”Hän oli sivistynyt ja arvosti työkaverin onnistumisia” – Toimittaja ja tietokirjailija Heikki Haapavaara on kuollut

Vuonna 1956 syntynyt Heikki Haapavaara oli ilmailun asiantuntija, joka menehtyi elokuun 26. päivänä sairaskohtaukseen lomamatkan paluulennolla Singaporesta Helsinkiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tietokirjailija ja toimittaja Heikki Haapavaara on kuollut 63-vuotiaana.

Vuonna 1956 syntynyt Heikki Haapavaara oli ilmailun asiantuntija, joka menehtyi elokuun 26. päivänä sairaskohtaukseen lomamatkan paluulennolla Singaporesta Helsinkiin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

”Sydämeltään ja sielultaan seikkailija ja tutkimusmatkailija.” Näin pitkäaikainen työnantaja Kauppalehti luonnehtii pitkäaikaista toimittajaansa muistokirjoituksessa.

Heikki Haapavaara ei päästänyt itseään helpolla. Hän etsi erikoisia juttuaiheita. Haapavaara oli monipuolinen tekijä, joka kirjoitti mielellään Venäjästä, arktisista alueista ja ”sinivalkoisista aiheista”.

Hän oli loppuun saakka tuottelias kirjoittaja.

Tietokirjallisuuden edistämispalkinto

Vuonna 2017 Heikki Haapavaaralle myönnettiin Tietokirjallisuuden edistämispalkinto. Lukuisat tietokirjat syntyivät muun työn ohessa. Koko 2000-luvun Haapavaara työskenteli Kauppalehdessä toimittajana.

Vuonna 2018 hän osoitti hallitsevansa myös kepeämmät aiheet. Suomen entinen pääministeri Esko Aho otti silloin Haapavaaraan yhteyttä. Aho halusi kustantaa elämäkerran viihdetaiteilija Erkki Liikasesta, joka toimi 26 vuotta myös Seuran mainoskasvona.

Veijari ja herrasmies julkaistiin Liikasen taiteilijauran 60-vuotisjuhlan kunniaksi. Kirja syntyi nopeassa tahdissa yhdessä toimittaja Jukka Saastamoisen kanssa.

Puhelimitse tavoitettu Saastamoinen kertoo olevansa järkyttynyt pitkäaikaisen kollegan kuolemasta.

”Tieto tuli sokkina, vaikka tiesin, että hänellä oli ollut terveysongelmia.”

Ilmailu yhdisti

Haapavaara ja Saastamoinen tutustuivat jo 1980-luvulla nuorina toimittajina. Miehiä yhdisti kiinnostus lentokoneita ja ilmailualaa kohtaan.

”Me työskentelimme eri lehdissä, mutta kävimme samoilla reissuilla ja tutustuimme. Huomasimme olevamme samalla aaltopituudella”, Saastamoinen muistelee.

Intohimo vei Haapavaaran lopulta Ilmailutoimittajien yhdistyksen puheenjohtajaksi. Hänestä tuli alan arvostettu asiantuntija.

2000-luvun alusta saakka Haapavaara ja Saastamoinen työskentelivät Kauppalehdessä maaliskuuhun 2016.

”Heikki oli mitä parhain kollega. Hän oli sivistynyt ja osasi arvostaa myös työkaverin onnistumisia”, Saastamoinen sanoo.

Hänen mukaansa Heikki Haapavaara oli hyvällä tavalla omanarvontuntoinen kirjoittaja.

”Hän ei kestänyt, jos joku näpelöi hänen tekstiään. Mutta hän oli aina iloinen, kun virheet korjattiin. Siinä mielessä kunnianhimoinen kirjoittaja, joka ei halunnut päästää eteenpäin mitään puolivalmista.”

”Näin jälkikäteen olen tyytyväinen, että teimme sen kirjan. Siitä jäi sataprosenttisesti hyvät muistot. Se projekti ’klousasi’ meidän pitkän yhteisen taipaleen”, Jukka Saastamoinen sanoo.

X