Kuusimetrinen Trump-vauva toivottaa presidentin tervetulleeksi Britanniaan – Luvan antanut pormestari nousi Lontoossa valtaan työväenluokasta

Kun Donald Trump tapaa Britannian pääministeri Theresa Mayn Lontoon vierailullaan, odottaa häntä taivaalla mielipiteitä jakava yllätys.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun Donald Trump tapaa Britannian pääministeri Theresa Mayn Lontoon vierailullaan, odottaa häntä taivaalla mielipiteitä jakava yllätys.
(Päivitetty: )
Teksti:
Karoliina Kanerva

Trump Baby -idea käynnistyi, kun englantilainen Leo Murray kuvitteli mielessään valtavan, vihaisen pilakuvavauvan Lontoon taivaalle Yhdysvaltain presidentin saapuessa Iso-Britanniaan.

Nyt presidentti Donald Trumpia esittävä ilmapallo odottaa valmiina, kunnes se pääsee leijailemaan Lontoon Parlamenttitalon ylle perjantaina 13. heinäkuuta.

Pilakuvaprotesti lasketaan rauhanomaiseksi mielenosoitukseksi

Projektin toteutuminen ei tapahtunut hetkessä. Kansalaiset keräsivät yli 20 000 puntaa ilmapalloa varten, ja lisäksi 10 000 ihmistä kirjoittivat nimensä adressiin. Se päätyi lopulta Lontoon pormestari Sadiq Khanin työpöydälle.

Ajatus Trumpia pilkkaavasta kuusimetrisestä vauvasta jakoi mielipiteitä, mutta lopulta Khan antoi idealle hyväksyntänsä.

Pormestarin toimisto on sittemmin tiedottanut, että luvan antamisen taustalla on positiivinen suhtautuminen väkivallatonta, rauhanomaista mielenosoitusta kohtaan.

Trump Baby kohoaa taivaalle Parlamenttitalon aukiolta. Pallo on täytetty heliumilla, ja sen tarkoituksena on toivottaa Trump pilkaten tervetulleeksi tämän saapuessa tapaamaan Britannian pääministeriä Theresa Mayta.

Trumpia on sosiaalisessa mediassa verrattu vauvaan jo pitkään. Vaikka ilmapallohahmolla onkin vaipat, on Trumpilla myös hänelle ominainen kampaus, rintakarvoitus ja solariumhoidoista johtuvat kalpeat rinkulat silmissä. Kädessään pikku-Trumpilla on puhelin.

Trump Baby -projektin virallinen Twitter-tili julkaisi sivuillaan 5. heinäkuuta:

”Isoja uutisia: Donald J Trump vauva tulee lentämään! @SadiqKhan yritti pysyä lujana – lopulta hän joutui tekemään sopimuksen. Eikä yllätä – hän ei ole koskaan voittanut elämässään mitään! Surullista – mutta totta! Lontoo, täältä minä tulen!”

Trumpin Lontoon vierailu edeltää huippukokousta Helsingissä Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa 16. heinäkuuta.

Lontoolaisesta lakimiehestä kaupungin pormestariksi

Sadiq Khan valittiin Lontoon pormestariksi vuonna 2016. Taustalla on vuosikymmeniä ensin lakitöiden, sitten politiikan parissa.

Khanin vanhemmat ovat kotoisin Pakistanista, ja Lontooseen he muuttivat 60-luvulla. Khan syntyi työväenluokkaan vuonna 1970, ja kuuluu perheensä lailla islaminuskoon.

Nuorena tuleva pormestari opiskeli yliopistossa lakia ja teki töitä lakitoimistossa. Myöhemmin Khan toimi kunnanvaltuutettuna, kunnes vuonna 2005 hänet valittiin Britannian parlamenttiin.

Kun Khan vuonna 2008 sai pestin apulaisliikenneministerinä, tuli hänestä ensimmäinen muslimi Britannian kabinetissa.

Lontoon pormestari on toiminut virassaan nyt kaksi vuotta.

Se, että Khan antoi hyväksyntänsä Trump-vauvalle, ei sinänsä ole yllättävää. Presidentin ja pormestarin välit ovat nimittäin aiemmin olleet tulehtuneet ainakin Twitterissä, jossa sanasotaa on käyty useampaankin otteeseen.

X