Mikä on taloudellisin tapa maksaa putkiremontti?

Putkiremontti on kallis menoerä. Rahoitusvaihtoehtoja on monia - korjauslaina, rahoitusvastike tai käänteinen asuntolaina.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rahoitusvastike, käänteinen asuntolaina vai jokin muu tapa?

Putkiremontti on kallis menoerä. Rahoitusvaihtoehtoja on monia - korjauslaina, rahoitusvastike tai käänteinen asuntolaina.
(Päivitetty: )
Teksti: Vellamo Vehkakoski

Asun omistamassani kaksiossa talossa, jonka putkiremontti alkaa olla valmis. Kohta pitää valita, maksanko taloyhtiön velkaosuuteni pois kerralla vai rahoitusvastikkeena. Olen ikäihminen ja mietin, kumpi tapa on minulle taloudellisempaa. Entä jos myyn asuntoni?

Kysymyksesi on tuttu kaikille putkiremontin kokeneille. Jos sinulla on pankissa vastaava summa nyt lähes nollakorkoisella tilillä, kannattanee maksaa velkaosuutesi yhtiölainasta kerralla pois. Siten säästät korkomenot, eikä talouttasi heilauta mahdollinen lainan korkomuutos.

Mutta jos joutuisit ottamaan osuuttasi vastaavan summan omaa korjauslainaa, pyydä ehdottomasti tarjouksia useammasta pankista. Korjauslainaa voi matalien korkojen ja pankkikilpailun vuoksi saada nyt edullisesti. Asuntovelan koroista voi tänä vuonna vähentää 55 prosenttia, ensi vuonna vähemmän. Taloyhtiön saama laina voi olla parempi kuin mitä seniorina saisit pankista. Lainojen hinnoittelu on entistä yksilöllisempää, sillä pankit luokittavat asiakkaitaan ja arvioivat kunkin asiakkaan maksukyvyn.

Rahoitatko putkiremontin rahoitusvastikkeella?

Jos ajattelet myyväsi asunnon lähivuosina, kannattaa valita rahoitusvastike. Silloin myyntihinta on se, mitä pyydät asunnostasi. Velaton hinta taas sisältää myyntihinnan lisäksi velkaosuutesi yhtiölainasta, joka siirtyy asuntosi ostavalle. Rahoitusvastikettakin kannattaa lyhentää matalien korkojen aikana. Sitä vähemmän on maksettavaa, mikäli korot alkavat vaikka parin vuoden kuluttua taas nousta.

Jos rahoitusvastikkeen maksaminen tulee liian kalliiksi, voit turvautua myös käänteiseen asuntolainaan. Sillä on eri pankeissa oma nimensä, mutta se tarkoittaa, että voit saada pankilta asuntosi arvoa vastaan rahaa joko vähitellen tai könttäsummana. Voit jäädä kotiisi asumaan, pysyt sen omistajana, ja laina-aikana maksat vain korkoa. Se tosin on muuta korkoa korkeampi, mutta siitä saa verovähennyksen.

Laina-ajan päätyttyä maksat velan asunnon myyntituloilla tai muutoin. Voit myös yrittää uusia lainan. Aikanaan perikuntasi maksaa lainan joko myymällä asunnon tai muutoin.

Toivottavasti saat kuitenkin nauttia elämästä putkiremontoidussa asunnossasi niin kauan kuin haluat.

Lue myös:

Käyttövaraa käänteisellä asuntolainalla

 

 

X