Lapsiin kohdistuva seksuaalinen ahdistelu on verkossa arkea – Lähes joka viides saa viikoittain sopimattomia grooming-viestejä itseään vanhemmilta

Hävettävän moni lapsi joutuu seksuaalisen ahdistelun kohteeksi netin kautta. Vihjailijoissa ja vonkaajissa on kunnon perheenisiä - jopa isoisien ikäisiä miehiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aikuisten tekemä lasten seksuaalinen nettihäirintä on Suomessakin yleistä. Pelastakaa Lapset -järjestön kyselyyn vastasi helmi-maaliskuussa 1 762 Suomessa asuvaa 11−17-vuotiasta lasta. © iStock

Hävettävän moni lapsi joutuu seksuaalisen ahdistelun kohteeksi netin kautta. Vihjailijoissa ja vonkaajissa on kunnon perheenisiä - jopa isoisien ikäisiä miehiä.
Teksti: Petri Korhonen

Pelastakaa lapset ry:n uusi tutkimus lasten kokemasta seksuaalisesta verkkoahdistelusta, grooming-ilmiöstä on epämiellyttävää luettavaa.

Jopa 62 prosenttia 11–17 -vuotiaista suomalaisista kertoo joutuneensa tilanteeseen, jossa joku samanikäiseksi kaveriksi tekeytyvä lähestyy nettipalstojen ja sosiaalisen median kautta ja alkaa ehdotella sopimattomia.

Lapset ovat pystyneet päättelemään, että näissä tapauksissa tekijä on joko aikuinen tai vähintään viisi vuotta heitä vanhempi.

Lähes joka viides lapsi saa tällaisia viestejä joka viikko. Lähes joka kolmas saa niitä kuukausittain. Useimmiten aikuisten seksinvonkauksen kohteeksi joutuja on tyttö, mutta pojillekaan ilmiö ei ole vieras.

”Itseäni havahdutti eniten tämän ilmiön arkipäiväistyminen. Tiesin että tämä on yleistä, mutta silti kokemusten määrä yllätti”, tutkimusta koonnut yhdistyksen suojeluasiantuntija Tanja Simola kertoo Seuralle.

Groomingin tavoite on kohdistaa lapseen seksuaaliväkivaltaa

Moni voi kuitata tutkimustulokset huomauttamalla miten ”nuoret kollit ovat aina huudelleet ja vihellelleet tytöille”, mutta siitä tässä ei ole kyse.

”Verkossa ahdistelu ei ole pelkästään nuorten keskinäistä toimintaa”, Tanja Simola kertoo.

Poliisinkin havaintojen mukaan asialla on kaikenikäisiä ihmisiä hyvin erilaisista yhteiskunnallisista asemista.

”Voi olla, että netti ja sosiaalinen media ovat madaltaneet heille kynnystä toimia näin lapsia kohtaan”, Simola arvioi.

Sellaisetkin varttuneet miehet, jotka eivät ikimaailmassa tohtisi puhua lastensa ikäisille pikkutytöille törkeyksiä elävässä elämässä, voivat ladella keskustelupalstoilla härskiyksiä, pyytää valokuvia ja yhteystietoja anonyymisti verkon kautta.

Tekijöillä on edelleen se harhaluulo, että pelkkä netissä tapahtuva puhe tai vihjailu olisi jotenkin vähemmän rikollista kuin fyysiset teot.

”Vastuu on aina aikuisella”

”Ne ovat kaikki seksuaalista ahdistelua, rangaistavaa häirintää, vaikka lapsi tuntuisikin olevan keskusteluissa mukana vapaaehtoisesti. Vastuu on aina aikuisella”, Tanja Simola sanoo.

Moni tutkimukseen vastannut lapsi perusteli aikuiskeskusteluihin menoa ajanvietteenä. Aniharva kertoo saamistaan törkeyksistä kenellekään, koska useimmat kokevat ettei kertominen auttaisi mitään. Jotkut arvelivat, että heitä syyllistettäisiin juttelun aloittamisesta.

Kaikkia vastaajia aikuisten epämiellyttäväkään verkkokäytös ei ahdistanut – pelottavaa kyllä nykylapset ovat jo tottuneet siihen.

Lue myös: Näin puhut lapsesi kanssa groomingista – Lue asiantuntijan ohjeet, joilla voit estää lapsen manipuloinnin ja seksuaalisen hyväksikäytön

X