Euroviisut seuraavaksi Suomeen? – Lordin voittovuonna vastakkain olivat kaunotar ja hirviö, nyt kuningatar ja poika

Voiko Käärijä todella voittaa Euroviisut? Moni asia ainakin yhdistää Käärijää, ainoaa voittajaamme Lordia sekä viisuvuosia 2006 ja 2023. Vedonlyöntitilastossa Käärijä on kuitenkin ottanut juuri takapakkia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuoko Käärijä Euroviisut jälleen Suomeen? Lordin voitto keväällä 2006 teki sen mahdolliseksi vuonna 2007.

Voiko Käärijä todella voittaa Euroviisut? Moni asia ainakin yhdistää Käärijää, ainoaa voittajaamme Lordia sekä viisuvuosia 2006 ja 2023. Vedonlyöntitilastossa Käärijä on kuitenkin ottanut juuri takapakkia.
Teksti: Milla Ollikainen

Euroviisut siintävät enää kolmen viikon päässä, ja Suomessa Käärijä-huuma ottaa edelleen lisäkierroksia. Tämän kevään viisuinnostus muistuttaa Lordin voittokulkua, ja muitakin yhtäläisyyksiä löytyy verrattuna vuoteen 2006.

Metallia hirviöasussa ja kaalimatobolerossa

Euroviisuedustajan valinta jakaa aina mielipiteitä, mutta koskaan Suomi ei ole jakautunut niin kuin keväällä 2006. Hirviöasuisen rockbändin voitto viisukarsinnassa nostatti sekä valtavaa innostusta että epäuskoista kauhistusta. Helsingin Sanomien lukijakirjeessä esimerkiksi uumoiltiin, että ”Lordi pilaa Suomen maineen lopullisesti”.

Lordi voitti Euroviisut keväällä 2006.

Lordi esiintyi Euroviisujen avajaisissa toukokuussa 2007. © Markus Pentikäinen / Otavamedia

Tämänkeväinen Käärijä-ilmiö on Lordi-hypeäkin suurempi, ehkä sosiaalisen median ansiosta. Mutta ei Cha Cha Cha herätä pelkästään varauksetonta ihailua. Kappaletta sekä rakastetaan että vihataan. Somekeskusteluissa ja kommenttipalstoilla mielipiteet jakautuvat jyrkästi kahteen eri leiriin, aivan kuten 17 vuotta sitten.

Lordi ja Käärijä edustavat muulle Euroopalle tuttua heavy-Suomea, vaikka Hard Rock Halleluja ja Cha Cha Cha ovat toisaalta hyvin erilaisia kappaleita. Lordin viisu oli helposti omaksuttavaa hard rockia, joka alkoi heti kuulostaa tutulta. Cha Cha Chan ”partymetal” sen sijaan ei ole uponnut kaikille ensikuulemalta. Somekommenttien mukaan osa faneista on innostunut kappaleesta vasta useamman kuuntelukerran jälkeen.

Se luo Suomelle lisäjännitystä, sillä osa suuresta eurooppalaisyleisöstä ei seuraa viisukuhinaa etukäteen vaan tulee näkemään ja kuulemaan Käärijän esityksen ensimmäisen kerran semifinaalissa – tai vasta finaalissa, josta putoaminen näyttää tässä vaiheessa mahdottomalta.

Käärijää ja Lordia ei yhdistä vain metallimusiikista ammentaminen vaan myös esiintyjän erityinen, mieleenpainuva ulkoasu. Lordin kohdalla se merkitsi ylitsevuotavaa kiinnostusta finaaliviikolla Ateenassa, jossa yhtye ei voinut liikkua rauhassa missään. Kanssakilpailijat alkoivat jopa tiedustella etukäteen, milloin Lordi saapuu tilaisuuksiin, koska tämä vei heti koko median huomion.

Käärijä nousi rap-artistilla on rinnassa tatuointi. Mistä nimi kertoo?

Pottatukka ja toukkabolero – Käärijän artistihahmo on jo tavaramerkki. © Nelli Kenttä / Yle

Mitään ei toki voi oikein verrata Lordin övereihin hirviöasuihin, mutta Käärijän musta pottatukka ja neonvihreät hihat tekivät hänestä nopeasti kiinnostavan hahmon. Vesa Silverin ja Teemu Muurimäen suunnittelema nerokas, nahkainen kaalimatobolero on tehokas katseenkiinnittäjä, josta viisufanit ovat neuloneet omia versioitaan niin ahkerasti, että alkuperäisen ohjeen mukaiset langatkin loppuivat kaupoista.

Ruotsin kaunottaret nihkeinä suomalaisista ilmestyksistä

Ateenassa 2006 Ruotsia edusti Carola Häggkvist, joka oli osallistunut Euroviisuihin kahdesti aikaisemminkin ja voittanut Roomassa 1991 kappaleella Fångad av en stormvind. Liverpooliin Ruotsista matkustaa myös jo kerran kisan voittanut ruotsalainen, Bakun finaalissa 2012 voiton Euphorialla vienyt Loreen.

