Anonyymi Tor-verkko salaa huumekauppiaan – ostaja kärähtää usein postissa

Anonyymi Tor-verkko välittää huumeita ja aseita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Anonyymi Tor-verkko välittää huumeita ja aseita.
Teksti: Paula Sallinen

Espoolainen 20-vuotias Karri kertoi ensimmäisessä kuulustelussa uskomattoman tarinan.

Hän oli loppusyksyllä vuonna 2014 tavannut helsinkiläisravintolassa ulkomaalaistaustaisen miehen. Jostain syystä he tapasivat uudestaan tammikuussa. Tällöin mies oli käyttäytynyt uhkaavasti ja vaatinut salasanoja Karrin sähköpostiin ja sosiaalisen median tileihin. Kesän korvilla mies oli ilmestynyt Karrin kotiovelle ja pyytänyt häntä autoonsa. Autossa mies lateli uusia vaatimuksia. Karrin piti kirjautua puhelimellaan internet-osoitteeseen ja kopioida vieraskielisiä tiedostoja, joista Karri ei ymmärtänyt mitään.

Nyt Karri istui tullitarkastajan kuulusteltavana. Häntä epäiltiin törkeistä huumausainerikoksista. Elokuun puolivälissä tulli oli takavarikoinut lentopostin joukosta kirjeen, jonka sisältä löytyi 900 lsd-lappua. Kirje oli lähetetty Karrin kotiosoitteeseen. Muutama päivä myöhemmin tulli löysi Karrin kotoa ekstaasia, lsd-lappuja, huumaavia lääkkeitä, dopingainetta sekä huumeiden pakkaamiseen tarkoitettuja pusseja.

Karri kiisti kuulustelussa syyllistyneensä rikoksiin. Hän kertoi tullitarkastajalle, että alkusyksystä hänen kotiinsa alkoi saapua huumelähetyksiä, joiden takana oli ulkomaalaistaustainen mies. Karri ei tiennyt miehen nimeä, eikä hänellä ollut tämän yhteystietoja. Hän väitti totelleensa miestä, koska häntä pelotti.

Muutama päivä myöhemmin Karri myönsi, että oli valehdellut kuulustelussa.

”Ei ole turkkilaista miestä, joka ajaa punaisella autolla. Mua vaan pelotti niin paljon ajatus vankilasta ja tulevaisuuden menettämisestä. Tää on kaikki vaan mun syytä.”

Piilotetut huumekaupat

Tor-verkko

Kuulustelujen edetessä paljastui Karriin huumekauppojen laajuus.

Hän oli tilannut yhteensä 2 700 lsd-lappua Isosta-Britanniasta, 1 500 ekstaasitablettia Hollannista ja 250 grammaa amfetamiinia Saksasta, kaikki kovia huumeita. Lisäksi Karri oli salakuljettanut nuuskaa Ruotsista kavereidensa kanssa. Karri auttoi tullia esitutkinnassa. Hän kertoi muun muassa, että oli tilannut amfetamiinin hylätyn oloiseen postilaatikkoon Kirkkonummella. Amfetamiini takavarioitiin muutama päivä myöhemmin.

Karri oli aloittanut huumausainekaupan kesällä 2015. Hän osti huumeet Tor-verkossa ulkomaisilta huumekauppasivustoilta Agorasta ja Nucleus Marketista. Huumeet hän myi eteenpäin Tor-verkon suomalaisella Silkkitie-sivustolla nimimerkillä Yksityisapteekki. Ennen kuin tulli nappasi Karrin, hän oli ehtinyt tehdä 200–250 kauppaa ympäri Suomea. Myyntituloja oli kertynyt yhteensä lähes 18 000 euroa. Kuulusteluissa Karri siirsi myyntitulot tullin bitcoin-tilille.

Tor-verkko on anonyymi verkko, joka suojaa käyttäjän sijainnin ja henkilöllisyyden niin, että niitä on lähes mahdoton selvittää. Tor-lyhenne muodotuu sanoista The Onion Router (sipulireititin). Nimi viittaa verkon salaukseen, jossa on monia kerroksia, aivan kuin sipulissa. Käytännössä Tor luo polun kolmen, sattumanvaraisen reitittimen kautta ennen kuin käyttäjä päätyy haluamilleen sivustoille. Tällöin alkuperäisen tietokoneen IP-osoite, tietokoneen ”katuosoite”, ei paljastu.

Tor-verkkon sisälle pääsee vain Tor-selaimella, joka on helposti ja laillisesti ladattavissa netissä. Selaimen kautta voi surffailla anonyymisti sekä tavallisen internetin puolella että Torin sisällä. Huumekaupat toimivat anonyymin verkon sisällä, eikä niihin pääse sisälle tavallisen netin kautta.

