Lunta tukkaan – Tällaisia ovat poliisin liikennepartion unohtumattomimmat asiakkaat

Suurin osa poliisin asiakkaista on hyväkäytöksisiä ja kohteliaita, mutta mukaan mahtuu myös kuumakalleja ja rosvoja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sami Miettinen ja Petri Molander tekevät rutiinitarkastuksen kylmäasemalle pysäytetylle rekalle.

Suurin osa poliisin asiakkaista on hyväkäytöksisiä ja kohteliaita, mutta mukaan mahtuu myös kuumakalleja ja rosvoja.
Teksti:
Miikka Järvinen

Hämeen poliisin liikennepartion ohittaa auto, jonka takakilpi on niin luminen, ettei valvontakameraan kytketty tietokonekaan saa rekisterinumerosta selvää. Lain mukaan kilven pitää kuitenkin olla luettavissa, säällä kuin säällä. Lumisiin kilpiin ei kiireestä johtuen käytännössä ehditä puuttumaan, ellei tärkeämpää syytä ole.

”Kesällä tavattiin sellainen kuljettaja, joka oli tarkoituksella liimannut koivun lehtiä rekisterikilpeen niin, että ne peittivät keskimmäisen kirjaimen. Hän sai sakot, koska lehdet oli kiinnitetty liimalla. Oli varmuuden vuoksi peittänyt saman kirjaimen edessä ja takana”, muistelee liikenteenvalvonnan ryhmänjohtaja, ylikonstaapeli Petri Molander.

Rosvokopla karkuteillä

Liikennepartio ei koskaan valvo ainoastaan liikennettä. Välillä haaviin tarttuu rikollisia, jopa etsintäkuulutettuja.

Viime kesänä liikennevalvonnan yhteydessä jäi kiinni kolme Baltian maista kotoisin ollutta ammattirikollista. He olivat tehtailleet näpistelytyyppisiä rikoksia ja vieneet kaupoista suuren määrän naisten kasvorasvoja, joita myytiin huutokaupalla.

”Porukalla oli autossaan myös bensakanisterit ja letkut mukana”, kertoo vanhempi konstaapeli Sami Miettinen.

Tuloistaan ja menoistaan tarkka tiimi ei tuhlannut roposiaan ostamalla liikkumiseen tarvittavaa polttoainetta, vaan sekin varastettiin.

”Meille kävi hyvä tuuri sikäli, että he olivat poistumassa maasta ja auto oli täynnä tavaraa, jotka saatiin samalla kertaa talteen” Molander jatkaa.

Kuumakallet ovat harvassa

”No, kaipa minä teidän laitteisiin luotan”, sanoo ylinopeuden vuoksi pysäytetty mieskuljettaja, kun häneltä tiedustellaan syyllisyyttä ylinopeuteen.

Liikennepartion tutkan rekisteröimää ylinopeutta harvempi kuljettaja ryhtyy kiistämään. Poliisin takapenkille kutsun saaneista asiakkaista reilu enemmistö on kohteliaita ja hyväkäytöksisiä. Änkyrät ja riidanhaastajat ovat harvassa.

”Ylinopeusmittauksen teknisen puolen kiistävällä asiakkaalla, joka ei usko että omassa ajossa olisi ollut mitään vikaa, on todennäköisesti insinöörin tai muun teknisen alan koulutus taustalla”, Molander sanoo.

Saamastaan sakosta kansalaisella on oikeus valittaa, jos hän kokee tulleensa epäoikeudenmukaisesti kohdelluksi. Suunsoitto sakotustilanteessa ei auta, sillä valitukset käsitellään käräjäoikeudessa, ei tien päällä.

Jäähdyttely sallittua

Kun tunteet kuumenevat, jotkut asiakkaat katsovat parhaaksi käydä haukkaamassa raitista ilmaa ja palata sitten poliisiauton takapenkille jatkamaan keskustelua.

”Yksi kuljettaja valitteli, että hänellä on kuuma. Hän meni ulos ja mätti takkinsa sisään ja päähänsä lunta ja tuli sitten takaisin autoon istumaan. Siinä joutui hieman katsomaan, että nyt ei vissiin laturi lataa täysillä. Kaikenlaisia ihmisiä mukaan mahtuu”, Molander muistelee.

”Jos on takana huono päivä, niin se saattaa kenellä tahansa purkautua tuossa takapenkillä. Aina se valitus ei kohdistu itse asiaankaan”, Miettinen sanoo.

Vuosien varrelle mahtuu kuumottajien lisäksi myös hauskoja kohtaamisia.

”Orimattilassa nähtiin auto, jonka katolla oli muki, ei mikään kertakäyttöastia vaan tukeva kunnon posliinikuppi. Ihme että se pysyi katolla, mutta sen verran loivat liikkeet olivat kuljettajalla. Kun hänet pysäytettiin, mies ärähti, että ’Mitä asiaa?’ Partiokaverina oli nyt jo eläkkeellä oleva poliisi, joka ilmoitti kohteliaasti, että ’Teidän kahvinne on jäähtynyt’”, Molader muistelee.

Lue reportaasi liikennevalvonnan laihdutuskuurista – Seura 47/2016

X