Ilona Mononen on hyvin nopeasti kehittynyt juoksijalupaus – Estejuoksija rikkoi Suomen ennätyksen: ”Pistesija EM-kisoista tuntui hullulta unelmalta”

Ilona Mononen päihitti 10 vuotta sitten tehdyn ennätysajan 3 000 metrin esteissä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ilona Mononen edustaa Lahden Ahkera -urheiluseuraa.

Ilona Mononen päihitti 10 vuotta sitten tehdyn ennätysajan 3 000 metrin esteissä.
Teksti:
Anni Niittylahti

Ilona Mononen, 20, juoksi uuden Suomen ennätyksen naisten 3000 metrin aidoissa Rooman EM-finaalissa. Mononen sijoittui ennätysajallaan 9.23,28 kilpailun kuudenneksi.

Lahden Ahkeraa edustava nuori urheilija jakoi finaalin jälkeisiä tunnelmiaan Instagramissa.

”Unohtumaton ilta ja kisa Rooman olympiastadionilla takana. Pistesija EM-kisoista tuntui hullulta unelmalta vielä muutama kuukausi sitten, mutta estejuoksu on vienyt mut mukanaan ja tässä sitä nyt ollaan.”

Kestävyysjuoksija Nina Chydenius ja karateka Titta Keinänen sekä muut urheilijakollegat ovat rientäneet onnittelemaan Monosta julkaisun kommenttikenttään.

”Niin mahtavaa ja todella upea juoksu”, kirjoittaa kestävyysjuoksija Taru Palsa.

”Ihan hullun kova. FANITAN”, moniottelija Saga Vanninen puolestaan hehkuttaa.

Ilona Mononen kertoo olevansa ylpeä saavutuksestaan, mutta myös valmis toteuttamaan muutkin unelmansa.

”Niin niin kiitollinen ja ylpeä tästä stepistä, mutta nälkäinen tekemään myös muista unelmista totta.”

Hän kiittää postauksessa läheisiään, valmentajaansa Mikko Rajaniemeä ja muita tukijoitaan.

Valmennuksen alussa juoksija oli ”ihan ok-tasoa”

Viime syksynä estejuoksun aloittanut Ilona Mononen tuli alun perin tunnetuksi keskimatkojen juoksijana.  

Nuorempana Mononen asui Yhdysvalloissa, jossa harjoitteli juoksua yhdessä veljensä kanssa. Mikko Rajaniemen vetämään valmennusryhmään hän liittyi vuoden 2019 syksyllä.

”Ilona oli tullessaan oman ikäluokkansa ihan ok-tasoa. Vähän piti aluksi hihasta ravistella, että missä mennään”, Mikko Rajaniemi kertoi Ylen haastattelussa vuonna 2021.

Valmentaja kuvaili Monosta poikkeuksellisen nopeasti kehittyneeksi juoksijalupaukseksi. Yhteistyön alettua mitalisaldo avautui heti seuraavana talvena aikuisten SM-hallikisoissa. Kaksi vuotta myöhemmin hän voitti kultaa 3000 metrin matkalla nuorten EM-kilpailuissa Tallinnassa.

Mikko Rajaniemi uskoi jo tuolloin, että Monosesta olisi kilpailemaan Euroopan huipulla.

”Potentiaalia ja lahjakkuutta Ilonalla riittää päästä kisaamaan vähintään Euroopan kärkitasolla, mutta miksei myös haastamaan kovia afrikkalaisia ja yhdysvaltalaisia tulevaisuudessa aikuisten tasolla.”

Saga Vanninen harjoittelee kesäisin kotistadionillaan Tampereen Ratinassa ja talvisin Pirkkahallissa. Vanninen asuu yksin ja on lukion jälkeen keskittynyt täysin urheilu-uraan. © Sara Pihlaja

Lue myös: Saga Vanninen haaveili jalkapalloilijan urasta – Sitten yksilölaji vei kilpailuhenkisen seitsenottelijan: ”Haluan itse olla vastuussa tuloksista”

X