Vahvan salauksen vuoksi se houkuttelee ase- ja huumekauppiaita, lapsipornoa etsiviä mutta myös epädemokraattisten maiden poliittisia aktivisteja, tietovuotajia, toimittajia ja viranomaisia. Esimerkiksi Yhdysvaltain viranomaiset käyttävät Tor-verkkoa.

”Tor-verkolla on Suomessa 10 000, maailmalla kaksi miljoonaa käyttäjää”, Silverskin-tietoturvayhtiön johtava tutkija Juha Nurmi kertoo.

”Tor-verkon ensisijainen tarkoitus on ihmisoikeuksien edistäminen maailmassa. Verkolla voidaan kiertää ankaraa sensuuria ja verkkovalvontaa esimerkiksi Iranissa ja Kiinassa, jossa sen kautta organisoidaan demokratialiikkeitä ja käydään lukemassa vaikkapa Wikipediaa, joita totalitaristinen hallinto sensuroi. Tor-verkon sisällöstä 99 prosenttia on täysin laillista.”

Selvästi suomeksi

Vuoden 2013 lopussa perustettu Silkkitie on Tor-verkon ainoa suomalainen nettihuumekauppa. Siellä huumekauppaa käydään pääosin Suomen sisällä avoimesti suomen kielellä.

”1 g todella vahvaa kuivaa amfetamiinia”, mainostaa HalvatHinnat.

”Subutex 8 mg. 1 kpl”, kauppaa Apteekki24h.

”10g kakkoslaatuista kukintoa”, myy Hamppukauppa.

Sivustolla on kymmeniä myyjiä ja 4 000 myyntiartikkelia, pääasiassa kannabista, stimulantteja, opiaatteja, lääkkeitä, empatogeeneja ja psykedeelejä. Suosituimmat huumeet ovat pääosin samoja kuin katukaupassakin. Sivustolla myydään myös kasvuhormoneja, aseita, huumeiden pakkaustarvikkeita ja passeja, mutta niiden myynti on sivuroolissa.

Käytännössä netin huumekauppa toimii niin, että ostaja siirtää virtuaalivaluutta bitcoineja huumesivuston välitilille. Sen jälkeen hän pääsee tilaamaan huumeita. Kun tilaus on tehty, ostaja vapauttaa rahat välitililtä, ja ne siirtyvät myyjän virtuaaliseen bitcoin-lompakkoon. Ostaja lähettää myyjälle huumeiden toimitusosoitteen, joka salataan PGP-avaimella. PGP-avain toimii niin, että viesti salataan ostajan julkisella PGP-avaimella. Myyjä voi avata sen vain julkista avainta vastaavalla salaisella avaimella.

Kaupan jälkeen osoitetiedot häviävät sivustolta. Ostaja ei saa selville myyjän henkilöllisyyttä.

Riski ostajalla

Juha Nurmi kehitti viime vuoden lopulla tiedonkeruujärjestelmän, joka seuraa Silkkitien myyntiä.

Viime vuoden lopulla kauppaa käytiin noin 30 000 eurolla kuussa. Myyjiä on kymmeniä, mutta vain kahdeksan myi huumeita yli 1 000 eurolla kuukaudessa. Silkkitien suurin myyjä on Douppikauppa, joka myy pääasiassa isoja huume-eriä.

Tänä vuonna Silkkitien kauppa on noussut yli 100 000 euroon kuukaudessa. Silkkitie ottaa myynnistä viiden prosentin osuuden. Nurmi laskee, että sivuston ylläpitäjä, nimimerkki Kapteeni, tienaa Silkkitiellä useita tuhansia euroja kuukaudessa. Myynti on kasvanut sen jälkeen, kun Silkkitie aloitti toiminnan myös englanniksi. Keväällä ulkomaisten myyjien määrä nousi nopeasti.

”Silkkitien suosio ja kokonaismyynti vaikuttavat kasvavan kuukausi kuukaudelta”, Nurmi sanoo.

Huumeiden ostaminen netistä on riskipeliä. Aineet ja pitoisuudet eivät välttämättä ole sitä mitä väitetään, eivätkä tilaukset aina saavu perille. Joskus lähetys pysähtyy tulliin tai poliisiin, toisinaan huumeita ei ole lähetetty alun perinkään. Ostajien epäluuloisuutta hälvennetään pakollisella palautejärjestelmällä. Ostajat karsastavat myyjää, jolle kertyy huonoa palautetta.

Huumeita postissa

Tor-verkko

Suuri osa myyjistä toimittaa tilauksen ostajille postilla tai vie huumeet maastokätkölle.

