Notre Damen tulipalo on varoittava esimerkki: Rakennustyömaa voi leimahtaa monesta syystä – Pelastusalan asiantuntija kertoo miksi

Remontti on aina tulipaloriski. Pelastusalan asiantuntija kertoo, mihin työmaalla kannattaa kiinnittää huomio.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Remontti on aina tulipaloriski. Pelastusalan asiantuntija kertoo, mihin työmaalla kannattaa kiinnittää huomio.
Teksti:
Miikka Järvinen

Pariisin Notre Dame -kirkon tulipalon syttymissyystä ei ole toistaiseksi varmaa tietoa. Tuhopolttoa ei epäillä. Pariisin palolaitos on arvioinut Le Monde -lehdessä, että palo on saattanut saada alkunsa kirkon katon kunnostustöiden yhteydessä.

Yksi mahdollisuus on se, että että kirkon puiset kattopalkit ovat syttyneet palamaan hitsauksessa syntyneestä kipinästä.

Tuli työmaalla on aina riski

Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK:n johtava asiantuntija Kari Telaranta kertoo, että asuntojen tulipaloissa syttymissyyt ovat erilaisia kuin kirkkopaloissa.

”Kirkkopalot jakautuvat tahallaan sytytettyihin ja muihin syihin. Tässä tilanteessa näyttää siltä, että korjaustöillä on voinut olla joku vaikutus. Kattorakenteissa ei oleskella muuten kuin korjauksen vuoksi, joten näyttää että korjaustyöt liittyvät palon syttymiseen”, Telaranta pohtii.

Onko työmaalla käsitelty tulta? Tätä voi Telarannan mukaan vain arvella.

”Kipinän voi aiheuttaa ilmastointikanavien metallin leikkaaminen tai hitsaaminen. Vahingon voi aiheuttaa myös sähkölaite, kuten lämminilmapuhallin jonka suojaetäisyydestä ei ole huolehdittu, sähkölaitteeseen tullut vika tai kemikaalien käsittely.”

Mitkä asiat rakennusten remonteissa yleisesti aiheuttavat paloturvallisuusriskin?

”Riskin aiheuttavat tulityöt, joissa käytetään kaasua ja avointa liekkiä tai sähköhitsauslaitetta. Myös kuumailmapuhallin on rinnastettavissa tulitöihin.”

Palo voi Telarannan mukaan syttyä myös silloin, kun kuumuus etenee metallirakenteista muihin rakenteisiin, jää sinne kytemään ja syttyy myöhemmin.

”Tiedossa on tapauksia, että palo on syttynyt hitsatusta metallirakenteesta, joka menee seinän sisään, jossa on jotain helposti syttyvää kuten pölyä. Rakenteen sisällä syttyvää paloa ei heti huomaa. Työntekijät poistuvat paikalta, vaikka palo jää kytemään pidemmäksi aikaa”, Telaranta kertoo.

Älä hoppuile bitumikaton asennuksessa

Suomessa yleinen riskitilanne asuinrakennusten työmailla on bitumilla päällystetyn katon asennus tai korjaus.

”Bitumikaton laatat yhdistetään kuumentamalla kaasupuhaltimella. Siinä on vaaran paikka, jossa pitää olla alkusammutuskalusto saatavilla. Työn jälkeen vaaditaan minimissään tunnin varoaika, riippuen tulityön luvan myöntäjästä, jonka ajan työmaata täytyy vartioida”, Telaranta kertoo.

Jos Suomessa remontoitaisiin kirkkoa, ennen tulitöitä arvioitaisiin riski, onko työmaalla riskirakenteita, joissa palonalku voi jäädä huomaamatta, ja kuinka pitkään työmaata pitää seurata tulitöiden jälkeen.

Suomessa Finanssiala suosittelee, että kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kohteet suojataan automaattisella sammutuslaitteistolla.

”Esimerkiksi Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva ja mittaamattoman arvokas Petäjäveden vanha puukirkko on suojattu automaattisella sammutuslaitteistolla”, Telaranta kertoo.

Suomen tuhoisat kirkkopalot, Tyrvään kirkko, Vantaan Kaivokselan kirkko, Porvoon vanha kirkko, Kiihtelysvaaran kirkko ja Ylivieskan kirkko olivat tahallaan sytytettyjä. Grafiikan kohdassa ’Muu syy’  korostuvat salamat, kipinät sekä koneiden ja laitteiden virheellinen käyttö. © Johannes Ketola / Pelastusopisto

Tee se itse, jos osaat

Asuinkiinteistön remontin paloturvallisuudesta kannattaa Telarannan mukaan huolehtia siten, että ulkopuolista tekijää valittaessa varmistetaan, että tältä löytyy sekä tulityökortti että alkusammutuskalusto.

Tulityökortti on työturvallisuustutkinto tulipaloriskin aiheuttavien töiden tekijöille. Lisätietoa tulityökortista löytyy SPEK:n sivuilta.

”Aina kannattaa kysyä, kuinka korjaaja aikoo tehdä työn turvallisesti. Joskus jo se, että asiakas osoittaa itse mielenkiintoa turvallisuutta kohtaan, on omiaan edesauttamaan sitä, että työ myös tehdään turvallisesti,” Telaranta neuvoo.

Omakotitalojen tee-se-itse-remontoijille Telaranta suosittelee tulityökurssin käymistä.

”Siinä on paljon huomioon otettavia asioita, joita ei arkijärjellä tule ajatelleeksi. Pitää järjestää alkusammutuskalusto ja suojata syttyvät materiaalit. Paras tilanne on, jos tulityötä ei ole pakko tehdä sisällä talossa, vaan esimerkiksi hitsattava metalliosa voidaan siirtää ulos turvalliseen paikkaan.”

Taloyhtiössä tulitöiden luvista vastaa ensisijaisesti isännöitsijä.

”Taloyhtiössä asukas ei saa itse tehdä tulitöitä. Omakotitalossa korjauksia voi tehdä omalla vastuulla, mutta niissä on sama juttu kuin omatoimisissa lumenpudottajissa, joita alkoi putoilla katoilta.”

”Kannattaa harkita, riittävätkö omat taidot vai onko parempi tilata ammattilainen hoitamaan homma. Suosittelen ammattilaisten käyttöä. Suomessa on kotitalousvähennys, eli kustannukset voi vähentää verotuksessa,” Telaranta neuvoo.

X