Lottovoittajaa pelko kalvaa ja kateus on arjessa läsnä: ”Pitää olla aika tarkka, mitä puhuu ja miten käyttäytyy - kaikki kaveripiirissäkään eivät tiedä lottovoitosta”

Raha tuo mukanaan paitsi vapautta myös vastuuta. Sen joutuu huomaamaan myös lottovoittaja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Raha tuo mukanaan paitsi vapautta myös vastuuta. Sen joutuu huomaamaan myös lottovoittaja.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Suuren rahasumman voittaminen ei tuo elämään vain onnea. Veikkausvoittajia kalvavat monenlaiset huolet – jopa omatunto saattaa alkaa soimata kohdalle osuneesta onnenkantamoisesta.

”Ensin luulin, että nyt on kaikki mahdollista, mutta sitten huomasin, että rahallakaan ei kuitenkaan saa kaikkea. Välillä huono omatunto, miksi juuri minä sain rahaa eikä esim. joku köyhempi”, eräs voittaja kertoi pari vuotta sitten Veikkauksen kyselyssä, johon vastasi 78 vähintään puoli miljoonaa euroa rahapeleissä voittanutta suomalaista.

Toinen voittaja koki rahojen tuoman taloudellisen vapauden epämukavaksi. Työntekoa korostavassa yhteisössä tuntui väärältä, ettei rahaa tarvinnut enää tienata päivätöissä.

”Sukulaisten kanssa on tiukkaa jännittyneisyyttä, jota ei aiemmin ollut. Itselläni on huono omatunto, kun en tee muiden tavoin oikeaa työtä, jota minulta on aina edellytetty ja odotettu, sekä tietynlainen riittämättömyyden tunne muiden seurassa.”

Huonoa omaatuntoa yleisempi tunne voittajien keskuudessa oli kuitenkin pelko.

Voittaja menetti pörssiromahduksessa 200 000 euroa

Veikkauksen kyselyn mukaan ison voittosumman saaneet pelkäävät kateutta ja sitä, että eivät osaa käyttää rahojaan oikein.

Jättisumman tuomaa vastuuta pyöritellessä saattaa helposti venähtää pikkutunneille.

”Minulla oli ensin kolme unetonta yötä, mutta onnistuin ’pitämään jalat maassa’ ja suunnittelemaan järkevästi esim. miten olla tuhlaamatta rahoja. Maksoin ensin velat pois ja sen jälkeen sijoitin ne osakkeisiin ja asuntorahastoihin.”

Pelko sijoitusten epäonnistumisesta oli yksi yleisimmistä vastauksista, kun Veikkaus kysyi voiton kielteisistä vaikutuksista.

Huoli ei ollut aivan katteeton, sillä yksi vastaajista kertoi menettäneensä vuoden 2008 pörssiromahduksessa 200 000 euroa.

Rahapotin voittaja menettää ponnistelun ilon

Paljon rahaa voittaneet pyrkivät minimoimaan voiton kielteisiä seurauksia kertomalla asiasta mahdollisimman harvalle. Siten he arvelevat välttyvänsä kateudelta ja rahanpyytäjien viesteiltä.

Mutta itse salailukin aiheuttaa päänvaivaa.

”Pitää olla aika tarkka, mitä puhuu ja miten käyttäytyy, koska kaikki kaveripiirissäkään eivät tiedä voitosta. Siinä mielessä hyvin mennyt, että saa nukkua yöt rauhassa eikä ole tarvinnut puhelinnumeroa salata sen takia että tutut ja tuntemattomat pyytäisivät rahaa tai olisivat häiriöksi”, eräs voittaja kertoo.

”Ehkä myös vähän yksinäisyyttä ilmenee, kun ei käy töissä, vaikka omat jutut täyttääkin sitä tilaa aika hyvin. Työkaverit puuttuvat.”

Vaikka päivittäisestä oravanpyörästä pois hyppääminen ei aiheuttaisi varsinaisesti huonoa omaatuntoa, se saattaa silti mietityttää. Kun elannon eteen ei tarvitse enää nähdä vaivaa, elämä voi muuttua merkityksettömämmäksi.

”Joskus olisi hyvä joutua enemmän ponnistelemaan asioiden eteen tai tekemään valintoja. Saavuttamisen ilo ponnistusten kautta on tärkeä elämässä”, toteaa eräs veikkausvoittaja.

X