Haaveissa ikuinen elämä? Vainajia syväjäädytetään, jotta nämä voitaisiin herättää henkiin tulevaisuudessa uuden teknologian avulla

Ikuisen elämän tai kuoleman jälkeisen uuden tulemisen mahdollisuus on aina kiehtonut ihmisiä. Yhdysvalloissa voit ostaa rahalla tähän yhden jäisen vaihtoehdon – tosin onnistumisesta ei ole takeita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Alcorin nuorin säilytysasiakas on kolmevuotiaana aivosyöpään kuollut pikkutyttö.

Ikuisen elämän tai kuoleman jälkeisen uuden tulemisen mahdollisuus on aina kiehtonut ihmisiä. Yhdysvalloissa voit ostaa rahalla tähän yhden jäisen vaihtoehdon – tosin onnistumisesta ei ole takeita.
(Päivitetty: )
Teksti: Tomi Hinkkanen

Olen menehtynyt. Lääkäri kirjaa kuolinajan ylös. Mutta ylleni ei vedetä valkoista lakanaa, vaan kuolinvuoteeni ääressä päivystänyt hoitajaryhmä ryhtyy töihin. He laskevat minut jääveteen, ja alkavat valmistella ruumistani noin parinsadan miinusasteen säilytyslämpötilaa kohti. Viimeinen matkani aikanaan tulevaa uutta heräämistä kohti on alkanut.

Pakastuskirurgien pitää päästä valmistelemaan vainajaa mahdollisimman pian, koska ruumiin hajoaminen alkaa välittömästi. © Alcor Life Extension Foundation

Tai näin se alkaisi, jos olisin amerikkalaisen Alcor-säätiön jäsen.

Arizonan osavaltiossa Scottsdalen kaupungissa sijaitseva Alcor syväjäädyttää ja säilöö kuolleita ihmisiä, jotta nämä voitaisiin herättää henkiin tulevaisuudessa uuden teknologian avulla.

Pakastustekniikkaa sanotaan kryoniikaksi.

Säätiön mukaan sen asiakkaiksi pääsyä odottaa nyt 1 200 ihmistä, jotka ovat maksaneet tulevasta jäädyttämisestään. Säätiön säilytystiloissa kelluu metallisissa lieriöissä 162 vainajaa, jotka ainakin eläessään uskoivat voivansa palata tänne manan majoilta.

Takuita tästä ei tietenkään ole, mutta usko tai epätoivo ajavat ihmiset maksamaan edes pienestä uuden tilaisuuden mahdollisuudesta.

Varakkaiden, teknologiaan uskovien ihmisten toivo

Säätiön pääkonttori näyttää tavalliselta toimistorakennukselta tai yksityiseltä lääkäriasemalta.

Sisällä säilöntätilojen seinillä on syväjäädytettyjen asiakkaiden, tai siis juridisesti Alcor-säätiön jäsenten ja ”tieteelle ruumiinsa lahjoittaneiden” ihmisten valokuvia.

Osa heistä näyttää kuvan perusteella kuolleen nuorina, osa on elänyt pitkän elämän. Nuorin säilötyistä oli kuulemma kolmivuotias, vanhin oli kuollessaan 101.

Valtaosa säätiön jäsenistä on yhdysvaltalaisia, mutta eurooppalaisiakin löytyy, ei kuitenkaan Suomesta.

Yhteistä kaikille täällä oleville on se, että he näyttävät hyvin tavallisilta ihmisiltä.

”Alkuaikoina tyypillinen jäsen oli vanhempi henkilö, joka ajatteli tarvitsevansa meitä pian”, kertoo säätiön perustaja, nyt jo eläkkeellä oleva Linda Chamberlain.

”Nykyään he ovat 35–45-vuotiaita, teknologia-alojen ihmisiä”, Chamberlain kuvailee.

