Kannattaako kilpailuttaminen, jotta saisi edullisimman hinnan?

Käy ensin läpi tiliotteesi ja kilpailuta sitten ainakin suurimmat rahareiät, yleensä vakuutukset, lainat sekä sähkö- ja puhelinlaskut.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun kilpailutat, mieti onko sinulla sellainen palvelupaketti, joka vastaa parhaiten tarvettasi.

Käy ensin läpi tiliotteesi ja kilpailuta sitten ainakin suurimmat rahareiät, yleensä vakuutukset, lainat sekä sähkö- ja puhelinlaskut.
(Päivitetty: )
Teksti: Vellamo Vehkakoski

Loppuvuodesta tulee usein mieleen, pitäisikö raha-asiat laittaa kuntoon seuraavalle vuodelle. Säästäisikö, jos kilpailuttaisi pakollisia menoja, kuten sähköntuottajan, vakuutukset tai puhelinliittymänsä?

Kannattaa ensin tutkia tiliotteet ja etukorttilaskut. Niistä näkee, mihin rahat menevät. Kilpailuta sitten ainakin suurimmat rahareiät, yleensä vakuutukset, lainat sekä sähkö- ja puhelinlaskut.

Kilpailuttamisessa on tosin monta muttaa. Esimerkiksi sähkömaksuissa siirtomaksujen osuus on iso, eikä siihen pysty vaikuttamaan itse, vaan kulutukseen. Tarkista siis ennen kilpailuttamista, paljonko kulutuksesi osuus on sähkölaskusta. Perheen koko, asumis- ja lämmitystapa ratkaisevat, kuinka iso merkitys on sähkölaskulla. Omakotitalossa kulutus on isompaa kuin kerrostalossa, jolloin kilpailuttaminen saattaa silloin hyvinkin kannattaa. Samoin, jos kotona on sähkölämmitys tai asuntosauna, jota käytetään ahkerasti.

Kilpailuttamisessa huomioitava vastaako sopimus nykytilannetta

Vakuutuksia taas pitää osata vertailla kilpailuttamisen jälkeenkin, sillä piru piilee yksityiskohdissa. Yhtiöt tarjoavat erilaisia vakuutuksia, myös korvaussummat ja omavastuuosuudet vaihtelevat.

Monet pankit ovat myös kytköksissä tiettyihin vakuutuksiin, jolloin etuuksia saattaa saada enemmän. Joka tapauksessa kannattaa aika ajoin tarkistaa, vastaavatko omat vakuutuksesi nykytilannettasi ja tarvettasi, jotta tiedät, mistä maksat etkä maksa liikaa.

Esimerkiksi moni ammattiliitto tarjoaa jäsenilleen matkavakuutuksen, jolloin sitä ei tarvitse ottaa erikseen.

Ennen kuin ryntäät kilpailuttamaan puhelinoperaattoria, tarkista, millainen sopimus sinulla on nyt. Moni operaattori tarjoaa nykyään kokonaispakettia, joka sisältää niin puhelut, tekstiviestit kuin internetin käytönkin. Tarkista laskustasi, maksatko enemmän netin käytöstä kuin puheluista, ja mieti sitten, millainen paketti sopii kulutukseesi parhaiten.

Samaan syssyyn on syytä käydä myös pankkipalvelut kokonaisuudessaan läpi. Onko sinulla sellainen palvelupaketti, joka vastaa parhaiten tarvettasi? Kilpailuta pankit ainakin lainoja hakiessa.

Asiantuntijoina toiminnanjohtaja Marja Kuuteri-Kallio Pirkanmaan Martoista, asiantuntijapäällikkö Jani Hautala OP-ryhmästä, kihlakunnanulosottomies Pekka Heikkilä Helsingin ulosottovirastosta.

Lue myös:

Maksutavat: Maksukortti on käteistä kätevämpi

PS-sopimukset – Kannattaako eläkevakuutusta muuttaa?

X