Komisario Palmusta uusi elokuva ja tuottajaksi Marko Röhr?

Joel Elstelä haaveilee filmaamattoman Palmu-käsikirjoituksen ohjaamisesta. Mika Waltarin tyttären­poikana hänellä on oikeus käyttää suojeltua hahmoa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Joel Rinne Palmuna elokussa Tähdet kertovat, komisario Palmu.

Joel Elstelä haaveilee filmaamattoman Palmu-käsikirjoituksen ohjaamisesta. Mika Waltarin tyttären­poikana hänellä on oikeus käyttää suojeltua hahmoa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Matti Rämö

Mika Waltarin (1908–1979) kolmessa romaanissa murhia ratkonut komisario Palmu jätti lähtemättömän jäljen suomalaiseen rikosfiktioon.

Matti Kassilan neljännen mestaripoliisia käsittelevän elokuvan, Vodkaa, komisario Palmu (1969), jälkeen suosikkihahmo on elänyt hiljaiseloa vuoteen 2016 asti.

Elokuussa Palmu palaa Helsingin kaupunginteatterin Arena-lavalle Joel Elstelän ohjaamassa näytelmässä Komisario Palmun erehdys. Se voi olla vasta alkua.

Waltarin hahmot on suojattu tekijänoikeudella, joka kuuluu hänen perikunnalleen. Kirjailijan tytär Satu Elstelä o.s. Waltari (1932–2014) oli haluton luovuttamaan hahmoja uusio­käyttöön.

”Palmusta on tullut hirveän paljon kyselyjä Mikan kuolemasta näihin aikoihin asti. Hahmoa olisi haluttu käyttää milloin teatterissa, milloin elokuvissa. Vastaus on aina ollut sama: oikeuksia ei anneta”, Joel Elstelä, 54, kertoo.

Hän on Satu Elstelän poika, ja Waltarin perhepiirissä Palmun elvyttämistä on haudottu pitkään.

”Sovimme äidin kanssa, että voin teatterimiehenä halutessani käyttää hahmoa”, Elstelä sanoo.

Komisario Palmu palaa?

Kaupunginteatterissa Palmuna nähdään Mikko Kivinen. Elstelä ei sulje pois Palmun paluuta myös elokuviin.

”Olen miettinyt, että esimerkiksi teatterista eläkkeelle jäätyäni voisin koittaa tehdä hahmosta elokuvan. Uskoisin sen yhä kiinnostavan yleisöä, jos on hyvä pääosanesittäjä.”

Elstelällä on ajatus myös filmattavasta käsikirjoituksesta.

”Ohjaisin Mikan aikanaan filmaamatta jääneen käsikirjoituksen Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmu.”

Kassilan oli määrä ohjata tekstistä neljäs Palmu-elokuva, mutta hanke kaatui 1962 alkaneeseen näyttelijälakkoon. Dialogivetoisessa käsikirjoituksessa Palmu tutkii teatteriesityksen aikana tapahtunutta murhaa.

”Tämä on vähän naiivia haaveilua, mutta ehkä joku innostuu hankkeesta, esimerkiksi vanha koulukaverini Marko Röhr”, Elstelä pohtii.

Lukuisia menestyselokuvia tuottanut Röhr kertoo Seuralle pyöritelleensä Palmu-elokuvan mahdollisuutta jo Matti Kassilan kanssa.

”Tämä uusi mahdollisuus on oikein mielenkiintoinen. Siitä täytyy puhua tarkemmin.”

Lue myös: Komisario Palmun erehdys -elokuva jo 60-vuotias – Tämä oli ohjaajan näkyvin ”erehdys”

X