”Myyntialaa yhtä paljon kuin halpahallissa” – Toivo Sukari ja Vesa Keskinen epäilevät Vaalimaan Zsar Outlet -ostoskylän mahdollisuuksia

Venäjän rajan pinnassa sijaitseva kauppakeskus aloittaa torstaina toimintansa puolityhjänä. Suomalaiset kaupan alan konkarit eivät ole tulokkaasta vaikuttuneita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vaalimaalle on onnistuttu houkuttelemaan useita maailmankuuluja brändejä. Esimerkiksi Adidaksella, Eccolla, Guessilla, Armanilla ja Roberto Cavallilla on keskuksessa omat liikkeensä.

Venäjän rajan pinnassa sijaitseva kauppakeskus aloittaa torstaina toimintansa puolityhjänä. Suomalaiset kaupan alan konkarit eivät ole tulokkaasta vaikuttuneita.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Heinonen

Zsar Outlet on Suomen ensimmäinen kansainväliset mitat täyttävät outlet-keskus, jossa myydään tunnettujen muotibrändien edellisen sesongin tuotteita alennettuun hintaan. Ostoskylä on rakennettu Vaalimaan rajanylityspaikan kupeeseen.

Keskukseen mahtuisi 65 myymälää, mutta torstaina niistä on auki vasta 23 kappaletta. Vielä elokuussa tavoitteena oli, että avajaispäivänä kaksi kolmasosaa liiketiloista olisi toiminnassa.

Zsar Outlet piskuinen verrattuna Ideaparkiin ja Tuurin kyläkauppaan

Maskun Kalustetalon ja Ideapark-kauppakeskusten perustajan Toivo Sukarin mielestä outlet-kylä voi olla oikein hyväkin liikeidea, mutta Zsar on auttamattoman pieni.

”Alueen koko on vain 1,2 hehtaaria, myyntialaa on yhtä paljon kuin yhdessä halpahallissa. Ja siitäkin vain puolet on käytössä”, hän ihmettelee.

Sukari muistuttaa, että Lempäälän Ideapark on kymmenen kertaa suurempi kuin Vaalimaan ostoskylä.

”Näkisin, että outlet-keskuksen olisi hyvä olla parin, kolmen hehtaarin kokoinen pärjätäkseen.”

Tuurin kyläkaupan koko on 4 hehtaaria. Sen kauppias Vesa Keskinen arvelee Sukarin tavoin Vaalimaan keskuksen olevan liian pieni.

”Uusi asia saa lähes aina aikaan ihmisessä uteliaisuuden, joka joskus johtaa sen tyydyttämiseen. Mutta outlet-kauppakeskus, jossa on vain 23 tuotemerkin myymälät, ei kuulosta oikein kiinnostavalta. Esimerkiksi Itiksessä myymälöitä, ravintoloita ja erilaisia palveluita on yhteensä yli 200 kappaletta.”

 Ostoskylä on suunniteltu venäläiseen makuun. Arkkitehtuuri on saanut vaikutteita Pietarin keskustan empiretyylistä.

Ostoskylä on suunniteltu venäläiseen makuun. Arkkitehtuuri on saanut vaikutteita Pietarin keskustan empiretyylistä. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Venäjän toimet Ukrainaa vastaan uhkaavat Zsaria

Sukarin mukaan verkkokaupan kasvu pakottaa kauppakeskukset viihdyttämään kuluttajia entistä monipuolisemmin.

”Nykyään pitää melkein olla huvipuisto, hotelli, kylpylä ja elokuvateatteri – sitten voi pärjätä,” Sukari sanoo.

Tuurin kyläkauppa on vastannut asiakkaidensa elämyshakuisuuteen järjestämällä tapahtumia.

”Niitä on yli sata vuodessa”, Keskinen sanoo.

Zsar Outlet tavoittelee ensi vuonna 1,5 miljoonaa asiakasta, joista puolet olisi ostohaluistaan tunnettuja venäläisiä. Heistä osan odotetaan poikkeavan keskukseen ohi ajaessaan, toisten uskotaan saapuvan varta vasten Vaalimaalle.

Ennusteeseen 750 000 venäläisestä asiakkaasta sisältyy kuitenkin riskinsä.

”Ukrainan sota uhkaa kiihtyä ja Venäjän-vastaiset pakotteet ovat jatkumassa. Tämä voi tyrehdyttää venäläisten matkailua entisestään”, Sukari huomauttaa.

Jaksavatko suomalaiset ajaa pimeydessä Vaalimaalle?

Vaalimaalle yritetään houkutella myös aasialaisia matkailijoita, jotka kuluttavat rahaa vaatteisiin vielä venäläisiäkin reippaammin. Heitä tuntuvasti tärkeämpiä asiakkaita ovat kuitenkin suomalaiset, joiden pitäisi muodostaa noin puolet Zsarin kävijöistä.

Keskisen mukaan suomalaisia voi olla vaikea houkutella ostoksille raja-aseman viereen.

”On mielenkiintoista nähdä, saako Zsarin 23 tuotemerkin valikoima suomalaisia matkustamaan Vaalimaalle tuntikaupalla liukkaalla, sohjossa, lumisateessa, pimeydessä, pakkasessa – ja toisen mokoman väsyneenä takaisin kotiin.”

Vuoden 2019 lopulla Vaalimaa saa kilpailijan Vantaalle avattavasta Helsinki Outletista. Seuraavana vuonna pitäisi Kotkan sataman kupeessa aloittaa Suomen kolmas merkkituotteita alennushintaan myyvä kauppakeskus.

X