Mistä Venäjän hajanainen oppositio saa uudet johtajansa?

Boris Nemtsovin murha ja Alexei Navalnin oikeusprosessi luovat tyhjiön Venäjän opposition johtoon. Ketkä sen täyttävät?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Boris Nemtsovin murhan jälkeen Moskovan kadut täyttyivät mielenosoittajista. Palaavatko ihmiset kaduille, vai saako Kreml oppostion tukahdutettua? Alavasemmalla näkyvät Nemtsovin kasvot.

Boris Nemtsovin murha ja Alexei Navalnin oikeusprosessi luovat tyhjiön Venäjän opposition johtoon. Ketkä sen täyttävät?
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Toivonen

MURHATTU YSTÄVÄ. Tieto Venäjän opposition voimahahmon ja Putin-kriitikko Boris Nemtsovin murhasta tavoitti elokuvaohjaaja, oppositioaktivisti Andrei Nekrasovin työmatkalla Moskovassa.

”Uutinen Boriksen ampumisesta oli järkytys. Olimme ystäviä ja työtovereita”, Nekrasov sanoo Moskovassa.

Nekrasov on Putinin hallinnon syynissä tehtyään dokumentin FSB-upseeri Alexander Litvinenkon murhasta.

SORMIEN LÄPI. Nekrasovin mukaan Putin yrittää juurruttaa käsitystä, jonka mukaan Nemtsovin murha olisi ollut hyökkäys hänen hallintoaan vastaan.

”Oma käsitykseni on, että asialla olivat Putinia tukevat äärinationalistiset piirit. Murhaa ei ehkä tehty Kremlin suoranaisesta käskystä, mutta sitä katsotaan läpi sormien. Eikä murhaajaa tavoiteta mahdollisesti koskaan.”

KASVAVA PELKO. Nemtsovin murha lietsoo pelkoa Putinin-kriitikoiden keskuudessa.

”Äärikansallismielisillä on tapana sanoa oppositiolle: ’Me rankaisemme teitä’. Nyt näemme, että Putinin rohkaisemat nationalistit voivat tehdä, mitä tahansa.”

Toisaalta murha yhdistää hajanaista oppositiota.

”Jopa 85 000 ihmisen surumarssi Boriksen murhapaikalle oli merkki vahvistumisesta.”

UUDET JOHTAJAT. Nemtsovin murha, oppositiojohtaja Alexei Navalnyin ehdollinen vankeus ja hänen veljestään ”panttivangin” tekevä vankilatuomio ovat luoneet Venäjän opposition johtoon tyhjiön. Nekrasov povaa sen täyttäjiksi Mihail Kasjanovia ja Vladimir Ryzkovia. Kasjanov on entinen pääministeri, Ryzkov entinen duuman jäsen.

”Poliittisten murhien aiheuttama kiukku on suurempi kuin niiden kylvämä pelko.”

HEIKKO OPPOSITIO. Ulkopoliittisen instituutin Venäjän-tutkija Arkady Moshes ei laske paljon Venäjän opposition tulevaisuuden varaan.

”Oppositio on paljon pienempi kuin vielä muutama vuosi sitten. Se on myös hyvin hajanainen. Putinin haastajia on mahdoton löytää”, Moshes sanoo.

X