Asiantuntija: tässä viisi terveellisintä einestä – makkara päihittää kevyttuotteet

Jaa artikkeliTilaa Seura
Lihaisa makkara kuuluu einesruokien kärkikaartiin. © colourbox
Valmislaarista löytyy monta mainettaan parempaa ateriaa.

Suomalaisessa ruokeskustelussa einesten paikka on syytettyjen penkillä. Valmisruoat kantavat ylimalkaista roskaruuan leimaa, ja niiden syömiseen – saati lapsille syöttämiseen – liittyy usein syyllisyyden tunteita.

Luomulähiruoka ei kuitenkaan ole kaikille mahdollisuus: elintarviketeollisuusliiton mukaan valmisruokia myydään Suomessa vuosittain 600 miljoonan eurolla.

Einesten syömisestä ei kannata automaattisesti ruoskia itseään. Valmislaarissa on myös monia mainettaan parempia aterioita.

Diplomiravintoneuvoja Minna Antilan mukaan eineksiä valitessa tärkeintä on kiinnittää huomio kolmeen seikkaan.

”Energia- eli kalorimäärä on tietenkin tärkeä, samoin rasvan osuus. Kolmantena asiana katsoisin itse lisäaineiden määrän.”

Light=mainoskikka

Kevyttuotteisiin Antila ei koske lainkaan niiden runsaan lisäainemäärän vuoksi.

”Jos tuotepakkauksessa lukee kevyt tai light, jätän sen heti pois ostoskorista. Nuo sanat ovat vain mainoskikkoja, joilla ihmiset yritetään saada ostamaan enemmän. Moni tuntuu ajattelevan, että kevyttuotteita voisi syödä enemmän kuin tavallisia.”

Antila suosittelee, että valmisruokien kanssa nautittaisiin myös tuoreita kasviksia.

Eineshyllyjen majoneesintäyteiset kolmioleivät Antila hylkää, mutta leivän syömiselle sinänsä hän ei näe estettä.

”Itse syön täysjyväruisleipää. On asia erikseen, jos jonkun elimistö ei todella siedä gluteenia, mutta monille gluteenittomuus on samalla tavalla muotitrendi kuin karppaaminen oli joitakin vuosia sitten.”

Top 5 -einekset

Mitkä sitten ovat terveellisimmät valmisruokavaihtoehdot? Tässä ovat Minna Antila top 5 -einekset.

1. VALMISSALAATIT. ”Salaatit ovat pääosin hyviä. Valmissalaatit ovat täysin ylivertaisia vaikka halpoihin roiskeläppäpitsoihin verrattuna. Salaatinkastikkeissa sitä vastoin on huikea määrä sokeria, joten kastikkeiden tilalle suosittelen öljyä, esimerkiksi oliivi-, kurpitsansiemen- tai avokadoöljyä.”

2. PINAATTIKEITTO. ”Valmiskeittojen kohdalla lähtisin tutkimaan pakasteallasta. Sieltä esimerkiksi pinaattikeitto on oikein hyvä valinta.”

3. KANA- JA BROILERIPIHVIT. ”Kana ja broileri ovat hieman terveellisempiä kuin punainen liha. Possun ja naudan liha sisältävät kovia, tyydyttyneitä rasvoja, kun taas kala ja kana sisältävät pehmeitä eli tyydyttymättömiä rasvoja.”

4. KALAPAKASTEET. ”Pakastealtaasta löytyy monenlaista helposti valmistettavaa eineskalaa, joista tosin paneroidut kalapihvit jättäisin altaaseen.”

5. LIHAPITOINEN MAKKARA. ”Grillimakkaraa, kuten mitä tahansa makkaraa valitessa lihapitoisuus on olennainen seikka. Lisäksi on hyvä tarkistaa, ettei makkarassa ole natriumglutamaattia. Makkaran kohdalla laatu maksaa, eli halvin makkara on usein ravintoarvollisesti huonoin.”

X