Alcor, syväjäädytys

Tällaisiin lieriöihin vainajat säilötään. Nestemäisessä typessä kalmon lämpötila pysyy -196 asteessa. © TOMI HINKKANEN

Monella on todennäköisesti edessään vielä kymmeniä vuosia elinaikaa, ja syväjäädytyspaikka hankitaan varmuuden vuoksi etukäteen.

Joillekin ratkaisun taustalla saattaa olla tunne, että elämäntehtävä tai elämäntyö on jäämässä kesken vakavan sairauden ja lähestyvän kuoleman takia. Jos on töissään ollut ylivertainen tulevaisuuden lupaus, on vaikea hyväksyä kaiken päättymistä ennen aikojaan.

Sitkeä huhu: onko Walt Disney täällä?

Syväjäädytetyistä ihmisistä kiertää paljon huhuja ja tarinoita. Erään uskomuksen mukaan yksi täällä Alcorilla säilytetyistä vainajista olisi sarjakuvaimperiumin luoja Walt Disney. Tämä ei kuitenkaan ole edes teknisesti mahdollista.

”Vaikka kuinka monta kertaa kiistämme asian, huhu elää itsepäisesti omaa elämäänsä. Disney oli kiinnostunut syväjäädyttämisestä, mutta hän kuoli vuonna 1966, jolloin tällaista palvelua ei ollut tarjolla, Linda Chamberlain sanoo. Alcor on perustettu vuonna 1972.

Tunnetuimpia täällä säilöttyjä julkkiksia lienee amerikkalainen 1950-luvun baseball-pelaajalegenda Ted Williams. Myös hänen poikansa ruumis on Alcorin holveissa, ainakin näin Williamsin suku on itse kertonut.

Säätiö ei käytä asiakkaidensa nimiä mainonnassaan.

Alcorin asiakkaiden kuvia

Alcorin säilytystiloissa on esillä asiakkaiden kuvia. © TOMI HINKKANEN

Alcor-säätiö

Alcor-säätiön tilat sijaitsevat Scottsdalessa, Arizonassa. © Alcor Life Extension Foundation

Ensimmäinen asiakas tuli omasta suvusta

Linda Chamberlain kiinnostui kryoniikasta 1960-luvulla luettuaan fysiikan professori Robert Ettingerin kirjan The Prospect of Immortality (”Kuolemattomuuden mahdollisuus”). Hän kirjoitti professorille, perehtyi alan senhetkiseen teknologiaan ja tapasi sitä kautta tulevan miehensä Fredin.

Linda oli toimistopäällikkö, Fred työskenteli insinöörinä Yhdysvaltain avaruushallintovirastossa NASA:ssa. Yhdessä he päätyivät perustamaan Alcor-säätiön vuonna 1972.

Osittain hanke lähti liikkeelle perheen omista tarpeista. Fredin isä oli kuolemansairas, ja vuonna 1976 hänestä tulikin ensimmäinen Alcorissa syväjäädytetty ihminen.

Yritys toimii säätiömuodossa yhdysvaltalaisen juridiikan takia. Vainajilla ei saisi tehdä suoraa liiketoimintaa, mutta kuka tahansa saa antaa ruumiinsa tieteelle ja maksaa etukäteen jäänteidensä säilyttämisestä hautaamisen tavoin.

Alcor Life Extension -säätiön perustajat Linda ja Fred Chamberlain

Alcor Life Extension -säätiön perustajat Linda ja Fred Chamberlain Cryonics-lehden kannessa vuodelta 1992. © TOMI HINKKANEN

Pakastamisen hinta on kuusinumeroinen

Koko ruumiin syväjäädytys maksaa Aldorilla 200 000 dollaria (noin 176 500 euroa). Useimmat asiakkaat kuulemma maksavat toimenpiteen ottamalla henkivakuutuksen ja nimeämällä Alcorin edunsaajaksi. Pään ja aivot saa jäihin edullisemmin, 80 000 dollarilla (noin 70 500 eurolla).

