Kannabiksen laillistaminen aiheutti USA:ssa odottamattoman tuotekehittelyn aallon: osa tuotteista saa huumeen näyttämään karamellilta

Kanada laillisti tällä viikolla kannabiksen viihdekäytön. USA:ssa se on sallittua yhdeksässä osavaltiossa. Lainmuutoksen terveysvaikutuksia on liian aikaista arvioida, mutta tuotekehittelyssä pilven laillistaminen näkyy jo.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kanada laillisti tällä viikolla kannabiksen viihdekäytön. USA:ssa se on sallittua yhdeksässä osavaltiossa. Lainmuutoksen terveysvaikutuksia on liian aikaista arvioida, mutta tuotekehittelyssä pilven laillistaminen näkyy jo.
Teksti:
Katariina Taleva

Kanada laillisti kannabiksen viihdekäytön tällä viikolla ja seuraa Uruguayn sekä yhdeksän Yhdysvaltojen osavaltion viitottamaa tietä. Yhdysvalloissa kannabis on liittovaltiotasolla kielletty, mutta yhdeksän osavaltiota, Washington, Oregon, Kalifornia, Nevada, Colorado, Washington D.C, Vermont Massachusetts sekä Maine ovat sallineet kannabiksen viihdekäytön.

Suomessa kannabiksen depenalisointi sai Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuoden 2014 huumausainetutkimuksessa kansalaisilta enemmän kannatusta kuin sen laillistaminen.

Depenalisointi  tarkoittaisi sitä, että kannabiksen käyttö olisi edelleen lainvastaista, mutta tavanomaisissa tapauksissa ei enää rangaistuksia jaettaisi. Sillä voidaan myös joskus tarkoittaa myös säädettyjen seuraamusten lieventämistä.

Nuorten kannabiksen käyttö ei näytä lisääntyneen Yhdysvalloissa

Kannabiksen laillistamisen pitkäaikaisia vaikutuksia Yhdysvaltojen julkisen terveydenhoitojärjestelmään ei ole vielä voitu arvioida THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkaraisen mukaan. THL seuraa maailmalla tapahtuneita vaikutuksia.

Kannabiksen laillistaminen ei näytä vaikuttaneen kannabiksen käytön määrään dramaattisesti.

”Käytön lisääntymistä on havaittu aikuisilla, jotka ovat jo aikaisemmin kannabista käyttäneet, mutta nuorten käyttöä se ei näytä lisänneen ” Pekka Hakkarainen sanoo.

Hyvin keskeisenä muutoksena Hakkarainen pitää myös huumausainerikostuomioiden vähentymistä.

Kannabistuotteiden valikoima levähti ”villiksi” Yhdysvalloissa

Kannabistuotteiden valikoiman laajeneminen  on ollut Yhdysvalloissa ennakoimaton.  Markkinoille on tullut tuotteita, jotka näyttävät karamelleilta, ja siten aikuisten käyttöön tarkoitettua kannabista on voinut vahingossa joutua perheen lasten suuhun.

”Iso haittavaikutus, jota ei ehkä Coloradossa osattu ennakoida, oli tuotevalikoiman suuruus ja kannabiksen kaupallistuminen. Kannabistuotteiden markkinat levähtivät aika villiksi. Uusia tuotteita kehitetään koko ajan uusille käyttäjäryhmille, myös nuorille” Hakkarainen kertoo.

Myös Suomessa toivotaan keskustelua käytön rangaistuksista

Hakkarainen kirjoitti helmikuussa THL:n blogiin, että  myös Suomessa tulisi käydä keskustelua huumausaineiden käytön rangaistuksista. Jos rangaistukset poistettaisiin, haittoja voisi torjua paremmin.

” Käyttäjät hakeutuisivat varhaisemmassa vaiheessa hoidon piiriin ja asia olisi helpompi ottaa esille terveydenhuollossa. Nyt jos potilaalta kysyy, että oletko käyttänyt huumeita, se on sama asia, kun kysyisi, että oletko tehnyt rikoksia” Pekka Hakkarainen tiivistää puhelinhaastattelussa.

X