Kiitos nykyteknologia! Ystävyyssuhteet säilyvät ruuhkavuosien puristuksessa, vaikkei olisikaan kovin aktiivinen

”Aina ei tarvitse edes tavata, pelkkä yhteydenpito riittää”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Erkki Meriluoto on Seuran päätoimittaja.

"Aina ei tarvitse edes tavata, pelkkä yhteydenpito riittää", päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
Teksti:
Erkki Meriluoto

Erilaisia ystävyyssuhteita mahtuu maailmaan enemmän kuin ihmisiä. Ne myös elävät riippuen siitä, minkälainen porukka kulloinkin on koolla. Ystävyyssuhteet muuttuvat, vahvistuvat tai hiipuvat ajan myötä.

Ystävyyttä on myös tutkittu. Nuorilla aikuisilla oli 2000-luvun alussa noin neljä läheistä ystävää hollantilaisen tutkimuksen mukaan. Vanhempana ystäviä oli yksi vähemmän. Naisilla ystäviä on keskimäärin enemmän kuin miehillä.

Näin ystävyyssuhteet säilyvät ruuhkavuosien puristuksessa

Hyvän ystävän ominaisuuksia ovat luotettavuus, rehellisyys, empatia- ja kuuntelukyky, läsnäolo sekä vastavuoroisuus. Myös huumorintaju on arvossaan, samoin avun tarjoaminen, kun toinen on sitä vailla. Näin listattiin Yle Uutisten viime vuonna tekemässä ystäväkyselyssä.

Ystävyyttä pidetään yllä tapaamisilla, kuulumisten vaihtamisella ja yhteisellä tekemisellä. Aina ei tarvitse edes tavata, pelkkä yhteydenpito riittää. Tästä annan suuren kiitoksen nykyaikaiselle ­viestintäteknologialle.

Kuulun erilaisiin Whats­App-keskusteluryhmiin, joissa on koolla porukkaa eri yhteyksistä: lapsuuden ystäviä, nykyisiä ja entisiä työkavereita, sukulaisia, naapureita, lasten kavereiden vanhempia ja harrastusryhmiä.

Näissä ryhmissä osa on aktiivisempia keskustelijoita ja osa voi olla kuukausia hiljaa. Mutta aina sieltä joskus peukku tulee niiltäkin, joihin yhteys olisi saattanut katketa kokonaan ilman tällaista ryhmää.

Kuulun siihen ihmistyyppiin, jolle tällainen yhteydenpitotapa riittää oikein hyvin ruuhkavuosien puristuksessa. Kunhan pari kertaa vuodessa pääsee yhdessä koolle tai reissaamaan.

Lue myös: Huutokauppakeisarin apumies Markku puhuu aikuisten miesten ystävyydestä: ”Tunnemme toisemme niin hyvin, että pelkkä katse riittää nauruun räjähtämiseen”

Hyvää ystävänpäivää kaikille!

Aktiivisemmasta ystävien yhteydenpidosta hyvä esimerkki löytyy Seuran tämän viikon kansijutusta (7/24). Kirsi Alm ja Mervi Kallio löysivät toisensa vasta aikuis­iällä yhteisen työpaikan kautta. Heidän yhteinen harrastuksensa vie kovan kuntosalitreenin ääreen kahdesti viikossa.

Eletty elämä näkyy myös avoimuutena toisen tekemiä virheitä kohtaan. He eivät milloinkaan hiero niitä toisen naamaan, vaan ovat tukena sympatian kautta.

Joustaminen ja ehdottomuuden välttäminen ovat avaimia positiivisina pysyviin kaverisuhteisiin. Hyvää ystävänpäivää kaikille!

Lue myös: Näyttelijät Inka Kallén ja Laura Malmivaara ”Yllytämme toisiamme uskaltamaan”

Inka Kallén ja Laura Malmivaara
Inka Kallén ja Laura Malmivaara tutustuivat jo Kotikadun kuvauksissa, mutta ystävystyivät todenteolla Presidentti-sarjaa tehdessään. © Tommi Tuomi
X