Katugallup Unkarista – Budapestilaiset nuoret kokevat tulevaisuuden masentavana: ”Se, mitä Orban tekee, on noloa”

Seuran haastattelemat nuoret haaveilevat ulkomaille muutosta ja ovat huolissaan esimerkiksi terveydenhuollon tilasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Unkarin kansallisena lomapäivänä 15.3, muistetaan Unkarin vallankumousta.

Seuran haastattelemat nuoret haaveilevat ulkomaille muutosta ja ovat huolissaan esimerkiksi terveydenhuollon tilasta.
Teksti:
Aino Mielo
Kuvat:
Aino Mielo

Unkarissa vietettiin hiljattain 15. päivänä maaliskuuta kansallista juhla- ja vapaapäivää unkarilaisen vallankumouksen (1848–1849) kunniaksi. Unkarilaisille päivä symboloi kansallista itsenäisyyttä ja demokratiaa. Budapestissa ihmiset viettivät vapaita ulkona kevätauringossa istuskellen ystävien ja perheidensä kanssa.

Kaupungissa nähtiin lisäksi myös oppositiopoliitikkojen ja opiskelijoiden järjestämä hallituksen vastainen mielenosoitus, johon osallistui RadioFree Europe -median mukaan jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä. Historiallisella Tonavan ylittävällä ”Vapauden sillalla” (Szabadság híd) järjestettiin lisäksi pieni eurovaalitori.

Seura tavoitti sillan kupeesta viisi unkarilaista nuorta aikuista ja kysyi heiltä politiikasta ja tulevaisuudesta.

”En seuraa uutisia, sillä olen ahdistunut”

Opettajana työskentelevä Adél, 27 ja sairaanhoitajaksi opiskeleva Bori, 27 osallistuvat gallupiin avoimin mielin, mutta haluavat varmuuden vuoksi esiintyä vain etunimillään.

Adél (vas.) ja Bori (oik.) haaveilevat ulkomaille muutosta. © Aino Mielo

Mitä ystävykset Adél ja Bori ajattelevat Unkarin politiikasta ja maan tulevaisuudesta?

”Olen ahdistunut, joten en seuraa uutisia. Politiikka ei oikein ole kunniallista, ja keskustelussa käytetään mautonta kieltä”, myöntää Bori.

”Politiikka Unkarissa on monimutkaista, joten en seuraa uutisia isoja otsikoita lukuun ottamatta. Tiedän kuitenkin, että moni vallassa-oleva poliitikko ei välitä nuorten asioista. Tilanne on hieman masentava”, kertoo Adél.

Bori on aikeissa muuttaa saksaan työharjoitteluun. Pitkällä tähtäimellä hän ei näe työskentelevänsä sairaanhoitajana kotimaassaan vaan haluaa muuttaa ulkomaille.

”Kohtaamme sairaanhoidossa liikaa ongelmia päivittäin. Omasta mielestäni asiat ovat menneet huonompaan suuntaan pieni budjetin takia. Ihmiset alallani ovat täysin toivottomia. Kaikki jotka osaavat kieliä, ovat jo lähteneet ulkomaille töihin.”

Myös Adél on huolissaan tulevaisuudestaan opettajana, ja haluaisi työskennellä ulkomailla.

Sekä Adél että Bori ovat EU myönteisiä, mutta eivät ole perehtyneet sen tarkemmin siihen, mitä unionissa tapahtuu.

”En usko, että mikään muuttuu moneen vuoteen”

Kauppatieteitä opiskeleva David, 21 ja palvelualalla työskentelevä Vicki, 20 haluavat myös esiintyä vain etunimellään. Vicki ei puhu juurikaan englantia, mutta vastaa kysymyksiin Davidin avustuksella.

David, 21 (vas.) ja Vicki, 20 (oik.)

Minkälaisia ajatuksia pariskunnalla on Unkarin politiikasta ja maan tulevaisuudesta?

Vicki kertoo, että hän ei ole kiinnostunut politiikasta, sillä hän ei ymmärrä siitä kovin paljon. Jos hän saisi päättää minkä tahansa paikan jossa asua, muuttaisi hän pohjoismaihin. Syyksi tähän hän nimeää esimerkiksi työllistymisen ja terveydenhuollon surkean tilan.

”Olimme laskettelemassa kolme kuukautta sitten, ja satutin jalkani. En ole saanut vieläkään aikaa lääkärille,” hän kertoo.

David kertoo sen sijaan seuranneensa politiikkaa tiiviisti:

”Tämä on ollut masentavaa, mutta olen vähän optimistisempi tulevaisuudesta kuin ennen. Hetki sitten presidentti Katalin Novak joutui eroamaan skandaalin takia. Ehkä tämä on uusi alku ja muutosta on luvassa”, David toivoo.

Katalin Novak joutui eroamaan, kun paljastui, että presidentti oli armahtanut lapsen seksuaalisen hyväksikäytön peittelystä tuomitun miehen huhtikuussa 2023. David kertoo olevansa tyytyväinen myös siihen, että riippumattomalla medialla tärkeä rooli tapahtumissa:

”Unkarissa suurin osa informaatiosta tulee valtion omistamista kontrolloiduista medioista, mutta presidentin eroon liittyvä skandaali sai alkunsa pienemmästä riippumattomasta mediasta.”

David ei kuitenkaan näe että suuria positiivisia muutoksia tapahtuvan vielä hetkeen.

Orban on todella taitava löytämään yleistä maastoa, josta ihmiset ovat samaa mieltä, kuten EU kielteisyys. Hänen vaikutusvaltansa perustuu tähän. En näe, että positiivisia muutoksia tulee Unkarissa tapahtumaan vielä kymmeniin vuosiin.”

”Se, mitä Orban tekee, on noloa”

Kerecsen, 28 työskentelee Budapestissa ohjemistoinsinöörinä, on opiskellut kaupungissa ja viihtyy hyvin.

Kerecsen on viettämässä vapaapäivää Tonavan rannalla istuskellen ystävänsä kanssa. Mitä ajatuksia hänellä on Unkarin politiikasta ja maan tulevaisuudesta?

”Meillä on varmaankin poliittisesti yksi surkeimmista tilanteista koko Euroopassa”, Kerecsen arvelee ja lisää: ”Se, mitä Orban tekee, on noloa.”

Myöskään hän ei usko, että kovin moni asia tulee muuttumaan. Jos jotain saisi toivoa, niin Kerecsen toivosi, että nykyiset poliitikot vaihtuisivat.

”Muutos vaatii sen, että nuoremmat sukupolvet astuvat politiikkaan.”

EU:n suhteen Kerecsen ei ole kielteinen, mutta hän ymmärtää miksi se on unkarilaisille hankala asia.

”EU ei ollut ihan sitä mitä luvattiin. Meillä ei ole vieläkään euroa käytössä, eikä työntekijöiden vapaa liikkuvuus hyödyttänyt Unkaria.”

Kerecsenin mukaan tämä ei kuitenkaan ole EU:n syytä vaan unkarilaisten poliitikkojen, jotka lupasivat tyhjiä.

Lue myös: ”Neljänneksi suurin maa itsenäistyi, kiitos teinien” – Nuoria ei pidä aliarvioida, historioitsija David Van Reybrouck esimerkein muistuttaa

X