Matti Ahde 1945–2019: suurten ikäluokkien suosituimpiin kuulunut poliitikko nousi rutiköyhästä kodista valtapaikoille

Työväenpoliitikkona aloittanut ja jo nuorena yhteiskunnan eliittiin noussut Matti Ahde menehtyi haimasyövän uuvuttamana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja, ministeri Matti Ahde on kuollut 73-vuotiaana.

Työväenpoliitikkona aloittanut ja jo nuorena yhteiskunnan eliittiin noussut Matti Ahde menehtyi haimasyövän uuvuttamana.
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Oulussa jouluaatonaattona 1945 syntynyt Matti Allan Ahde toteutti 1970-luvun Suomessa monen aikalaisensa unelmoiman yhteiskunnallisen nousun.

Köyhän mutta oppia, siisteyttä ja kohteliaita käytöstapoja arvostaneen kodin kasvatti eteni 24-vuotiaana sähkömiehenä demarien kansanedustajaksi, siitä eteenpäin ministeriksi ja varakkaaksi Veikkaus-johtajaksi asti.

Matti Ahde erottui muista 1970-luvun alussa valtaan päässeistä teinipoliitikoista aidolla duunaritaustallaan. Ahkeraa Ahdetta ei pystytty nimittelemään pelkästään poliittiseksi broileriksi, sillä hän oli tehnyt myös oikeita fyysisiä töitä.

Kollegoiden arvostama Ahde oli päivänpolitiikassa ensimmäisellä jaksollaan 21 vuotta. Vuonna 1990 hän siirtyi poliittiseen palkintovirkaan, tuolloin imagoltaan varovaisen pönäkän ja hiljaisen uhkapeliyhtiö Veikkauksen toimitusjohtajaksi.
Mainiona verkostoitujana ja suhdetoimintaosaajana hän alkoi ripeästi luoda Veikkaukselle uudenlaista näkyvyyttä ja vaikutusvaltaa.

Energinen Veikkaus-johtaja edusti ja kasvatti yhtiötään

Ahde esiintyi mielellään julkisuudessa ja oli 1990-luvulla kuin kotonaan kaikkialla: olympiaurheilijoiden keskellä, oopperaväen parissa, hyväntekeväisyyshankkeissa sekä taustavaikuttajana monessa demarien poliittisessa ratkaisussa.

Kaikille poliittisille ryhmille kelpaavana Veikkaus-johtajana hän pystyi ylittämään monta puoluepoliitikolle mahdotonta raja-aitaa.

Samalla Veikkaus sai haluamiaan uusia liiketoimintamuotoja, ulkomaiset pelimonopolit pysyivät poissa eikä valtio pannut pahakseen Veikkaukselta virtaavien avustusrahamäärien valtavaa kasvua.

Ahteen kaudelta periytyy – hyvässä ja pahassa – Veikkauksen vahva ote kaikkiin avustustensaajiinsa: niin urheiluun, opetus- ja kulttuurilaitoksiin kuin yleishyödyllisiin rakennuttajiinkin.

”Maan tavan” muuttuminen yllätti täysin

Yritysjohtajakulttuurin ja yleisesti hyväksyttyjen käytösnormien muuttuminen 2000-luvulle tullessa koitui Ahteen kohtaloksi.

Omasta mielestään vain poikamaisesti naisseurassa käyttäytynyt ja välittömään tapaansa lämpimästi ihmisiä kosketellut Ahde ei tajunnut, miksi hänestä alkoi liikkua alaisilta ja muun muassa naistoimittajilta kuultuja ahdisteluvalituksia. Veikkauksen hallitus tutkitutti väitteet, huomasi osan niistä paikkansapitäviksi ja päätyi erottamaan Ahteen vuonna 2001 luottamuspulaan vedoten.

Ahde järkyttyi ratkaisusta. Hän ei ilmeisesti jälkeenpäinkään täysin ymmärtänyt, miksi vielä 1980-luvulla huippujohtajille sallittu käytös ei ollutkaan enää 2000-luvulla sopivaa.

Äänestäjiin kohu ei vaikuttanut: hän palasi eduskuntaan vuosiksi 2003–2011.

Myös eduskuntavaalikampanjansa hän hoiti edellisvuosikymmeniltä totutuilla tavoilla: hän otti muun muassa sittemmin vaalirahakohussa ryvettyneeltä Kehittyvien Maakuntien Suomelta lahjoituksena 10000 euroa. Raha kierrätettiin Oulun työväenyhdistyksen kautta.

Vaikka Ahde lupasi palauttaa rahat, hän menetti luottamustoimensa puolueessa eikä enää asettunut uudelleen ehdolle seuraavissa vaaleissa.

Ahde kertoi vuonna 2017 sairastuneensa haimasyöpään. Ministerin arvonimen hän sai samana vuonna.

Hän jaksoi osallistua vielä vuoden 2019 itsenäisyyspäivän vastaanotolle, muutamaa viikkoa ennen kuolemaansa.

 

Hilkka ja Matti Ahde

Hilkka ja Matti Ahde © Niclas Mäkelä / Otavamedia

Matti Ahde 23.12.1945–20.12.2019

Matti Ahdetta jäivät kaipaamaan valtavan tuttavapiirin lisäksi puoliso Hilkka Ahde sekä lapset Juha-MattiJussi”, Timo ja Tiina.

X