Joonas-pojan kuolema musersi Vesa-Matti Loirin: ”Minulla oli vaikeaa, mutta painavinta taakkaa kantoi Riitta”

Vesa-Matti Loirin elämäkerta Loiri on ilmestynyt. Jari Tervon kirjoittama teos sukeltaa kansan rakastaman viihdetaiteilijan elämän syövereihin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Joonas Loiri kuoli 37-vuotiaana. Isänä Vesa-Matti Loiri kohtasi jo toisen tragediansa menettäessään nyt toisensa poikansa.

Vesa-Matti Loirin elämäkerta Loiri on ilmestynyt. Jari Tervon kirjoittama teos sukeltaa kansan rakastaman viihdetaiteilijan elämän syövereihin.
(Päivitetty: )
Teksti: Pirjo Kemppinen

Viihdetaiteilija Vesa-Matti Loiri asuu kodissa, jonka hänen edesmennyt poikansa Joonas Loiri hänelle löysi. Joonas ja Loirin manageri Pete Eklund myös järjestivät hänen muuttonsa.

”Minun tarvitsi vain nousta sohvaltani, häkittää Laikku ja Ruuhonen, kävellä autoon, nousta siitä pois ja kävellä uudelle sohvalle, vapauttaa kissat”, kertoo Vesa-Matti Loiri tuoreessa elämäkerrassa Loiri (Otava).

Hän ehti nukkua uudessa kodissaan vain muutaman yön ennen kuin kuuli musertavan uutisen.

Joonas Loiri oli löydetty kuolleena kotoaan. Joonaksella oli ollut vuorostaan muuttopäivä ja kantomiehet olivat huolestuneet, kun häntä ei kuulunut paikalle.

”Poikani oli jo muuttanut.”

Loirin sydämeen asennettiin tahdistin

Vesa-Matti Loirin esikoinen Jan kuoli ennen isäänsä, 20-vuotiaana auto-onnettomuudessa.

”Järjestys on luonnonvastainen ja siksi niin julma.”

Joonas Loiri oli ortodoksi. Hautajaisissa arkku oli auki. Loiri sävähti poikansa kylmää ihoa koskettaessaan häntä viimeisen kerran.

Kesän aikana suru teki sairaaksi. Loirin syke oli kolmisenkymmentä kertaa minuutissa ja hän pyörtyili päivittäin. Kerran hän loukkasi päänsä kaaduttuaan vessassa ja hänet oli vietiin ambulanssilla sairaalaan.

Sydämeen asennettiin tahdistin, joka pitää sykkeen kuudessakymmenessä kerrassa minuutissa.

Avioliitosta Riitan kanssa jäi jäljelle arvokkain

Joonaksen uurnan laskivat hänen äitinsä Riitta Loiri, sisar Jenni ja Vesa-Matti.

”Minulla oli vaikeaa, mutta painavinta taakkaa kantoi Riitta. Hän oli lohduton, mutta hän oli myös urhea, kesti kaiken ja enemmänkin, huolehti vielä minun jaksamisestani. Kun katson häntä, tiedän että meidän yhteisestä taipaleestamme on jäänyt jäljelle vain kestävä ja arvokas: rakkaus ja muistot.”

Vesa-Matin ja Riitan ensimmäinen kohtaaminen päättyi railakkaaseen riitaan. Riitta (os. Jäppinen) alkoi kuitenkin ilmestyvä Ruotsin laivalle hämmästyttävän usein silloin, kun Loiri siellä esiintyi. Suhde muuttui intiimiksi ennen Loirin sen hetkisen vaimon Monan kuolemaa. Tosin avioliitto oli enää nimellinen, sillä molemmat olivat löytäneet uuden kumppanin.

Vesa-Matti ja Riitta vihittiin heinäkuussa 1978. Liitto oli Loirin kolmas ja Riitan ensimmäinen. Yhteinen tytär Jenni syntyi huhtikuussa 1979.

Lue myös: Vesa-Matti Loiri uskoo sielunvaellukseen – Elämästä lähtijä ei sammu iäksi

X