Tulipalo! Jos joudut jumiin palavaan kerrostaloon, toimi näin – 12 vinkkiä pahimman varalle: ”Tätä ihmiset eivät useinkaan muista tehdä”

Uusien tornitalojen turvajärjestelyt ovat usein paremmat kuin vanhemmissa rakennuksissa. Jos pahin tapahtuu, hyvät neuvot ovat tarpeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Palomiehet sammuttavat rajua tulipaloa Quebecissä Kanadassa.

Uusien tornitalojen turvajärjestelyt ovat usein paremmat kuin vanhemmissa rakennuksissa. Jos pahin tapahtuu, hyvät neuvot ovat tarpeen.
Teksti:
Miikka Järvinen

Suomeen rakennetaan entistä korkeampia tornitaloja, joissa on tunnetusti riskinsä.

Toukokuussa Brasilian São Paulossa paloi tornitalo. 150 pelätään kuolleen.

Lontoon Grenfel Towerin palossa kesällä 2017 kuoli 71 ihmistä.

Suomen korkein asuinrakennus on nyt Helsingin Vuosaaren Cirrus, jolla on korkeutta 87,5 metriä ja 26 maanpäällistä asuinkerrosta.

Hotelleista hieman korkeammalle nousee Tampereen Sokos Hotel Torni, joka kohoaa 88,5 metriin.

Kauas jälkeen ei jää Helsingin Hotelli Clarion, jossa on 16 kerrosta ja korkeutta huimat 78 metriä.

Ennätys tulee rikkoutumaan vuonna 2019, jolloin Helsingin Kalasatamaan valmistuu 134 metriä korkea ja 33-kerroksinen tornitalo Majakka.

Korkeat talot herättävät usein kysymyksen, kuinka paloturvallisia ne ovat. Uusien tornitalojen turvajärjestelyt sprinkler-sammutusjärjestelmineen ovat useimmiten paremmat kuin vanhemmissa rakennuksissa.

Jos pahin kuitenkin tapahtuu, ovat hyvät neuvot tarpeen.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöllä jakaa nettisivullaan perusteelliset turvaohjeet.

Johtava palotarkastaja Pekka Mutikainen Pirkanmaan pelastuslaitokselta kertoo muutaman lisävinkin, jotka tulevat tarpeen erityisesti kerrostalopaloissa.

Varaudu etukäteen

1. Älä lukitse turvalukkoja, kun olet sisällä huoneistossa. Ihmisten on päästävä ulos ilman avaimia ja palokunnan on päästävä sisään. Pidä pelastautumisreitit esteettöminä ja opasta lapsia, ettei tulipalon syttyessä saa piiloutua komeroon tai pöydän alle.

2. Selvitä, onko talossa yksi vai useampia uloskäyntejä. Selvästi normaalia kerrostalorakentamista korkeammissa asuinrakennuksissa on usein toinen porraskäytävä hätätilanteita varten.

”Hotelleissa niitä on tyypillisesti vähintään kaksi, tavallisissa kerrostaloissa useimmiten vain yksi. Varsinkin vanhemmissa taloissa pelastustiejärjestelyt ovat usein puutteelliset, jolloin palokunta voi joutua tulipalotilanteessa pelastamaan asuntoihin juuttuneet parvekkeiden, ikkunoiden tai portaikon kautta”, Mutikainen kertoo.

3. Hyvä yleisvinkki tulipalon varalle myös omassa kotitalossa on perehtyä kiinteistön pelastussuunnitelmaan.

”Tätä ihmiset eivät useinkaan muista tehdä. Hotelleissa taas turvaohjeet tulipalon varalta löytyvät yleensä huonekansiosta ja kaavio poistumisreiteistä huoneen ovesta”, Mutikainen jatkaa.

Jos tulipalo on omassa huoneistossa

4. Alkuvaiheessa olevaa tulipaloa voi yrittää sammuttaa itse. Vaikka palo sammuu, kannattaa soittaa hätänumeroon, joka on Suomessa 112. Palokunnan on syytä käydä tarkistamassa, että tuli on sammunut eikä vaaraa uudelleen syttymisestä ole.

5. Jos paloa ei syystä tai toisesta voi itse sammuttaa, pyri poistumaan palavasta huoneistosta.

”Poistuttaessa on tärkeää sulkea palavan huoneiston ovi, vaikka olisi kuinka kiire. Oven sulkeminen estää savun leviämisen portaisiin”, Mutikainen muistuttaa.

6. Jos poistumisreitillä oleva suljettu ovi on kuuma, älä avaa sitä, ellet ole aivan varma, että oven toisella puolella ei pala. Valitse toinen reitti. Jos suljettu ovi ei ole lämmin, raota sitä varovasti.

7. Yritä ryömiä savun täyttämästä huoneesta turvaan lattian rajassa. Älä mene savuun. Savu nousee ylöspäin, ja sen alapuolella riittää happea kauemmin. Tulipalossa lämpötila saattaa olla aikuisen hartioiden korkeudella 700 astetta, mutta polvien korkeudella 100 astetta.

8. Älä koskaan käytä hissiä tulipalon aikana vaan aina portaita. Päästyäsi ulos palavasta tilasta, pysy poissa sieltä. Älä palaa takaisin liekkien ja savun keskelle, koska näin vaarannat vain oman henkesi. Soita hätänumeroon 112!

9. Mikäli poistuminen on mahdotonta, mene parvekkeelle tai avoimeen ikkunaan. Sulje parvekkeen ovi perässäsi, jotta savu ja liekit eivät leviä parvekkeelle. Soita hätänumeroon 112.

10. Huuda apua ja pyri herättämään ihmisten huomio heiluttamalla vaatetta tai vilkuttamalla valoja, jotta palokunta löytää sinut.

Jos tulipalo on naapurihuoneistossa

11. Jos naapurissa palaa, pysy sisällä. Älä mene savun täyttämään porraskäytävään. Kerrostalot on rakennettu estämään palon etenemistä asunnosta toiseen.

”Perussääntö on, että jokainen asunto on oma palo-osastonsa. On erittäin harvinaista, että tulipalo leviää asunnosta toiseen. Yleensä on turvallisinta pysytellä omassa asunnossa. Jos porraskäytävään on jo päässyt savua, eikä huoneistosta pääse poistumaan, tärkein sääntö on, ettei savuiseen porraskäytävään pidä lähteä, koska se on varma surmanloukku”, Mutikainen jatkaa.

12. Pyri estämään savun pääsy huoneistoon sulkemalla käytävään vievät ovet.

”Jos oven alta tulee savua, rakoa voi yrittää tilkitä märillä pyyhkeillä. Huoneistoon tulipalon takia jääneen kannattaa mahdollisimman pian soittaa hätänumeroon 112 ja ilmoittaa oma sijainti, jotta palokunta tietää missä asunnossa on ihmisiä”, Mutikainen neuvoo.

Lähde: Kodin turvaopas, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK

X