Nikotiini vaatii irti pyristelyä päihdelääkäriltä – Atte Virolainen lopetti nuuskan käytön, terveysvaikutus yllätti: ”Niksa oli koko ajan syypäänä”

Vuoden päihdelääkäri 2023 lopetti julkisesti nikotiinin käytön. Haasteeseen lähti TikTokissa mukaan lääkärin mukaan 150-200 ihmistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Atte Virolainen kirjoittaa nuuskan käytön lopettamisesta Instagramissa. Kuvankaappaus: @laakari.atte tilin Instagram julkaisusta 16.1

Vuoden päihdelääkäri 2023 lopetti julkisesti nikotiinin käytön. Haasteeseen lähti TikTokissa mukaan lääkärin mukaan 150-200 ihmistä.
Teksti:
Aino Mielo

Somelääkäri Atte Virolaisen tammikuussa alkanut haaste lienee tällä hetkellä yksi Suomen kuuluisimmista uudenvuoden lupauksista. Päihdelääkäri lupasi hylätä vanhan lapsuudenystävänsä. Vanha ystävä on nikotiini.

Julkisesti päätöksensä julistanut Virolainen päivittää nuuskan lopettamiseen liittyviä tunnetilojaan julkisilla Instagram– ja Tiktok-kanavillaan.

Seura kokosi kohokohtia Virolaisen tunnelmista:

Ensimmäinen päivä ilman nikotiinia – Yllättävän helppoa

Kun Atte Virolainen oli ollut ensimmäiset 21 tuntia ilman nikotiinia, hän kuvaili Instagramissaan päivän sujuneen yllättävän helposti. Lääkäri huomasi kuitenkin tuntevansa olonsa väsyneeksi sekä ”sumuiseksi” ja ”poissaolevaksi”.

”Täytyy sanoa, että päivä meni paljon helpommin kuin mitä kuvittelin.”

Neljäs päivä ilman nikotiinia – ”Päivä paistaa risukasaan ja kyllä tää tästä”

”Päivä neljä ilman nikotiiniä. Tänään on huomattavasti parempi olo. Aivosumu ja poissaoleva fiilis ovat väistymässä. Päivä paistaa risukasaan ja kyllä tää tästä”, Atte Virolainen kuvailee videossa.

@laakari.atte

Kyllä tämä tästä!! Päivä 4 on jo parempi!! Pikkuhiljaa kohti parempaa oloa #lääkäri #suomitiktok #terveys

♬ som original – AV music

Tiktok-postauksen kommenttikenttä täyttyy kannustavista kommenteista ja sydämistä. Virolainen on käyttänyt nikotiinia yläasteikäisestä saakka.

Vuosien nikotiiniriippuvuus – Vertaistukea ja yhteinen haaste

Atte Virolainen kertoi vuoden alussa Seuralle, miten on aikaisemmin vetänyt linjaa henkilökohtaisesta elämästään avautumisesta somessa.

”Olen hirveän tarkka, mitä kerron somessa. Tämä asia on sellainen, josta ihmiset todennäköisesti hyötyy”, Atte Virolainen kertoo päätöksestään tuoda julki oman irtautumisensa nikotiinista.

Päätös on kannattanut, sillä päihdelääkärin mukaan hänen uudenvuodenlupauksensa on innostanut jopa 150–200 muuta mukaan nikotiinihaasteeseen. Virolaisen mielestä terveelliseen elämään liittyvät uudenvuodenlupaukset ovat ylipäätään hieno asia, vaikka lähipiiri saattaisikin suhtautua niihin skeptisesti.

Päihdelääketieteen yhdistys valitsi Virolaisen vuoden päihdelääkäriksi 2023, sillä perusteella, että hän on tavoittanut työllään nuoria, ja saanut heidät kuuntelemaan somevideoidensa ansiosta.

