Käärijä on kohuttu rap-artisti – Mistä nimi tulee, entä tatuointi?

Käärijä eli Jere Pöyhönen on ollut tähän asti suurelle yleisölle tuntematon nimi. Mitä hän oikein käärii ja mitä hänen rintaansa on tatuoitu?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Käärijä nousi rap-artistina tunnetuksi UMK-kilpailun myötä. Tiedätkö, mikä on miehen rinnassa olevan tatuoinnin tarina?

Käärijä eli Jere Pöyhönen on ollut tähän asti suurelle yleisölle tuntematon nimi. Mitä hän oikein käärii ja mitä hänen rintaansa on tatuoitu?
Teksti:
Milla Ollikainen

Käärijä ponnahti suoraan euroviisuveikkausten kärkeen, kun artistin Cha Cha Cha -kappale julkaistiin Uuden Musiikin Kilpailussa. Rap-artisti oli tuttu oman genrensä kuuntelijoille, mutta suuren yleisön valokeilaan Käärijä suoraan puskista.

Käärijä on 29-vuotiaan Jere Pöyhösen käyttämä artistinimi ja hahmo, josta mies puhuu välillä kolmannessa persoonassa. Viisukansa on jo ehtinyt pähkäillä, miten ä-kirjaimia vilisevä nimi toimii kansainvälisesti, jos Käärijä kääräisee voiton UMK-finaalissa helmikuun lopulla.

Lue myös: Käärijä on UMK:n ennakkosuosikki – Valloittaako Euroviisut ”kreisi pottatukkainen ukko”?

Hassulla nimellä on kuitenkin oma tarinansa ja hiukan vakavakin tausta.

”Oltiin kaverin kanssa kerran pelikoneella ja voitin jonkun kympin siinä. Kaveri sanoi, että jäbä on käärijä. Se oli ajat sitten, silloin kun Veikkauksen pelejä sai vielä 15-vuotiaat pelata. Taisin olla just viisitoista”, Jere Pöyhönen kertoo.

Vaikka nimi ei tarttunut Pöyhöseen vielä tuolloin, se jäi mieleen kummittelemaan. Kun Pöyhönen sitten parikymppisenä alkoi tehdä musiikkia, hän muisti vuosientakaisen sattuman ja tajusi, että nimen kautta voisi myös käsitellä tärkeää asiaa.

”Hahmo on rakennettu vähän niin, että Käärijä ei oikeasti kääri rahaa vaan ennemminkin häviää ne. Se on kuitenkin yleinen juttu pelikulttuurissa, että harva siellä mitään voittaa. Me ollaan otettu kantaa peliasioihin ja peliriippuvuuteen, että se ei ole hyvä polku, jos sille tielle lähtee”, Pöyhönen sanoo.

Kun Käärijä riisuu paidan, paljastuu suosikkiyhtyeen tatuointi

Vaikka Käärijä on useimmille viisufaneille tuore nimi, Jere Pöyhönen on tehnyt musiikkiuransa eteen töitä jo kymmenen vuotta. Ensimmäinen single julkaistiin vuonna 2017 ja pitkä albumi Fantastista kolme vuotta sitten.

Cha Cha Cha teki UMK-kilpailun historian striimausennätyksen kappaleen julkaisupäivän kuunteluissa. Se teki Jere Pöyhösestä tähden kirjaimellisesti yhdessä yössä.

Jo kappaleen ensiversion valmistuttua Pöyhönen tiesi, että haluaa yrittää sillä Euroviisuihin. Biisi ja hetki tuntuivat oikeilta.

”Musta tuntuu, etten olisi ollut aiemmin vielä kypsä tulemaan isosti esille. Meidän musiikki on ollut hyvin marginaalista kumminkin. Mun mielestä tämä oli Käärijän uralle just oikea hetki. On ollut sellainen ajatus, että rakennetaan pohja eka kuntoon, ennen kuin yritetään tehdä läpimurtoa.”

Cha Cha Cha on hieman erilainen kappale Käärijän muuhun tuotantoon nähden. Siihen haettiin tunnelmaa Pöyhösen suosikkiyhtye Rammsteinilta, minkä voi myös huomata kappaleen alkupuolella.

Pöyhösen Rammstein-fanitus on sitä luokkaa, että hänen rintaansa on tatuoitu saksalaisyhtyeen logo. Se tulee usein keikoilla näkyviin, sillä Käärijä riisuu mielellään paitansa, mistä hahmo on saanut lisänimen Paidatonriehuja.

Rammstein-tatuoinnin hän otti ollessaan kavereiden kanssa reissussa Thaimaassa. Netistä löytyi sopiva kuva, joka ei ole se ihan tavanomaisin peruslogo.

”Olin ensin tatuoimassa sitä väärin päin, onneksi kaveri huomasi! Silti siihen jäi pieni virhe, yksi viiva puuttuu.”

X