Edistääkö superruoka terveyttä?

Jaa artikkeli
© COLOURBOX
Superruoka on markkinointiin käytetty nimi, joka ei välttämättä kerro tuotteen terveellisyydestä, sanoo ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen Helsingin yliopistosta.

Ruoka-aine on sitä parempaa, mitä suurempi sen ravintotiheys on.

Totta. On hyvä, jos ruoassa on ravintoaineita runsaasti suhteessa energiasisältöön. Tätä ravintotiheys tarkoittaa. Tämän voi ajatella esimerkiksi niin, että omena on parempi kuin pulla. Pitää myös muistaa, että jos jotakin tuotetta halutaan markkinoida esimerkiksi jonkin vitamiinin määrällä, sitä pitää tuotteessa olla vähintään 15 prosenttia ravitsemussuosituksesta.

Superruoka edistää terveyttä.

Tarua. Tuotteella saattaa olla terveyttä edistäviä vaikutuksia, mutta sana superruoka ei ole sama asia kuin hyväksytty terveysväite. Esimerkiksi kookosöljyä markkinoidaan superruokana, mutta sillä ei ole terveyttä edistävää vaikutusta, eikä se myöskään ole ravintotiheää.

Marjat, vihannekset ja hedelmät ovat terveellisiä.

Totta. Marjat, vihannekset ja hedelmät ovat osa terveellistä ruokavaliota. Mutta kun elintarviketta – olipa se sitten mustikka tai vaikka maca-jauhe – markkinoidaan superruokana, sillä tulee olla tieteellisen tiedon perusteella hyväksytty terveysvaikutus. Ei riitä, että tuote on ravintotiheä. Esimerkiksi prosessoitujen elintarvikkeiden sijaan on parempi valmistaa ruokaa kasviksista ja nauttia niitä pureskellen, mikä edesauttaa myös ruoan sulamista.

Seura 45/2014

X