Tiesitkö? Islamin oppien mukaan teurastettu halal-liha on Suomessa muuta naudanlihaa halvempaa, mutta miksi ihmeessä?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Halal-lihakauppa Istanbulissa huhtikuussa 2012. Suomessa halal-liha rökittää hintakilpailussa markettien valikoimat. © Colourbox
Halal-lihan hinnassa on yhä laskupaineita.

Muutama päivä sitten maataloustuottajat tempasivat halvalla pyttipannulla osoittaakseen, että suurin osa ruoan hinnasta menee ruokateollisuudelle ja -kaupalle. Maajussin taskuun eivät eurot ainakaan jää, sanovat ruoan tuottajat.

Sama todettiin jo vuosi sitten tutkimuksessa, jonka toteuttivat Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT), Kuluttajatutkimuskeskus ja Pellervon taloustutkimus.

Suomessa liha on EU-alueen halvimmasta päästä, kun se menee teurastamoon, mutta kalleimpien joukossa, kun se myydään kuluttajalle. Lihaan tarttuu hintaa, kun se pyörii teollisuuden ja kaupan rattaissa.

Suomessa S-ryhmä ja Kesko hallitsevat 80 prosenttia päivittäistavarakaupasta.

Tällä viikolla kotimaisen naudan jauhelihan hinta vaihteli helsinkiläisessä S-marketissa 8,48 eurosta 9,98 euroon ja K-kaupassa 8,47 eurosta 9,22 euroon kilolta. Suomalaisesta naudan sisäfileestä maksaa helposti kolme–neljä kymppiä kilolta.

Nautaa saa kuitenkin myös markettihintoja halvemmalla.

Halvempi liha mahdollista

Halal-lihamyymälät myyvät lihaa halvemmalla kuin kaupan suuret keskusliikkeet.

Helsingin Sörnäisissä sijaitseva myymälä Halal-liha on jo vuosia myynyt tuoretta kotimaista halal-tyyliin teurastettua naudan- ja lampaan lihaa. Teurastamo on Vammalassa.

Naudan jauheliha maksaa 7,90 kilo ja esimerkiksi sisäfilee 22 euroa kilo.

Miten te saatte hinnan alemmas kuin kaupan keskusliikkeet Halal-lihan toimitusjohtaja Abdessamad Laouari?

”Myymme isolla volyymillä ja pienellä katteella. Kilpailun takia hinnan pitää olla niin alahaalla kuin mahdollista”, Laouari sanoo.

Laouarin Halal-liha ei pärjää volyymeissa esimerkiksi S-ryhmälle: Halal-liha myy vuodessa 130 000 kiloa naudanlihaa, S-ryhmä yli satakertaisen määrän, noin 15 miljoonaa kiloa.

Viime vuosina kilpailu Suomen halal-lihamarkkinoilla on kiristynyt. Halal-lihaa myyviä kauppoja on syntynyt lisää varsinkin pääkaupunkiseudulle.

Mukaan on tullut yrittäjiä, jotka tuovat ulkomailla, esimerkiksi Latviassa, teurastettua halal-lihaa. Se on pudottanut halal-lihan hintaa entisestään, edullisimmillaan 5,90 euroon kilolta.

Pienet katteet

Kotimainen halal-liha on Abdessamad Laouarin mukaan tavanomaista naudanlihaa edullisempaa, koska tuotantoketjussa on vähän linkkejä, jotka nostaisivat hintaa.

”Käytämme vammalalaista teurastamoa. Siellä naudan ruhot paloitellaan ja tuodaan suoraan meille.”

Suurempi syy edulliseen hintaan ovat kuitenkin kaupan pienet katteet.

”Esimerkiksi jauhelihassa katteemme on noin 20-25 prosenttia. Jos haluaa pyörittää kestävää bisnestä, katteen kuuluu olla liha-alalla 70-75 prosenttia.

Abdessamad Laouarin mukaan pienellä katteella kuitenkin pärjäsi hyvin, kun myyntiä oli enemmän.

”Nyt kun myyntimme on kilpailun takia laskenut, pärjääminen on siinä ja siinä.”

Valvottu halal

Halal-lihan nimitys tulee eläimen teurastustavasta.

Islamin oppien mukaisessa halal-teurastuksessa eläimen kurkku leikataan nopeasti ja veri valutetaan ulos. Suomessa eläimen teurastaminen ilman tainnutusta on kuitenkin kiellettyä. Meillä eläin tainnutetaan ennen halal-teurastusta.

Halal-teurastus on Suomessa sallittu vain teurastamoissa. Siellä toimenpidettä valvoo teurastamon tarkastuseläinlääkäri.

X