Kinkkurasva voi aiheuttaa jopa vesivahingon – voiko rasvatukkeumaa poistaa kotikonstein?

Paistorasvasta voi esimerkiksi pakastaa lihaliemikuutioita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kinkun paistorasvasta voi valmistaa esimerkiksi lihaliemikuutioita pakastamalla ne jääpalamuoteissa.

Paistorasvasta voi esimerkiksi pakastaa lihaliemikuutioita.
(Päivitetty: )
Teksti:
Johanna Jantunen

Kinkun paistorasvaa ei missään nimessä kannata kaataa viemäriin. Jähmettyessään rasva voi aiheuttaa tukkeuman, josta voi seurata jopa vesivahinko.

”Kiinteistön putkistot voivat tukkeutua niin pahasti, että jätevedet tulvivat yli”, vesihuoltoinsinööri Saijariina Toivikko Vesilaitosyhdistyksestä kertoo.

Jos rasvaa jostain syystä kuitenkin kaatuu viemäriin, onko tilannetta enää pelastettavissa?

Keinot vähissä

Kotikonstein kinkkurasvan aiheuttamaa vahinkoa on vaikeaa torjua.

”Jos kuumaa vettä valuttaa rasvan perään, se estää tukkeuman viemärin alkupäässä, mutta kun rasva jatkaa matkaansa eteenpäin, se jossain vaiheessa hyytyy”, Toivikko sanoo.

Auttaisiko, jos lavuaariin kaataisi ”kodin putkimiestä” eli nestemäistä putkenavaajaa?

”Näitä kemikaaleja kannattaa välttää, sillä ne aiheuttavat tarpeetonta kuormitusta viemäriverkkoon. Tukkeumien poistamiseksi voi mieluummin kokeilla vanhanaikaista mekaanista menetelmää, eli suurta imukuppia.”

Rasvatukkeuman poisto viemäristä ei kuitenkaan usein onnistu omin avuin.

”Jos tukkeuma on pitkällä putkistossa, se edellyttää putkimiehen kutsumista paikalle. Putkiston rasvatukkeuman sijaintia ei myöskään ole helppo itse paikantaa. ”

Pakasta lihaliemeksi

Kinkun paistorasvasta voi tehdä kastikkeen joulupöytään tai sitä voi käyttää lihan paistamiseen. Paistorasvasta voi valmistaa myös lihaliemikuutioita. Liemikuutiot syntyvät, kun rasva valutetaan pieniin rasioihin ja pakastetaan.

Jos paistorasvaa ei halua hyödyntää, sen voi hävittää kahdella tapaa.

Rasvan voi joko antaa jähmettyä ja hyytyä kiinteäksi ja laittaa biojätteeseen, tai kaataa juoksevana esimerkiksi korkilliseen ja suljettavaan maitotölkkiin ja heittää sekajätteeseen.

Vesilaitosyhdistys on tehnyt HSY:n ja Marttaliiton kanssa videon paistorasvojen oikeaoppisesta hävittämisestä. Video löytyy täältä.

X