Joka kolmas potilasvahinkoilmoituksen tekijä sai myönteisen korvauspäätöksen – Hoitovahinkoja korvattiin ylivoimaisesti eniten viime vuonna

Viime vuonna Potilasvakuutuskeskukseen ilmoitettiin 8 522 vahinkotapausta ja yhteensä korvauksia maksettiin 40,7 miljoona euroa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Viime vuonna Potilasvakuutuskeskukseen ilmoitettiin 8 522 vahinkotapausta ja yhteensä korvauksia maksettiin 40,7 miljoona euroa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Viime vuonna Potilasvakuutuskeskukseen ilmoitettiin 8 522 vahinkotapausta ja yhteensä korvauksia maksettiin 40,7 miljoona euroa.

Korvausratkaisun sai 7 657 korvauksenhakijaa yhteensä 9 556 ilmoittamaansa tapaukseen, kertoo Potilasvakuutuskeskus tiedotteessaan. Määrä laski hieman edellisvuodesta.

Korvauksenhakijoista vajaa kolmannes sai myönteisen ratkaisun asiaansa vähintään yhden ilmoittamansa hoitopaikan osalta. Kaikista ilmoitetuista tapauksista korvattaviksi arvioitiin lähes joka neljäs.

Korvauksia eniten leikkaus- ja anestesiatoimenpiteistä

Korvattavista vahingoista ylivoimaisesti suurin osa (92,2 prosenttia vuonna 2018) luokitellaan hoitovahingoiksi. Näissä tapauksissa korvausperusteena on, että kokenut terveydenhuollon ammattihenkilö olisi menetellyt tilanteessa toisin ja siten välttänyt vahingon.

Toiseksi eniten sattuu infektiovahinkoja (5,4 prosenttia vuonna 2018). Muilla perusteilla korvattuja tapauksia oli reilut 2 prosenttia vuonna 2018.

Viime vuonna korvattavat potilasvahingot liittyivät useimmiten leikkaus- ja anestesiatoimenpiteisiin. Niitä oli yhteensä 1 041. Näistä vajaa puolet liittyivät tuki- ja liikuntaelinten leikkaustoimenpiteisiin.

© PVK

Myös erilaisia kliinisten tutkimus- ja hoitotoimenpiteiden yhteydessä sattuneita vahinkoja korvattiin yhteensä 830.

Näitä ovat potilaan tutkimiseen ja hoitoon liittyvät virheet, kuten diagnoosin ja hoidon viivästyminen siksi, että potilasta ei tutkittu riittävästi tai määrätty liian ajoissa tai tarpeeksi kattaviin jatkotutkimuksiin.

Hammashoidon yhteydessä sattuneita vahinkoja korvattiin yhteensä 337 vuonna 2018. Näistä suurin osa sattui juurihoidon tai proteettisen hoidon yhteydessä.

Hintalappu korvauksille oli yhteensä 40,7 miljoonaa euroa

Vuonna 2018 PVK maksoi yhteensä 40,7 miljoona euroa korvauksia. Summa sisältää korvaustoiminnan hoitokulut ja aiemmin sattuneista, ennen vuotta 2018 ratkaistuista potilasvahingoista.

Eniten vahingonkorvauksia maksettiin ansionmenetyksestä (35 prosentille).

Vahinkohakemuksen keskimääräinen käsittelyaika 8,5 kuukautta

Lakiin perustuva potilasvakuutusjärjestelmä antaa turvaa potilaalle ja hoitohenkilökunnalle potilasvahingon sattuessa.

”Aiempien vuosien ilmoitusmäärien kasvusta johtuen meillä on ollut korvauskäsittelyssä ruuhkaa, jota pystyimme viime vuonna hyvin purkamaan. Ratkaisuja tehtiin yli tuhat enemmän kuin uusia tapauksia ilmoitettiin. Keskimääräinen käsittelyaika oli viime vuonna 8,5 kuukautta, ja sen odotetaan tänä vuonna edelleen nopeutuvan”, kertoo yksikönjohtaja Minna Plit-Turunen.

X