Häggkvist ja Lordi poseerasivat Ateenassa yhdessä ja heidät nimitettiin kisan kaunottareksi ja hirviöksi. Artistien välit olivat kuitenkin nihkeät – lähinnä uskovaisen Carolan puolelta, joka piti suomalaisyhtyettä pelottavana ja sen jäseniä satanisteina. Myöhemmin Carola kyllä muutti mieltään eikä pitänyt Lordia enää pahan lähettiläänä.

Käärijä ja Loreen ovat jo ehtineet poseerata yhdessä Madridissa, jossa he osallistuivat Euroviisujen pre party -konserttiin. Käärijä jakoi tapaamisesta Instagramissa kuvan, jonka alle hän kirjoitti liikuttavan nöyrästi: ”Hän on kuningatar. Hän on kuningas. Minä olen poika Vantaalta.”

Loreenilla ja Käärijällä on ikäeroa vain kymmenen vuotta, mutta siinä missä Loreen on viisujen konkari ja ihailtu ympäri Eurooppaa, Käärijä on noussut hänen rinnalleen täydestä tuntemattomuudesta. Näin on käytännössä myös Suomessa, vaikka artisti toki tunnettiin oman genrensä piireissä jo ennen UMK-kilpailua.

Lue myös: Käärijä on kohuttu rap-artisti – Mistä nimi tulee, entä tatuointi?

Loreen ehti närkästyttää suomalaisia viisufaneja tylyllä ensireaktiollaan Käärijän esitykseen. Sittemmin hän lienee joutunut toteamaan, että tämä kaveri on otettava vakavasti.

Moni uskaltaa Suomessa jo odottaa Liverpoolista jopa voittoa, mutta Käärijä on monella tapaa jo voittanut.

Ruotsilla sen sijaan on vain ja ainoastaan hävittävää.

Vedonlyönti ennakoi menestystä, mutta onko Käärijän tähti lähtenyt laskuun?

Suomalaisille viisukevät on ollut poikkeuksellinen, sillä Käärijän Cha Cha Cha nosti Suomen vedonlyöntitilaston kolmanneksi jo ennen kuin kappaletta oli edes virallisesti valittu viisuedustajaksi. Ja kärjessä Suomi on myös toistaiseksi pysynyt – noussut kakkoseksi ja parantanut kertoimiaan parhaimmillaan alle neljään. Nyt kertoimet ovat juuri liikahtaneet hiukan huonompaan suuntaan neljän yläpuolelle.

Euroviisujen veikkaustilanne

Euroviisujen veikkaustilanne klo 9:01 perjantaina 21. huhtikuuta. © Ruutukaappaus / Eurovisionworld

Ruotsi on selvä voittajasuosikki: Loreenin Tattoo saa nyt vedonlyöntitoimistoilta alle kahden kertoimet.

Suomen kertoimissa on myös huomattavasti enemmän hajontaa kuin Ruotsin, jonka vedonlyöntisuosioon vaikuttanee tasaisen varma viisumenestys. Lisäksi Loreen on viisumaailmassa iso tähti.

Kolmantena vedonlyöntitilastossa on viime vuoden voittaja Ukraina. Sotaa edelleen käyvän maan on laskettu saavan tänäkin vuonna sympatiaääniä. Kovia haastajia kärkikolmikko saa ainakin Espanjasta, Norjasta, Ranskasta ja Itävallasta. Tällä hetkellä Ruotsin johto ja Suomen kakkossija ovat kuitenkin vedonlyönnissä vankkoja.

Toisaalta vedonlyönti on vedonlyöntiä ja tulokset sitten erikseen. Siitä on osoituksena ainokainen viisuvoittommekin.

Vuonna 2006 Suomen voittoon ei aluksi uskottu, sillä Lordin kerroin lähti liikkeelle 40:stä. Eräs keskisuomalainen mies löi viisi tonnia likoon Lordin puolesta kertoimen ollessa 39, ja kääri panoksella itselleen lopulta 295 000 euron voiton.

Kevään mittaan vedonlyöntitoimistoissa huomattiin Suomen suosio veikkauskohteena, ja toukokuun alussa kerroin olikin jo puolittunut. Finaaliviikolla Suomi kipusi jo kärjen tuntumaan, ja Lordia veikattiin kympin sakkiin. Isäntämaa Kreikka oli vedonlyönnin ykkössuosikki, jonka kannoilla keikkuivat Bosnia-Hertsegovina ja Ruotsi.

Tänä keväänä suomalainen viisufani on saanut poikkeuksellisesti jännittää sitä, laskevatko Suomen osakkeet – ei toivomaan viimeiseen asti niiden nousemista. Viisufinaaliin on aikaa kolme viikkoa, ja tilanne voi muuttua vielä radikaalistikin.

Esimerkiksi vuonna 2017 Italia oli vielä toukokuun alussa yhtä ylivoimaisesti viisuveikkauksen kärjessä kuin Ruotsi nyt, alle kahden kertoimilla. Finaalipäivänä se oli kuitenkin pudonnut vedonlyöntitilaston kolmanneksi ja jäi kisassa lopulta kuudenneksi.

X