”Meneekö naudanliha kieltoon, jos navetan tieltä kaadetaan muutama puu?” – Huoli heräsi tiloilla, kun EU hyväksyi metsäkatoa vastustavan asetuksen

Tuore metsäkatoasetus yrittää kamppailla muun muassa Etelä-Amerikan sademetsien säilymisen puolesta, mutta osa suomalaismepeistä näki asetuksessa myös uhkia kotimaiselle yrittäjyydelle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

EU:n metsäkatoasetus huolettaa suomalaisia nautatilallisia. Vihreät iloitsevat uudesta asetuksesta.

Tuore metsäkatoasetus yrittää kamppailla muun muassa Etelä-Amerikan sademetsien säilymisen puolesta, mutta osa suomalaismepeistä näki asetuksessa myös uhkia kotimaiselle yrittäjyydelle.
Teksti:
Jukka Vuorio

Pian EU:n alueella ei voi enää myydä tuotteita, joiden EU:n uusi metsäkatoasetus katsoo aiheuttavan metsäkatoa.

Keskiviikkona parlamentissa Strasbourgissa läpi äänestetty uusi asetus koskee naudanlihaa, kaakaota, kahvia, palmuöljyä, soijaa, puuta, kumia, puuhiiltä ja painettuja paperituotteita.

Seura tapasi Strasbourgissa suomalaisia europarlamentaarikkoja juuri äänestystä ennen ja sen jälkeen.

Keskustan Elsi Katainen piti metsäkatoasetusta hankalana.

”Suomen kohdalla asetus kohdistuu erityisesti naudanlihan tuotantoon. Suomeen rakennetaan paljon navettoja ja laajennetaan olemassa olevia. Hyvin usein niiden tieltä joudutaan kaatamaan vaihteleva määrä puita. Koska tilanne on epäselvä, Maa- ja metsätalousministeriö on nyt suositellut laittamaan investointeja jäihin, ei kai se ole voinut olla tämän asetuksen alkuperäinen tarkoitus?”, Katainen sanoi Strasbourgissa.

Metsäkatoasetus takautuvasti voimaan

Asetus kieltää tuomasta markkinoille tuotteita, jos niiden tuotanto on aiheuttanut metsäkatoa vuoden 2021 alusta alkaen. Suomessa asetuksen mahdolliset vaikutukset koskevat erityisesti naudanlihan tuotantoa ja metsätalouden toimijoita.

Maa- ja metsätalousministeriön tämän hetken tulkinnan mukaan asetuksen mukaan vuoden 2021 alusta ja sen jälkeen raivatulla pellolla tuotettu naudanliha ei olisi markkinakelpoista.

”Miten suomalainen metsänraivaaja olisi vuonna 2021 voinut tietää, mitä EU päättää parin vuoden kuluttua”, ihmetteli Miapetra Kumpula-Natri.

Meppien kesken vallitsi istuntoviikolla vielä täysi epäselvyys siitä, miten metsäkato tarkkaan ottaen määritellään.

Kokoomuksen Petri Sarvamaa piti erityisen ongelmallisena sitä, ettei kollegoineen ole saanut selkoa siitä, mitä asetus tarkkaan ottaen tarkoittaisi esimerkiksi suomalaisen naudanlihan tuottajan kannalta.

”Pahimmillaan asetusta voi tulkita siten, että jos navetan tieltä kaadetaan muutama puu, tilan naudanliha menee kieltoon”, Sarvamaa pohti Strasbourgissa.

Käytännön tasolla hän ei kuitenkaan uskonut tulkinnan menevän kyseiseen pisteeseen saakka.

”Metsäkatoasetus on periaatteessa lähtöajatukseltaan hyvä, eli sademetsien suojelu on tietysti kannatettavaa. Mutta kun tilanne tulkinnan suhteen on näin epäselvä, niin on se ongelmallista.”

Asetuksen läpimeno ilahdutti Vihreiden Niinistöä

Vihreiden Ville Niinistö sen sijaan oli tyytyväinen metsäkatoasetuksen läpimenosta. Hänen ajattelussaan navetan tieltä kaadettavat puut eivät ole relevantti kysymys.

”Kyllä kai navetan voi rakentaa myös alueelle, jossa ei ole puita, vaikka pellolle?”

Niinistö painottaa, että asetuksen eräs tarkoitus on estää brasilialaisen naudanlihan tuonti Eurooppaan, sillä sen kasvatus aiheuttaa Brasiliassa metsäkatoa.

”Suomessa on taipumusta lietsoa EU-pelkoa, mutta sen sijaan nyt kannattaa nähdä mahdollisuutena se, että brasilialaista naudanlihaa ei tuoda tänne. Valtaosa asetuksen vaikutuksista kohdistuu trooppisiin sademetsiin. Nyt iso kuva mielessä, hyvä ihmiset”, Niinistö sanoi Strasbourgissa.

Yksi virheäänestys

Suomalaismepeistä metsäkatoasetuksen puolesta äänestivät Miapetra Kumpula-Natri, Silvia Modig, Alviina Alametsä, Heidi Hautala ja Ville Niinistö. Kumpula-Natri tosin kertoi heti äänestyksen jälkeen äänestäneensä vahingossa väärin.

Asetusta vastaan äänestivät Petri Sarvamaa, Henna Virkkunen, Elsi Katainen, Mauri Pekkarinen ja Nils Torvalds.

Tyhjää suomalaisista äänestivät Teuvo Hakkarainen, Pirkko Ruohonen-Lerner ja Eero Heinäluoma. Kaikkiaan parlamentissa annettiin asetuksen puolesta 552 ääntä, 44 vastaan ja 43 tyhjää ääntä.

Lue myös: Miksi takki kääntyi turvesoilla?

Turve Soinin Naarasneva

Soinin Naarasnevalle entiselle turvetuotantoalueelle istu­tetaan metsää. Samalla selviää, kuinka se vaikuttaa ilmastoon.

X