäisistä 57 prosenttia kertoi pelanneensa digitaalisia pelejä edeltävän vuoden aikana.

Muisti ja aivot kiittävät

”Muistin ja aivojen treenaaminen on suurin motivoiva tekijä ikäihmisten digipelien pelaamiseen”, sanoo LähiVerkko-projektista vastannut asiantuntija Marja Pakarinen.

”Pelaaminen voi olla tapa harjoitella kosketusnäytön tai hiiren käyttöä. Perinteinen pasianssi sopii hyvin tähän tarkoitukseen.”

Digipelien sujuminen saattaa parantaa ikäihmisen itseluottamusta verkon käyttäjänä. Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf -toiminnasta vastaavan asiantuntijan Liisa Tiaisen mukaan digipelaaminen motivoi älylaitteen käyttöön.

”Tutulla laitteella kynnys sähköisten asiointipalveluiden käyttöön madaltuu.”

Tiaisen mielestä ikäihmisiä tulisi kannustaa pelaamaan digipelejä muistamisen ja sosiaalisten kontaktien edistämiseksi. Hän toivoo, että ikääntyville kehitettäisiin helppokäyttöisiä pelejä.

Ikäihmiset voivat tutustua pelaamiseen myös lastenlastensa kautta.

”Lapsia voi pyytää kertomaan suosikkipelistään. Voi opetella pelaamaan yhdessä esimerkiksi tietokilpailuja”, Pakarinen sanoo.

Maailman ensimmäinen seniorien Counter Strikre-ottelu pelataan 19.05. Suomea edustava Grey Gunners-joukkueen pelaajat ovat iältään 70-77 vuotta. Ammuntapeliä pelataan tietokoneella. © Tommi Tuomi

Seniorit suosivat tietokoneita mobiililaitteiden sijaan

Vanhempi polvi pelaa mieluummin tietokoneilla kuin mobiililaitteilla. Ennakkoasenteitakin on.

”Kaikkien ei tarvitse peleistä innostua, mutta kaikkea kannattaa kokeilla. Kokeileminen hälventää turhia ennakkoluuloja. Peleistä saattaa löytää mielekästä tekemistä”, Pakarinen sanoo.

Tutkimushankkeissa ja pelikerhoissa on todettu, että ikäihmisiltä löytyy intoa pelaamiseen, kun he ovat testanneet heille soveliaita digipelejä. Tiedon ja taidon puute saattaakin olla ennakkoasenteita vahvempi este pelaamiselle.

”Kynnys käyttää digitaalisia laitteita on korkea. Pelätään, ettei osata tai että laitteet menevät rikki. Iäkkäät ihmiset saattavat myös ajatella, että pelaaminen on turhanaikaista puuhaa. Tieto pelaamisen hyödyistä saattaa muuttaa käsitystä.”

Digitaaliset pelit osaksi vanhustyötä?

Digipelien valikoimasta löytyy jokaiselle jotakin, eikä pelaaminen ole rahasta kiinni. Internetissä voi pelata ilmaiseksi tai sieltä voi ladata laillisesti omalle tietokoneelle pelejä, jopa haastavia strategiapelejä.

Digitaalisten pelien on todettu olevan käyttökelpoisia työkaluja myös vanhustyössä. Tarvitaan kuitenkin lisää ikäihmisille suunniteltuja pelejä ja laitteita, joissa esimerkiksi iän käytölle tuomat rajoitteet olisi huomioitu.

Vanhustyössäkin puhutaan pelillistämisestä. Pelien dynamiikkaa ja mekaniikkaa hyödynnetään ikäihmisen toimintakyvyn, hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi.

”Uskon, että digitaalisia pelejä ja pelillisyyttä kehitetään tulevaisuudessa myös ikääntyvien hyvinvointipalveluissa”, Marja Pakarinen sanoo.

Juttu on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 5/18.

X