Kansalaispuolue juhlii Paavo Väyrysen voittoa omanaan: ”eduskuntavaaleissa voidaan puhua pääministeripaikan hakemisesta”

Matti Vanhasen lähes kahden vuoden presidentinvaalikampanja päättyi nöyryyttävään tappioon Paavo Väyryselle. Keskustan lakaistessa tappiota Sauli Niinistön suosion alle, Väyrysen perustama kansalaispuolue juhlii presidentinvaalitulosta omanaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen ja valitsijayhdistyksen presidenttiehdokas Paavo Väyrynen presidentinvaalien vaalivalvojaisissa Helsingin Säätytalolla sunnuntaina 28. tammikuuta. Väyrynen päivitti vaalissa Vanhasen luvuin 6,2 – 4,1.

Matti Vanhasen lähes kahden vuoden presidentinvaalikampanja päättyi nöyryyttävään tappioon Paavo Väyryselle. Keskustan lakaistessa tappiota Sauli Niinistön suosion alle, Väyrysen perustama kansalaispuolue juhlii presidentinvaalitulosta omanaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Matti Rämö

Urheilutapahtumien hengennostatushitti Eye of The Tiger ei auta. Apollonkadun puoluetoimiston salissa tunnelma on alistunnut.

Vaali-ilta lähestyy kahdeksaa ja kohta salin perällä loistavalle valokankaalle lävähtävät ennakkoäänestyksen tulokset. Keskustan ehdokkaan Matti Vanhasen alle viidessä prosentissa madelleet galluplukemat pakottavat puolueaktiivit pinnistämään hymyä.

Ex-pääministerin toinen presidentinvaalikampanja on päättymässä murskatappioon.

Pettymystä ei varsinaisesti lievitä se, että Vanhanen aloitti kampanjansa jo maaliskuussa 2016 ilmoittautumalla keskustan ehdokkaaksi.

Lähes kahden vuoden ehdokkuusrupeaman ja minimaalisen kannatuksen yhteys halutaan lakaista Sauli Niinistön ylivoiman alle. Se ei kuitenkaan ole helppoa.

Sipilän silmukka

Matti Vanhanen on suurimman eduskuntapuolueen ehdokas, jonka kannatusta pääministeri Juha Sipilä (kesk) yritti elvyttää antamalla ymmärtää sen omaankin asemaansa vaikuttavaksi signaaliksi.

Presidentinvaalien kääntäminen pääministerin asemasta käydyksi luottamusäänestykseksi on eriskummallinen riski. Se on myös avoin haaste Sipilään suivaantuneelle keskustaoppositiolle. Keskustaa alkiolaisten juurien hylkäämisestä syyttäneelle Paavo Väyryselle Sipilän lausunto oli lahja.

Juuri Väyrysen torpatakseen Vanhanen ilmoitti presidenttihaluistaan ennätysaikaisin. Mutta niin vain kolmet presidentinvaalit keskustan ehdokkaana käynyt konkari kampesi mukaan valitsijayhdistyksen ehdokkaana.

Vaaliväittelyissä Vanhanen väisteli Väyrystä kuin entistä tyttöystävää. Väyrynen esitteli populistien työkalupakista tekemiään löytöjä heittäytymällä ”valtamedian” ja eliitin sortamaksi itsenäisyyden takuumieheksi.

”Jos Niinistö valitaan jo ensimmäisellä kierroksella, muiden järjestyksellä ei ole niin merkitystä”, ex-puoluesihteeri ja Sipilän erityisavustaja Timo Laaninen ottaa etäisyyttä kiusalliseen tilanteeseen.

Kello lähestyy kahdeksaa. Puoluevirkailija maanittelee ihmisiä siirtymään aulatilan tarjoilujen äärestä salin puolelle.

Ennakkoäänet heijastuvat kankaalle: Niinistö 64,4 prosenttia – Vanhanen 4,5 ja Väyrynen 5,9.

Salissa kaikuvat vain kameroiden räpsähdykset.

Kriisiviestinnän paikka?

Väyrysen taakse jääminen on Vanhaselle ja keskustalle paitsi kirvelevä arvovaltatappio, myös huolestuttava enne vuoden 2019 eduskuntavaaleja silmällä pitäen. Pääministeripuolueen kannatus on ollut pitkään laskussa kokoomuksen kuoriessa hyötyä talouskasvusta.

Vaali-iltana Sipilä kiirehtii riisumaan silmukkaa kaulastaan ja kertomaan, ettei tulkitse Vanhasen kannatusta signaaliksi omasta asemastaan. Mielenmuutoksen takana on – kannatuslukujen sijasta – luonnollisesti kentältä tullut palaute.

