Suomen tunnetuin luontoääni Jarmo Heikkinen 70 vuotta – mikä onkaan paljon nähneen ja kokeneen ”arkistorotan” elämänviisaus?

Suomen tunnetuimpiin kuuluva ääninäyttelijä ja kertojaääni, ”herra Avara Luonto” Jarmo Heikkinen täyttää 22. helmikuuta 70 vuotta. Hän tunnustautuu nostalgikoksi, arkistorotaksi ja paapaksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jarmo Heikkinen on legendaarinen, kenties Suomen tunnetuin Avara luonto -kertojaääni.

Suomen tunnetuimpiin kuuluva ääninäyttelijä ja kertojaääni, "herra Avara Luonto" Jarmo Heikkinen täyttää 22. helmikuuta 70 vuotta. Hän tunnustautuu nostalgikoksi, arkistorotaksi ja paapaksi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katri Koskinen

Jarmo Heikkinen, yksi Suomen rakastetuimpia kertojaääniä, täyttää 70 vuotta hitusen hyhmäisenä helmikuun päivänä.

Jo tovin aikaa – lähes 10 vuotta eläkkeellä ollut – yli 47 vuotta äänityöläisenä, lausujana ja kertojana toiminut Heikkinen hitusen hämmentyy muistamisesta.

”En ikääni salaile, enkä sitä pakene, vaikka vaimon kanssa lähdemmekin tuolloin Pariisiin. Se on meidän kaupunkimme”, Heikkinen hymyilee vienosti.

Jarmolla ja Seija-vaimolla on kolme tytärtä: esikoinen Marjut on ammatiltaan opettaja, keskimmäinen tytär Mirjami Heikkinen lausuja–näyttelijä ja vuonna 1988 syntynyt kuopus Heljä Heikkinen muusikko ja näyttelijä. Lastenlapset kutsuvat Jarmoa ”paapaksi”.

Heikkisen tapaan myös vaimo on eläkkeellä.

”Vuosi sitten vaimon kanssa tuli tasan 40 vuotta häistä. Tänä vuonna olemme tunteneet 47 vuotta. Kyllä tässä on oltukin!”

Näyttävän uran media-alalla tehnyt, arkistoijaksi itseään kuvaileva Jarmo Heikkinen on kova muistelemaan menneitä: monet päivämäärät ja vuosiluvut hän luettelee ulkomuistista tuosta noin vain. Menneisyyteen mahtuu monenmoisia kohtaamisia ja tarinoita.

”Ja sitten yhtäkkiä jonain päivänä tuleekin se hetki, kun voit sanoa, että ’silloin 50 vuotta sitten’”, hän nauraa.

Oman elämänsä arkistorotta

Jarmo Heikkinen, 70, on intohimoinen kulttuurihai.

Spiikkaaja Jarmo Heikkinen, 70, on intohimoinen kulttuurihai. © Pekka Nieminen

Jarmo Heikkinen kaivaa laukustaan digikameran ja haluaa napata kuvan. Muistoksi.

”Olen nostalgikko. Ja arkistorotta, se oli hyvä kuvaus minusta Helsingin Sanomissa kymmenen vuotta sitten. Työhuoneeni kotona on vieläkin kuin arkisto”, hän myöntää.

Heikkisellä on konkreettisesti tallessa hurja määrä muistoja: päiväkirjoja, leikekirjoja, VHS-kasetteja, C-kasetteja, vieraskirjamerkintöjä, nimikirjoituksia.

”Olen sanonut lapsillekin, etteivät halvalla myy näitä: minulla on tallessa melkoisia aarteita!”

Vaikka Heikkinen monesti tunnetaan Avara luonto -spiikkauksistaan, käsikirjoittajan ja ohjaajan töitäkin tehneenä hän kertoo olevansa ”ylpeä” tekemistään kulttuuridokumenteista – vaikka sitä sanaa hän kavahtaakin.

Pitkän aikaa kulttuuritoimituksessa työskennellyt Heikkinen sai kunnian haastatella uransa aikana aikansa suurimpia nimiä: heihin lukeutuvat muun muassa Armi Kuuselan sisar Maaria Rautio, taikurimestari Solmu Mäkelä, Veikko Sinisalo, Helena Kara, Hollywood-tähti Taina Elg

”Minusta on ollut jännittävää tehdä ihmisistä dokumentteja, tutustua ja perehtyä heidän historiaansa: olen aina ollut kova tekemään researchia. Se on todella hyvä tukiranka, kun kohtaa ihmisen, jota on tuhat kertaa haastateltu. Jos menet ja kysyt, ”mitä viime aikoina olet tehnyt”, se ei ole kovin hyvä aloitus.”

