Näin puhut lapsesi kanssa groomingista - Lue asiantuntijan ohjeet, joilla voit estää lapsen manipuloinnin ja seksuaalisen hyväksikäytön

Alaikäisiin kohdistuneet seksirikokset puhuttavat. Pyysimme asiantuntijaa kertomaan, miten lapsen kanssa voi käsitellä esimerkiksi grooming-houkutteluilmiötä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Alaikäisiin kohdistuneet seksirikokset puhuttavat. Pyysimme asiantuntijaa kertomaan, miten lapsen kanssa voi käsitellä esimerkiksi grooming-houkutteluilmiötä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Grooming on seksuaaliseen hyväksikäyttöön tähtäävä prosessi, jossa aikuinen huijaa lasta luomalla tähän ensin luottamussuhteen.

Pelastakaa Lapset ry:n erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen neuvoo, miten välttyä ikäviltä kokemuksilta.

1. Kerro ensin hyvät asiat sosiaalisesta mediasta

Kerro lapselle, mistä some-sovelluksista itse tykkäät. Näin lapsi saa mallin, että myös hän voi puhua omistaan.

Voit sen jälkeen kertoa ikävyyksistä, joita itselle on sattunut. Vaikka miltä tuntuu, kun saa kaveripyyntöjä tuntemattomilta. Sen jälkeen voi kysyä lapselta, mikä on hänestä kurjaa.

Kun on päästy keskustelumoodiin, voit kertoa vaikka että ”voitko kuvitella, jotkut ovat saaneet tissien tai pippelien kuvia”. Lapsi oppii, että myös noloista ja vaikeista asioista voi keskustella.

2. Puhu netin valehahmoista

Moni lapsi etsii nykyään somen kautta Internet Best Friendiä (IBF). Lapsi ei aina ymmärrä, että profiilihahmo ei aina ole sitä mitä väittää.

Jos lapsi suunnittelee tapaamista uuden nettitutun kanssa, kerro että siitä on aina hyvä puhua etukäteen vanhemmille. On mahtava juttu, jos lapsi ottaa asian puheeksi oma-aloitteisesti.

3. Kohtaa häpeä ja pelko

Grooming-houkutteleva aikuinen pyrkii manipuloimaan lasta. Yhteisen salaisuuden kautta mukaan astuu häpeä ja pelko. Niiden avulla lapsi lamautetaan.

Netissä on paljon outouksia, jotka traumatisoivat aikuisiakin. Perheessä olisi hyvä sopia, että kaikki pelottavat ja hämmentävät nettiasiat saa jakaa vanhemmille.

4. Hyödynnä tarjolla oleva ammattiapu

Joskus puhuminen omille vanhemmille on liian vaikeaa. Onneksi on olemassa myös palveluita, joihin voi ottaa yhteyttä nimettömänä.

Mannerheimin Lastensuojeluliitolla on Auttava puhelin ja Lasten ja nuorten chat. Pelastakaa Lapset Ry:llä on Kriisichat. Myös nettivihje.fi-palveluun voi ilmiantaa lasten saamia seksiviestejä.

5. Opettele sana ”ei”

Moni tutkimus osoittaa, että mitä reippaammin lapsi osaa sanoa ei, sen helpommin tekijät jättävät lapsen rauhaan. Ein sanomista kannattaa opetella.

6. Nakukuva ei ole leikkiä

Lapselle jonkun toisen alastonkuvan jakaminen nettiin voi olla vitsi. Mutta siitä voi koitua isot vahingonkorvaukset.

Lapsen kanssa voi vaikka käydä ajatusharjoituksen: Mitä sanoisit ystävällesi, joka toimii tällä tavalla?

X