Törkeä lapsenraiskaus on tulossa rikoslakiin: Väkivaltarikolliset halutaan telkien taakse – Nyt moni raiskaaja selviää ehdollisella

Oikeusministeri Antti Häkkänen haluaa korottaa lapsiin kohdistuvista vakavista seksuaalirikoksista langetettavia tuomioita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Oikeusministeri Antti Häkkänen haluaa korottaa lapsiin kohdistuvista vakavista seksuaalirikoksista langetettavia tuomioita.
Teksti:
Miikka Järvinen

Lapsiin kohdistuvien vakavien seksuaalirikosten rangaistuksia esitetään korotettavaksi. Uutena terminä rikoslakiin ehdotetaan törkeää lapsenraiskausta.

Törkeä lapsenraiskaus tarkoittaa hallituksen ehdotuksessa tekoa, jossa henkilö on syyllistynyt sekä törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön että törkeään raiskaukseen samalla kertaa.

Ehdotettu säännös muuttaisi oikeuskäytäntöä siten, että kahden erillisen rikoksen sijaan henkilö tuomittaisiin yhdestä rikoksesta.

Törkeän lapsenraiskauksen säännöstöä on suunniteltu sovellettavan tapauksiin, joissa on käytetty väkivaltaa, joissa lapsi on ollut kykenemätön puolustamaan itseään tai ilmaisemaan tahtoaan.

Pääsääntöisesti alle 16-vuotiaiden uhrien suojelemiseksi tarkoitetun lakimuutoksen lähtökohtana on, että lapsi ei voi antaa pätevää suostumusta sukupuoliyhteyteen aikuisen kanssa.

Ehdotettu rangaistus törkeästä lapsenraiskauksesta olisi 4–12 vuotta vankeutta. Vähimmäisrangaistus olisi kaksi vuotta nykyistä enemmän ja enimmäisrangaistus samaa luokkaa kuin taposta säädetty enimmäisrangaistus.

Koventamisen perusteena rikosten ehkäisy

Koventamisen perusteena on oikeusministeriön mukaan lapsiin kohdistuvien vakavien seksuaalirikosten ehkäisy.

Lakiuudistus korottaisi myös lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistusta nykyisestä neljästä vuodesta kuuteen vuoteen. Tämän tarkoituksena on rangaista ankarammin myös sellaisista teoista, jotka eivät täytä lapsen törkeän seksuaalisen hyväksikäytön kriteereitä.

Esitys on yksi osa oikeusministeri Antti Häkkäsen lainsäädäntöpakettia rangaistuspolitiikan kiristämiseksi. Häkkäsen mukaan se parantaisi mahdollisuuksia suhteuttaa rangaistus teon vahingollisuuteen.

Lievät rangaistukset lapsiin kohdistuvissa rikoksissa

Seuran selvityksen mukaan törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä annetuista tuomioista vuonna 2016 peräti 40 prosenttia oli ehdollisia.

Ehdolliseen vankeuteen tuomittiin muun muassa sijaisisä, joka nuoli väkisin 8-vuotiaan sijaistyttärensä alapäätä.

Toisessa tapauksessa 19-vuotias mies kuristi 15-vuotiasta tyttöystäväänsä ja heitti hänet pää edellä lattialle. Mies vietiin putkaan. Samana iltana mies pääsi putkasta ja raiskasi tytön.

Mies tuomittiin kahden vuoden ehdolliseen vankeuteen yhteensä kolmen teini-ikäisen tytön kuristamisesta ja pahoinpitelystä, sekä tyttöystävänsä raiskauksesta ja törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Vuosi ja kymmenen kuukautta ehdollista sai puolestaan 28-vuotias mies, joka oli pakottanut alle kymmenvuotiaan tytön tyydyttämään itseään käsin. Tämän lisäksi mies oli kosketellut alle 15-vuotiaan paljasta alapäätä.

Ehdollisen tuomion tarkoituksena on ehkäistä rikollisuutta pelotteen kautta. Mikäli tuomittu syyllistyy koeaikana uuteen vakavaan rikokseen, ehdollinen voi muuttua ehdottomaksi. Kuitenkin vain noin 1–2 prosenttia ehdollisista tuomioista muutetaan ehdottomaksi vankeudeksi.

X