Mystinen tiedusteluamiraali Alafuzoff vaihtoi ammattia: Näin hän hankkii elantonsa nyt

Tikkakoski-tietovuotoskandaaliin liitetty eläköitynyt amiraali löytyy nyt Valviran hierojarekisteristä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomen rauhanajan kuuluisimpiin sotilastiedustelun ammattilaisiin kuuluvan Georgij Alafuzoffin ura lähti nousukiitoon 1990-luvulla.

Tikkakoski-tietovuotoskandaaliin liitetty eläköitynyt amiraali löytyy nyt Valviran hierojarekisteristä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Suomen sotilastiedustelua vuosina 2007–2013 johtanut, sen jälkeen EU:n sotilastiedustelun johdossa 2013–2016 toiminut kontra-amiraali (res) Georgi Alafuzoff on tehnyt erikoisen alanvaihdon.

Seuran tietojen mukaan Alafuzoff alkoi eläköidyttyään opiskella helsinkiläisessä hierontakoulussa. Hän otti vuodesta 2017 alkaen vastaan opintoihin tarvittavia harjoituspotilaita Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevissa hoitotiloissa.

Nyt amiraali on valmistunut opinnoistaan ja ilmoittautunut Valviran ylläpitämään hierojarekisteriin. Entinen tiedustelun ja vakoilun ammattilainen saa nyt käyttää ”koulutetun hierojan” ammattinimikettä.

Seuran tavoittama, Alafuzoffin vastaanotolla käynyt kokenut shiatsu-harrastaja kehuu amiraalin taitoja nimenomaan klassisessa hieronnassa.

Alanvaihto näin fyysiselle alalle yllätti jopa amiraalin vanhat työtoverit, mutta lahjakas ja monipuolinen Alafuzoff on ennenkin tehnyt erikoisia sivutöitä. Aikoinaan hän oman toimensa ohella opetti venäjää silloiselle ylipäällikölleen, presidentti Tarja Haloselle.

Epäillään tietovuotajaksi?

Suomen Tietotoimisto kertoi runsas viikko sitten, että keskusrikospoliisi tutkisi Alafuzoffia yhtenä Puolustusvoimien ja Helsingin Sanomien vuoden 2017 kohutusta tietovuotoskandaalista epäiltynä ihmisenä.

Puolustusvoimien tiedustelutoimintaa kuvaavaa, salatuksi leimattua aineistoa oli vuodettu Helsingin Sanomille. Lehti julkaisi joulukuussa 2017 aineiston perusteella tehdyn jutun. Aineistosta ei paljastunut sotilaiden tekemiä väärinkäytöksiä tai muita yhteiskunnallisia syitä, joilla paljastusta olisi voinut perustella.

Tahallisena tällainen vuoto olisi sotilaalta maanpetostason teko. Tahatonkin vuoto olisi erittäin vakava virkarikos: puolustusvoimista eläköityneellä ihmisellä ei saisi olla tällaista materiaalia hallussaan.

Poliisi ei ole vahvistanut STT:n tietoja. Amiraalikaan ei ole vastannut väitteisiin, eikä häntä ole tavoitettu.

Alafuzoff on kuluneen vuoden aikana esiintynyt silloin tällöin erilaisissa Venäjään ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä seminaareissa muun muassa Moskovassa. Hän on myös tiettävästi osallistunut muutamiin kenraalikunnan juhlatilaisuuksiin.

Seuraavan kerran kontra-amiraali Alafuzoff esiintyy Kouvolassa järjestettävässä turvallisuuskonferenssissa syyskuun puolivälissä. Kutsuvierastilaisuudessa puhuvat myös Suomen ja Ruotsin puolustusministerit.

Kouvolassa Alafuzoff osallistuu paneelikeskusteluun, jonka aiheena on ”Sodanuhka Euroopassa – kuinka välttää sota”. Hänen seuranaan paneelissa esiintyy muun muassa kansanedustaja, eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok).

 

Lue tästä Seuran Tolkun Henkilön blogi tietovuotoaiheesta: Kuka möhläsi ja kuka valehteli Tikkakoski-jupakassa?

X