9. Päivä ilman nikotiinia – Onnistunut olo

Puolisentoista viikkoa haasteen alusta Virolainen päivittää Tiktokkiaan silminnähden optimistisin tunnelmin. Hän on kokenut useita onnistumisen tunteita:

”Mulla on ollut todella monta tilannetta, jossa olen miettinyt, että olisin oikeutettu nikotiinin käyttöön, mutta en ole käyttänyt”, Virolainen kertoo Tiktokissa tyytyväisenä.

@laakari.atte

Day 9: parempaa suuntaa menos🔥🤙🔥🔥🔥🔥🔥 #lääkäri #ttsuomi

♬ alkuperäinen ääni – Lääkäri Atte 👨🏻‍⚕️

Seuraajat kertovat kommenteissa kuinka monta päivää he ovat olleet ilman nikotiinia ja mikä on tämän hetkinen tunnelma:

”Mukana, kolmas päivä menossa!”

”Messissä, vaikeeta on. Mutta helpottuu koko ajan.”

”Aika kivuttomasti itselläni mennyt. Välillä jos on tylsää ja pötkötän sohvalla, niin tekisi mieli käyttää.”

13. Päivä ilman nikotiinia – Rytmihäiriöt loppuivat kokonaan

Haasteen oltua käynnissä jo pari viikkoa Atte Virolaisen ja haasteessa mukana olevien seuraajien mielialat ovat laskeneet selkeästi. Lääkäri kertoo somekanavissaan käyneensä läpi esimerkiksi vanhoja virheitään ja traumojaan.

Instagramissaan Virolainen on kuitenkin paljastanut löytäneensä yhden hyvinkin positiivisen puolen, jonka muutos on tuonut tullessaan.

Virolainen kertoo seuraajilleen, miten on kärsinyt vuosia rytmihäiriöistä. Nikotiinin käytön lopettamisen jälkeen hänellä ei ole ollut rytmihäiriöitä enää lainkaan.

Hän kertoo myös lääkärinä tienneen, että nikotiini provosoi rytmihäiriöitä, mutta ei ole halunnut uskoa sitä.

”Minä olen tietysti aina uskotellut itselleni, että minun eteisvärinät on aiheuttanut yötyö ja stressi, ei tietenkään rakas ystäväni nikotiini – vaikka niksa oli koko ajan syypäänä.”

18. Päivä ilman nikotiinia – Huumorista voimaa

Kahden viikon kohdalla päihdelääkäri kertoi vaikeuksista, ja kirjoittaa kokevansa tilanteen edelleen hankalaksi. Nyt haaste on ollut käynnissä lähes kolme viikkoa, ja Virolainen kuvaa tilanteen edelleen olevan vaikea.

Somessa hän lähestyy kamppailua huumorin kautta, ja vitsailee vakuuttelevansa kahdelle viimeiselle serotoniinimolekyylilleen, että asiat kyllä järjestyvät.

Tällä lääkäri viittaa siihen, että nikotiinin lopettaminen laskee aivojen serotoniinitasoa, eli onnellisuuteen vaikuttavan aivojen välittäjäaineen määrää. Tämä on myös syy siihen miksi mieliala on maassa.

Haasteeseen voi lähteä mukaan edelleen

Atte Virolainen muistuttaa useassa videossaan, että nikotiinihaasteeseen voi lähteä mukaan milloin vaan. Koskaan ei ole liian myöhäistä, eikä se haittaa, vaikka ei olisi tullut mukaan heti tammikuun 1. kun haaste alkoi.

Moni osallistuja onkin nikotiinin lopetuksessa hyvin eri vaiheissa.

Lue myös: Lääkäri Atte Virolainen löysi unelma-ammattinsa aikuisena – Nyt hän jakaa somessa tietoa ja muistuttaa nuoria vastuusta: ”Te teette itse päätöksen”

Lääkäri Atte on Atte Virolainen
Lääkäri Atte pukeutuu aina valkeisiin työvaatteisiin. Huumori vetoaa nuoriin, ja välillä asusteina saattavat olla päheät aurinkolasit tai itse tehty foliohattu. © Sampo Korhonen
X