Torniossa opettajat aikovat liikkua Ruotsin puolelle, vaikka tartuntamäärät Suomessa ovat kasvaneet - Riskejä lisää kielikoulu, joka vie pian 110 oppilasta Ruotsiin

Ruotsin vastaisen rajan liikenne pitää Tornion opettajat varpaillaan. Sivistystoimen johtaja luottaa lähiopetuksen järjestyvän paremmin kuin keväällä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hygieniasta huolehtimisen tärkeys korostuu koulussa, kun koronavirus jyllää.

Ruotsin vastaisen rajan liikenne pitää Tornion opettajat varpaillaan. Sivistystoimen johtaja luottaa lähiopetuksen järjestyvän paremmin kuin keväällä.
Teksti:
Petri Jääskeläinen

Koronavirus langettaa varjon tällä viikolla alkavan opetuksen ylle. Suomen tartuntamäärät ovat olleet lähiaikoina kasvussa, mikä tuo oman uhkansa lähiopetuksen järjestämiselle. Yksi viime keväänä vaikeuksiin joutuneista alueista oli Tornio, josta liikkuminen Ruotsin puolelle Haaparantaan on ollut vapaata.

Tornion sivistystoimen johtajan Ilkka Halmkronan mukaan kaupunki on nyt varautunut koronavirustilanteeseen huolellisesti. Hän ei ole tämänhetkisen tilanteen valossa erityisen huolestunut lähiopetuksen järjestymisestä.

”Pääasioita varustautumisessamme ovat välimatkojen pitäminen, käsien peseminen ja sairastuneena poissaoleminen. Koulussa porrastetaan ryhmien välitunteja ja ruokailussa oloa. Lisäksi alakoulussa ryhmät pyritään pitämään yhdessä koko päivän ajan tartuntariskien minimoimiseksi”, Halmkrona sanoo.

Ruotsin puolella vierailevat viettävät illat kotikaranteenissa

Halmkronan mukaan kevään tilanne oli Torniossa poikkeuksellinen. Monet oppilaat olivat etäopetuksessa, joten lähiopetuskäytäntöjä ei testattu samalla tavalla kuin nyt.

”Koska alueemme on koronan suhteen Uudenmaan jälkeen hankalin, olemme valmistautuneet myös viime kevään tavoin yksittäisen koulun sulkemiseen.”

Ruotsin vastainen raja tuo oman vaikeutensa opetuksen järjestämiseen. Halmkronan mukaan heillä on sekä opettajia että oppilaita, jotka asuvat Haaparannassa Ruotsin puolella. Tästä seuraa rajat ylittävää pakollista matkustamista.

”Haaparannan puolella asuvat opettajat saavat luvan tulla rajan yli tekemään työnsä Torniossa, mutta heidän täytyy olla kotona karanteeninomaisissa oloissa. Iltaisin ei silloin voi paljoa liikkua”, Halmkrona sanoo.

Koronavirus ei vielä estä lähiopetusta

Yksi mahdollinen riskitekijä Torniossa on 24.8. alkava kielikoulu, jonka vuoksi noin 110 oppilasta käy Ruotsin puolella ja palaavat takaisin Suomeen.

”Odotamme, muuttaako Suomi Ruotsiin suhtautumistaan parin viikon aikana. Jos kulkua ei vapauteta enemmän, oppilaat käyvät lähiopetuksessa ja ovat karanteeninomaisissa oloissa kotonaan koulupäivän jälkeen”, Halmkrona sanoo.

Ruotsin puolella esimerkiksi sukulaisten luona vierailleiden lasten suhteen noudatetaan Halmkronan mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjetta kahden viikon karanteenista.

”Rajan lähistöllä vierailleiden lasten suhteen asia on hieman eri vapaan kulun vuoksi. Periaatteessa Ruotsi on kuitenkin samassa asemassa kuin muutkin maat, joihin matkustelua ei suositella”, Halmkrona.

Tilanne on tällä hetkellä sekä Torniossa että Haaparannalla varsin rauhallinen, eikä koronavirus leviä alueella valtavasti. Kunnassa on silti varauduttu mahdolliseen toiseen aaltoon huolellisesti. Halmkrona odottaa koulun alkua luottavaisena, ja uskoo lähiopetuksen järjestyvän.

”Kaksi viikkoa opetti meitä paljon oppilaiden ryhmittämisestä ja muista käytännön järjestelyistä. Toteutamme ohjeiden mukaisen valmiuden, jotta voimme pitää osan opetuksesta lähiopetuksena ja osan etänä.”

Lue myös: Päiväkoti kertoo kihomadoista nopeammin kuin koronatartunnasta – Miksi altistusepäilyjä salataan lasten vanhemmilta jopa päivien ajan?

X