Hannele Luukkaisen kotimuseossa on parikymmentä tuhatta kissaesinettä - Eläinsuojelun veteraani perusti Kissamuseon pari vuotta sitten Porvooseen

Hannele Luukkaisen perusti Kissamuseon omaan aittaansa, kun idea ei kelvannut Helsingin virkamiehille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Porvoossa on Suomen ainoa kissamuseo. Hannele Luukkainen on ollut toiminut aktiivisesti museon puolesta.

Hannele Luukkaisen perusti Kissamuseon omaan aittaansa, kun idea ei kelvannut Helsingin virkamiehille.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Luhtiaitan oviaukko on niin matala, että sisään mennessä on pakko kumartaa.

”Kissojen edessä pitää olla nöyrä”, Hannele Luukkainen naurahtaa.

Suomalaisen eläinsuojelun veteraani Hannele Luukkainen perusti Porvoon kotinsa aittaan Kissamuseon pari vuotta sitten. Hän on kerännyt kissa-aiheisia esineitä lapsesta asti, saanut lahjaksi tai ostanut.

Jossain vaiheessa hän sai kissatavaraa isompinakin erinä lahjoituksina ja osti itse erään keräilijän kissaesineet kuolinpesältä. Nykyään tavaraa on tarjolla niin paljon, ettei kaikkea mahdollista voisi ostaakaan.

Nyt esineitä on parikymmentä tuhatta, eivätkä kaikki ole mahtuneet pienen aitan kahteen kerrokseen: koruja, kosmetiikkaa, patsaita, pehmoleluja, säästölippaita, viinipulloja, mainoksia, jääkaappimagneetteja…

Kissapäinen savukeholkki on yksi Hannele Luukkaisen kissamuseon erikoisimmista esineistä.

Kissapäinen savukeholkki on yksi Hannele Luukkaisen kissamuseon erikoisimmista esineistä.

Yläkerrassa on muun muassa kokonainen kissa-aiheinen kirjasto sekä vanhoja vedettäviä mekaanisia leluja, jotka ovat luultavasti kokoelman arvokkaimmat esineet.

Löytyypä joukosta jopa kissa-aiheinen savukeholkki sekä kissankuvilla varustettuja kondomipaketteja.

Museo ainutlaatuiselle, ylivertaiselle eläimelle

Hannele Luukkaisen rakkaus kissoihin syttyi jo lapsena. Kotona oli kissa ja vanhemmat opettivat kohtelemaan eläimiä hyvin.

Pienelle Hannelelle olikin suuri järkytys, kun hän luki lehdestä uutisen tiineestä kissasta, jonka vatsan poikajoukko oli avannut linkkuveitsellä. Nuorena aikuisena taas järkytti tv-dokumentti eläinkokeista.

Pankkimaailmassa työuransa tehneestä Luukkaisesta tuli intohimoinen eläinten ja erityisesti kissojen oikeuksien puolustaja. Hän toimii edelleen Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtajana.

Kissat ovat Luukkaisen mielestä mystisiä ja sielukkaita otuksia, ihmisestä henkisesti riippumattomia ja monessa ylivertaisia. Kissoja ei kuitenkaan arvosteta samalla tavalla kuin yhtä yleisiä lemmikkejä eli koiria; niitä esimerkiksi jätetään heitteille monikymmenkertaisesti enemmän.

Kissamuseon perustamisen taustalla onkin Luukkaisen halu nostaa kissan arvostusta, korostaa eläimen ainutlaatuisuutta. Idean hän sai nähdessään kissamuseon mainoksen matkallaan Sveitsin Baselissa.

Luukkainen ehdotti museon perustamista kotikaupunkiinsa Helsinkiin mutta ei saanut virkamiehiä innostumaan asiasta. Niinpä hän perusti museon itse toisen kotinsa piha-aittaan Porvoon Hermanninsaareen.

Avajaiset pidettiin toissa kesänä, ja juhlapuheen piti museon suojelijaksi kutsuttu europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Kissamuseossa voi vierailla kesäisin ottamalla museoon etukäteen yhteyttä sähköpostilla. Sisäänpääsy on maksuton, mutta Luukkaisen kellarikirpputorilta voi halutessaan tehdä löytöjä.

Kirpputorin tuotto ohjataan kodittomien eläinten määrän vähentämiseksi kansainvälisesti toimivalle Kuono ry:lle, jonka toiminnassa Luukkainen on mukana.

X