Myös Irlanti heräsi Nato-keskusteluun Venäjän hyökättyä Ukrainaan

Kun Suomessa Natoon liittymistä alettiin puida maan itsenäisyyden turvaamiseksi, Irlannissa sama keskustelu on ideologisempi, kirjoittaa päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Kun Suomessa Natoon liittymistä alettiin puida maan itsenäisyyden turvaamiseksi, Irlannissa sama keskustelu on ideologisempi, kirjoittaa päätoimittaja Erkki Meriluoto.
Teksti:
Erkki Meriluoto

Mikä on noin viiden miljoonan asukkaan EU-maa, joka ei ole Naton jäsen? Vastaus on tietenkin Irlanti, jossa käytävään keskusteluun pääsin tutustumaan viime viikolla.

Irlannin asema on historiallisesti mielenkiintoinen. Se irtautui Britanniasta 1920-luvulla ja on välttänyt sotilaallista liittoutumista. Se ei osallistunut toiseen maailmansotaan liittoutuneiden rinnalla. Sotilaalliseen toimintaan osallistuminen vaatisi maan lakien mukaan YK:n mandaatin. Maantieteellisesti pala saarta kuitenkin kuuluu Natoon Pohjois-Irlannin ollessa osa Isoa-Britanniaa.

Naton kannatus on noussut Ukrainan sodan alkamisen myötä. Kun aikaisemmin kannattajia oli Irlannissa noin kolmannes, oli heidän osuutensa noussut maaliskuussa yhden mielipidemittauksen mukaan jo 48 prosenttiin.

Herrankukkarossa

Suomalaisesta näkövinkkelistä keskustelu on kuitenkin varsin ideologista ja politisoitunutta. Kyseessä ei ole kansakunnan olemassaoloon vaikuttava asia samalla tavalla kuin Suomessa.

Irlannilla ei ole pitkää itärajaa Venäjän kanssa. Se sijaitsee Euroopan toisella laidalla, ja sen itäpuolella on puolestaan sotilasmahti Britannia, joka varmasti huolehtii lähialueidensa turvallisuudesta ilman liittoutumistakin.

Yhteistyötä esimerkiksi ilmavalvonnassa tehdään jo nyt. Irlanti kuuluu Naton rauhankumppanuusohjelmaan. Sen kautta Suomikin teki Nato-yhteistyötä ennen varsinaista jäsenhakemustaan. Mikäpä Irlannin siis ollessa kuin herrankukkarossa.

Irlanti asuntokriisissä

Sen sijaan monen arkea koskettavia ongelmia maassa riittää. Asuntokriisi on yksi nopeimmin pahentuneista. Vaikka kerrostalotyömaita Dublinissa näkyy runsaasti, niin myös asunnottomia tulee kadulla vastaan. Asuntojen hinnat ovat karanneet käsistä, vuokramarkkinoilla puolestaan asuntoja on aivan liian vähän saatavilla. Moni nuori lähtee hakemaan töitä ja uutta kotipaikkaa ulkomailta.

Yksi asia kuitenkin pysyy samana. Irlantiin matkaava kohtaa sekä mukavia ihmisiä että sään vaihtelua. Tunnin sisällä voi sataa ja paistaa useampaan otteeseen. Myös lentokentän ruuhkiin kannattaa varautua.

Lue myös: Kun Pohjois-Irlanti ja pellettiboilerit hohkasivat kuumana – Näin uusiutuvan energian skandaali hajotti hallituksen

X