Mitä tehdä joulukinkun rasvalle? – Ruuanlaittoon tai biodieseliksi

Joulun kestotähden paistinrasva taipuu moneksi. Kokosimme kolme vinkkiä siihen, mitä muuta rasvalla voi tehdä kuin kiikuttaa biojätteen sekaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ennen kinkun rasvaa käytettiin keittiöissä monipuolisesti. Se taipui osaksi niin laatikoita, keittoja kuin kastikkeita.

Joulun kestotähden paistinrasva taipuu moneksi. Kokosimme kolme vinkkiä siihen, mitä muuta rasvalla voi tehdä kuin kiikuttaa biojätteen sekaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pauliina Karjalainen

Monen suomalaisen joulupöydän päätähti on kinkku: myydäänhän sitä vuosittain noin 6-7 miljoonaa kiloa.

Suuresta määrästä kinkkua, tirisee irti myös suuri määrä paistinrasvaa. Monessa kotikeittiössä jouluaterian jälkeinen murheenkryyni onkin kinkun rasvan hävittäminen.

Yksi kielto on usealle tuttu: joulukinkun rasva ei missään nimessä kuulu viemäriin. Jähmettyessään rasva voi aiheuttaa putkistoon tukkeuman, josta voi pahimmillaan seurata jopa vesivahinko.

Kinkunrasvan voi sen hyydyttyä kiikuttaa biojätteeseen, mutta voisiko sillä tehdä jotain muutakin? Seura otti asiasta selvää ja kokosi listaa siitä, mitä kaikkea muuta rasvalla voi tehdä.

1. Rasva talteen maitotölkkiin tai jääpalapussiin

Koko kansan tuntemissa pirkkanikseissä kinkunrasva on niksologi Anssi Orrenmaan mukaan potentiaalinen, mutta vain vähän käytetty niksiväline. Vuodesta 1974 lähtien Orrenmaan ylläpitämästä niksivälinetaulukosta löytyy kinkkurasvalle kuitenkin muutama vinkki.

Ensimmäinen on niksi, jossa kinkkurasva otetaan maitotölkkiin säilöön myöhempää käyttöä tai hävitystä varten.

”Kaada joulukinkun rasva paistopussin kulmasta leikatusta reiästä tyhjään maitotölkkiin.”

Toinen kinkunrasvaniksi liittyy myös säilömiseen, mutta maitopurkki vaihtuu jääpalapussiin.

”Kinkunpaistorasvasta saa hyvää lihalientä pitkäksi aikaa, kun liemen pussittaa hieman jäähtyneenä jääpalapusseihin ja laittaa pakastimeen.”

Onpa kinkunrasvasta ehdotettu Orrenmaan mukaan tehtäväksi myös piharoihua. Niksiä ei kuitenkaan ole koskaan julkaistu, eikä sen toimivuutta ole testattu. Tekevän tulisi muistaa myös se, että lintujen talipallojen tekoon kinkunrasva ei taivu. Siihen se on liian suolaista. 

2. Tee niinkuin isoäiti: ota rasva mukaan ruuan laittoon

Aikana jolloin ruokaa ei ole ollut yllin kyllin, kinkun paistinrasva on Maa- ja kotitalousnaisten järjestöpäällikkö Helena Velinin mukaan käytetty tarkasti. Kinkun rasva on taipunut niin kastikkeisiin, keittoihin kuin laatikoihin.

”Kinkun paistinrasvaa on on voitu hyödyntää vähärasvaista naudan- tai riistapaistia tehdessä. Kokonaisen paistin päälle on sivelty paistinrasvaa ja palapaistin sekaan on lisätty rasvaa sekä lientä”, Velin kertoo.

Velinin oma äiti on käyttänyt kinkun rasvaa ryynimakkaroiden höysteenä ja mummo puolestaan leipäressujen eli rasvassa paistettujen leipäkuutioiden aineksena. 

”Ennen paistettiin rasvaisia possun osia joulunajan ulkopuolellakin. Silloin irronneita possunrasvoja oli muulloinkin käytössä.”

3. Joulukinkun rasva muuttuu löpöksi 

Mukana 60 paikkakuntaa, yli 150 keräyspistettä ja tavoitteena saada talteen 100 000 joulupöydän kinkkujen rasvat. Viime vuonna kokeiltu Kinkkutemppu järjestetään myös tulevana jouluna.

Kemianteollisuuden koordinoimassa tempauksessa kotitalouksia kannustetaan ottamaan kinkun paistinrasvat talteen ja kiikuttamaan ne maitotölkissä lähimpään keräyspisteeseen. Prosessissa rasva erotetaan keräysastian jäämistä. Jätteistä tehdään biokaasua ja kinkkurasva toimitetaan Porvooseen Kilpilahden jalostamolle, missä siitä valmistetaan biodieseliä.

”Tavoitteena on herättää ihmisiä siihen, mitä kiertotalous on ja siihen että jätteestä saadaan pienellä henkilökohtaisella vaivalla tehtyä huipputeknogoliatuotetta”, kertoo Kemianteollisuuden valmiuspäällikkö Petri Ahola-Luttila.

Viime vuonna rasvaa kerättiin yhteensä 12 000 litraa ja siitä tuotetulla dieselillä olisi voinut ajaa maapallon ympäri neljä kertaa. Kinkkurasvasta valmistettu possudiesel myydään autoilijoille muun biodieselin seassa ja kertyneet tuotot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. 

Kinkkurasvan keräys alkaa joulukuun 20. päivä ja jatkuu tammikuun alkuun saakka. Tarkemmat keräyspaikat ja -ajat voi tarkistaa hankkeen verkkosivuilta.

Lue myös:

Kinkkurasva voi aiheuttaa jopa vesivahingon – voiko rasvatukkeumaa poistaa kotikonstein?

X