Kannattaako ryhtyä vuokranantajaksi, jos aikaisempaa kokemusta asunnon vuokraamisesta ei ole?

”Elämäntilanteeni on muuttunut, ja minulla on nyt kaksi omistusasuntoa. Mietin kuumeisesti, laitanko niistä toisen vuokralle”, lukija kirjoittaa. Näin hänelle vastaa alan ammattilainen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Elämäntilanteeni on muuttunut, ja minulla on nyt kaksi omistusasuntoa. Mietin kuumeisesti, laitanko niistä toisen vuokralle", lukija kirjoittaa. Näin hänelle vastaa alan ammattilainen.
(Päivitetty: )
Teksti: Tarja Salo

Tärkeintä tällaisessa tilanteessa on säilyttää maltti ja perehtyä eri vaihtoehtoihin rauhassa. Jos hätiköi, voi tehdä todella huonoja ratkaisuja.

Periaatteessa on aina hyvä aika ryhtyä asuntosijoittajaksi, mutta nyt aika on vähän haastava. Asunnot ovat kalliita saatavaan vuokraan nähden.

Vilkkaalla paikkakunnalla vuokraaminen on järkiratkaisu

Sinulla on käsissäsi jo maksettu asunto, joten pankkiin ei tarvitse mennä. Oleellista tässä asiassa on, missä mahdollisesti vuokrattava ylimääräinen asunto on. Jos se on vilkkaalla, muuttovoittoisella paikkakunnalla, vuokraaminen on järkiratkaisu.

Ja asunnonhan voi antaa vuokralle kokeilumielessä. Jos homma ei toimi, voi asunnon myydä, vaikkei huippuhintaa saakaan.

Ennakoi tulevia tilanteita talouden kannalta

Kun ryhtyy vuokranantajaksi, pitää ennakoida tulevia tilanteita ja rahanmenoa. Eteen voi tulla sellainen tilanne, että asuntoon ei löydykään vuokralaista. Kaikki kulut kuitenkin juoksevat. Pitää siis olla varautunut siihen, että vuokratuloja ei saakaan. Pitää olla niin sanottu puskurirahasto.

Vuokranantajille on olemassa vakuutuksia (kannattaa kysyä omasta pankista tai vakuutusyhtiöstä) ja oma etujärjestö Suomen Vuokranantajat ry.

Asiantuntijoina toimitusjohtaja Tom Miller Nordea Kiinnitysluottopankista, toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva Suomen Vuokranantajat ry:stä ja hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola Vuokraturvasta.

Juttu on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 8/18.

X