Yksi Heikkisen tähtihetkistä on ollut, kun hän teki näyttelijä ja lausuntataiteilija Ella Erosesta laudatur-esitelmän.

”Ella on yksi niistä huomattavista persoonista, joihin olen saanut tutustua. En uskalla sanoa ystävä, mutta hän teki sinunkaupat. Ja tarjosi sherryä.”

Jarmo Heikkinen on saanut kunnian haastatella Ella Erosta. "Ella Eronen sanoi, että hän tiesi, että hänellä on lantti: eli oma talentti."

Jarmo Heikkinen, 70, on saanut kunnian haastatella Ella Erosta. Lavaklubin seinääkin koristava Ella Eronen (1900-1987) tunnettiin diivana ja ”Suomen äänenä”. ”Ella Eronen sanoi, että hän tiesi, että hänellä on lantti: eli oma talentti.” © Pekka Nieminen

Kirjaan, kerään ja tallennan

Vaikka Heikkinen on ollut eläkkeellä jo jonkin aikaa, kirjaaminen ei ole jäänyt.

”Harrastuksenani on kirjoittaa jonkin verran asioita muistiin kalenteriini. En edes tiedä, mitä niillä teen, mutta ne ovat jonkinlaisia kiinnekohtia. Kaikki kirjaaminen, kerääminen ja tallentaminen on minun juttuni. Se voi joskus saada liiallisia mittasuhteita, mutta mielestäni kaikkea ei tarvitse hävittää”, hän naurahtaa.

”Minulla on nytkin povitaskussa kirja, ja kun menen tästä junalla kotiin, kirjoitan tästä päivästä.”

Lukeeko Jarmo Heikkinen koskaan kirjaamiaan muistoja?

Joskus.

”Juuri nyt minulla on elämässäni sellainen vaihe, että minusta tuntuu, että nyt näitä tekstejä pitää lukea. En tiedä miksi. Niistä saa tiettyä muistitukea. Vaikka sitä kuinka väittäisi itselleen, että muistan kaiken muutenkin, se ei pidä paikkaansa – muistat toki vuorenhuiput ja jotkut alhot, mutta et välttämättä olennaisia tapahtumia”, Heikkinen pohtii.

”Kyllä nyt huomaa sen, että muisti alkaa hataroitua. Omalle kovalevylle ei enää riitä dataa.”

Paapan elämänviisauksia

Pakkohan se on kysyä paljon nähneeltä, kuulleelta ja kokeneelta: mikä elämänviisaus on nyt vahvimmillaan?

”Lauseet ovat aina vähän vaarallisia. Mutta oma mielilauseeni – kun olen itsekin tällainen suupaltti nykyisin – on tämä belgialaisen kirjailijan miete: ’En tiedä olemmeko ystäviäemme ole vielä vaienneet yhdessä’”, Heikkinen lausuu.

”Tuo viisaus puhuttelee minua, koska kyllä puhetta maailmaan mahtuu. Se, että voit olla jonkun kanssa hiljaa, eikä sinun tarvitse sanoa mitään – eikä kyse ole mykkäkoulusta! – se on aika hienoa.”

”En tiedä olemmeko ystäviäemme ole vielä vaienneet yhdessä.”

Jarmo Heikkinen kertookin arvostavansa hiljaisuutta monella tapaa.

”Kuten vesi, josta tulee vielä tulevaisuudessa olemaan pulaa – koen, että samoin on myös hiljaisuuden kanssa”, hän toteaa.

”Mutta ei minulla sen kummoisempia viisauksia ole. On vain tämä: älä tee niin kuin minä teen, vaan tee niin kuin minä sanon”, Heikkinen sanoo ja rämähtää korvia hivelevään nauruun.

Mutta yksi viisaus on myös kantanut Heikkistä: elämä on ihanaa.

Tunnistatko sinäkin Suomen rakastetuimman Avara luonto -äänen?

Kuuntele Jarmo Heikkisen hykerryttävä ääninäyte Sapiens-näytelmästä:

X