Niin teki myös Karri. Hän pakkasi ekstaasitabletit foliopusseihin, jotka hän pesi ennen kuin sujautti tilauksen kuplamuovikirjekuoriin. Folio häivyttää huumeen hajun, ja siten huumekoirien on vaikeampi löytää niitä. Karri pesi pussit, jotta niihin ei jäisi sormenjälkiä. Lsd-laput hän pakkasi minigrip-pusseihin, jotka hän taitteli paperiin. Yhden 150 lapun lsd-erän hän vei maastokätköön.

Postitus on melko riskitön tapa tilata huumeita. Vaikka tulli läpivalaisee lentopostin, kaikki huumeet eivät jää sen haaviin.

”Suomeen ulkomailta saapuvaan postiliikenteeseen kohdistetaan paljon valvontaa, ja sieltä paljastuukin salakuljetusyrityksiä päivittäin. Tulli aloittaa lähtökohtaisesti esitutkinnan kaikista sen paljastamista rikoksista”, tulliylitarkastaja Janne Kallio kertoo.

Suomen sisäistä postiliikennettä seurataan vähemmän, mutta ei poliisi kädetön ole.

Maaliskuussa Hämeen poliisi syynäsi huumekoirien kanssa Lahden jakelukeskusta, ja haaviin jäi useita huumekirjeitä ja 25 vastaanottajaa. Osalle tilaajista rapsahti sakot, osa tapauksista siirtyi syyteharkintaan huumausainerikoksina. Poliisi yrittää selvittää huumaisaineiden lähettäjiä.

Ostaja ja myyjä saattavat tavata kasvokkain. Tämä on myyjälle riski. Viime kesänä Helsingin poliisi pääsi muuntohuumeita ja huumaavia lääkkeitä myyneen 35-vuotiaan miehen jäljille, kun yksi ostajista tuli tunnontuskiin ja käräytti myyjän poliisille. Kotietsinnässä 35-vuotiaan miehen kotoa löytyi valokuvat lähes 1 000 kirjekuoresta, joihin myyjä oli pakannut huumetilaukset. Myyjää epäillään törkeästä huumausainerikoksesta.

Nörttiä bisnestä

Helsingin tapauksen tutkinnanjohtaja Jukka Paasio kertoo, että huumeiden nettimyynti eroaa huumeiden katukaupasta.

”Netissä huumeita myyvät työssäkäyvät ja opiskelijat, joiden elämä on hallinnassa. He eivät ole koskaan aiemmin tehneet rikoksia. Osa ostajista haluaa kokeilla erilaisia aineita ja he puhuvat aineista hyvin ylistäään sävyyn. Käyttäjät ja myyjät eivät halua profiloitua katutasolla käyttäjiksi ja myyjiksi.”

Tutkijatohtori Jussi Perälä Helsingin yliopistosta kertoo, että pesäeron tekeminen muihin käyttäjiin on tavallista. Hän on tutkinut Helsingin huumemarkkinoita 2000-luvun alusta.

”Esimerkiksi kannabiksen kotikasvattajat eivät halua kytkeytyä perinteiseen huumekauppaan. Käyttäjät haluavat erottautua ja nähdä oman toimintansa moraalisempana kuin muiden.”

Perälän mukaan nettikauppa ei ole vielä muuttanut huumekauppaa Suomessa. Huumeiden välittäminen ja käyttö on monille sosiaalista toimintaa, jossa myös pidetään toisista huolta. Osa myyjistä ja käyttäjistä taas jatkaa vanhaan malliin, koska nettikauppa vaatii tietoteknistä osaamista.

”Tekninen tietotaito rajaa käyttäjiä ja myyjiä. Esimerkiksi vankiloissa on vanhempia toimijoita, jotka ovat tottuneet, että asiat hoituvat perinteisellä tavalla. Nettikauppa kiinnostaa joitain toimijoita ja he opettelevat. Eihän se mitään rakettitiedettä ole, ja omat riskinsä nettikaupassakin on.”

Osa Torin huumekauppiaista suorastaan rehvastelee ”opsecillään”, toimintaturvallisuudella, johon liittyy huumekaupan jälkien häivyttäminen esimerkiksi tietokoneelta. Vaikka Tor-verkko ja Silkkitie olisivatkin turvallisia, huumekauppa ei ole riskitöntä, Nurmi sanoo.

”Suurin riski on suurten huumemäärien käsitteleminen reaalimaailmassa.”

Häkki odotti

Se oli riski, joka koitui Karrin kohtaloksi.

Hänet tuomittiin kolmeksi vuodeksi kahdeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen viidestä törkeästä huumausainerikoksesta, huumausaine-, doping- ja lääkerikoksesta sekä veropetoksesta ja salakuljetuksesta. Hänen tuomiotaan alennettiin, koska hän oli oma-aloitteisesti edistänyt rikostensa selvittämistä ja luopunut täysin vapaaehtoisesti rikoksilla tienatuista rahoista.

Karrin nimi on muutettu.

X