”Kaikki ihmiset eivät halua säilyttää ihan tämänhetkistä ruumistaan. Sitä kyllä rakastaa 25-vuotiaana, mutta seitsenkymppisenä alkaa huomata, miten pahasti se vanhenee”, Chamberlain perustelee.

Pelkän pään säilyttämisen ideana on, että tulevaisuudessa nano- ja keinolihastekniikalla ihmiselle voitaisiin ”kutoa” tai kasvattaa uusi, nuorempi keho.

Aivosäilytys

Aivosäilytykseen tuleva pää käsitellään tässä läpinäkyvässä laatikossa. © TOMI HINKKANEN

Toiveajattelua ilman yhtään onnistumista

Jäädytyksen suurin tekninen pulma on kudostuho. Jääkiteet rikkovat ruumiin soluseinämiä kuin miljoona pientä puukkoa, ja tapahtuma on peruuttamaton.

Toistaiseksi ainuttakaan ihmistä tai eläintä ei olla onnistuneesti palautettu henkiin syväjäädytyksestä. Suurin toimintakuntoon elvytetty elinkin on sormenpään kokoinen koekaniinin munuainen.

Lääkäripiirien näkemys jäädytyskokeiluiden järkevyydestä on jyrkkä. Erään sanonnan mukaan jäädytyksestä elvyttäminen on yhtä todennäköistä, kuin että hampurilaispihvi voitaisiin palauttaa eläväksi naudaksi.

Mallinuken rinnalle on asetettu painelulaite

Mallinuken rinnalle on asetettu painelulaite, joka pitää ruumiin toimintoja mekaanisesti käynnissä jäähdytyksen ajan. © TOMI HINKKANEN

Säätiö ei kritiikistä lannistu, vaan uskoo teknologian voittokulkuun.

”Uskomme, että lääketiede kehittyy 50-100 vuodessa niin, että voimme parantaa ihmisen siitä, mihin hän alunperin kuoli, korjata jäädytyksestä aiheutuneet vahingot ja palauttaa henkiin nuorempana. Kukaan ei halua tulla takaisin vanhana tai sairaana”, Linda Chamberlain kertoo.

Palaisiko takaisin sama ihminen, sama persoona?

”Jos kaikki muistosi voidaan säilyttää, tulet takaisin täsmälleen samana ihmisenä”, Chamberlain väittää. Tällekään arvelulle ei ole mitään tieteellisiä perusteita.

Linda Chamberlain

Miehensä kanssa Alcorin perustanut Linda Chamberlain esittelee erikoisvalmisteisia jäähdytyspaareja, joilla vainaja tuodaan säilytyspaikalle. © TOMI HINKKANEN

Lemmikkejäkin säilötään uutta tulemista varten

Alcorin säiliöistä nyt löytyvistä 162:sta vainajasta sata on jäädytyttänyt pelkän päänsä, loput koko ruumiinsa. 76 asiakasta on tuonut säilöön myös lemmikkieläimiään – kissoja, koiria ja yhden chinchillan. Kuten millä tahansa hautausmaalla, myös täällä omaiset voivat käydä muistelemassa läheisiään. Vierailijoita ei kuitenkaan ole kovin paljon, säätiön väki kertoo.

Linda Chamberlainilla on säilössä muitakin rakkaita kuin appivainaa: kuusi vuotta sitten kuollut aviomies Fred.

”Olimme jääneet eläkkeelle Alcorista ja muuttaneet Floridaan. Ajattelimme, että meillä olisi jäljellä muutama kultainen vuosi. Mutta sitten Fredin eturauhassyöpä uusiutui. Toimme hänet saattokotiin tänne Scottsdaleen”, Chamberlain muistelee.

Leski uskoo taas jonain päivänä näkevänsä miehensä, sillä myös hänet itsensä – siis hänen päänsä – syväjäädytetään kuoleman jälkeen.

Näin ainakin toivo saa elää, ja juuri sitähän ihmiset täältä hakevat.

X