Kriisiviestintäkonsultti Harri Saukkomaa katselee kännykkäänsä salin perällä. Onko täällä potentiaalisia asiakkaita?

Sipilän presidentinvaalistrategia ei täytä Saukkomaasta viestintäkriisin kriteerejä.

”Ei se ehkä ihan harkituinkaan teko ollut.”

Saukkomaasta Vanhasen tulos kerto osaltaan siitä, kuinka kauaksi puoluepolitiikasta etäännyttiin.

”Nämä vaalit elivät aivan omassa stratosfäärissään.”

Kansalaispuolue tuulettaa

Väyrynen toisteli läpi kampanjan gallupien vähättelevän selvästi hänen todellista kannatustaan. Viesti tuntuu menneen perille ainakin hartaimmille kannattajille.

”Miksi ihmiset taputtaa?” mies kyselee tuoppi kädessä Hotelli Grand Marinan baarissa.

Sunnuntai-ilta on ehtinyt yhdeksään ja Väyrysen vaalivalvojaisyleisö antaa aplodit Ylen tulosennusteelle. Sen mukaan Väyrynen on saamassa 6,2 prosenttia äänistä ja jäämässä neljänneksi.

Pitkän linjan väyrysläisiä luvut eivät huimaa, mutta valvojaisissa kilisteleville kansalaispuolueen aktiiveille ne ovat nannaa.

Väyrysen perustama puolue lisättiin puoluerekisteriin joulukuussa 2016. Heinäkuussa 2017 hän jätti puolueen vantaalaisen Arlan hankintajohtajan Sami Kilpeläisen vedettäväksi. Presidenttikampanjan aikana Väyrynen ei puhunut pöytälaatikkopuolueesta käytännössä lainkaan.

Se ei estä vaalivalvojaisissa pyöriviä puoluetoimijoita juhlimasta kuuden prosentin äänisaalista omanaan.

”Kun kun aloitettiin tyhjästä, ei tämän parempaa tulosta voi odottaa”, kansalaispuolueen alkuperäiseksi kannattajajäseneksi esittäytyvä Urpo Lohi iloitsee.

Keskustan puoluehallituksen entinen jäsen niputtaa kansalaispuolueen Sipilän liberaalin keskustalaisuuden vastaiseksi konservatiiviseksi protestiksi.

”Maahanmuuttokriittisyys, eurokriittisyys, puolueettomuuden vaaliminen ja keskittämispolitiikan vastustaminen ovat meillä keskiössä.”

Pääministeri Väyrynen?

Puoluejohtaja Sami Kilpeläisellä on suuria suunnitelmia.

”Eduskuntavaaleissa kansalaispuolue tulee asettamaan täydet ehdokaslistat jokaiseen vaalipiiriin.”

Väyrynen on jo luvannut palata europarlamentista eduskuntaan, Mikko Kärnän (kesk) lämmittämälle paikalle.

”Kun Paavo palaa eduskuntaan hän varmasti perustaa eduskuntaryhmän kansalaispuolueelle.”

Puoluejohtaja ei ujostele eduskuntavaalitavoitteissa.

”Presidentinvaalikannatus viittaa jopa siihen, että Paavon tapauksessa voidaan puhua pääministeripaikan hakemisesta.”

Sitä odotellessa tarkistetaan presidentinvaalin lopputulos: Väyrynen 6,2 – Vanhanen 4,1.

Juhlakalu on saapunut Vuokko-vaimonsa kanssa vaalivalvojaisiinsa, pitänyt kiitospuheensa ja kääntänyt gallupeja tarkasti mukailevan tuloksen loistavaksi saavutukseksi.

Presidentinvaaleissa olisi ollut tarjolla ilmaista mainosaikaa. Miksei Väyrynen kanavoinut sitä myös puolueelle?

”Tämä oli valitsijayhdistyksen kampanja. Puolue oli mukana, mutta haluttiin saada laajempaa kannatusta”, Väyrynen sanoo.

Hänen kampanjaenergiansa on tällä erää loppu.

”Kohta lähdemme Vuokon kanssa kohti Tuusulaa lepäämään. Huomenna sitten mietin, miten tästä eteenpäin.”

Lue myös:

Vanhanen paljastaa: kokoomus ei saanut sote-sovusta mitään

Paavo Väyrynen: ”Jokaisessa häviössä itää voiton siemen”

X