Onko aikuisten miesten hengailu nuorisotaloilla sopivaa? - Pääkaupunkiseudun nuorisotoimen jäsenkortti myönnetään vielä 29-vuotiaillekin

Pääkaupunkiseudun nuorisotalojen jäsenkortin voivat saada jopa 29-vuotiaat. Kysyimme nuorisotoimen nuorisoasiainjohtajalta, miksi ikäraja on näin korkea.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pääkaupunkiseudun nuorisotalojen jäsenkortin voivat saada jopa 29-vuotiaat. Kysyimme nuorisotoimen nuorisoasiainjohtajalta, miksi ikäraja on näin korkea.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Kolmetoistavuotiaan helsinkiläistytön vanhempi kertoi tiistaina Facebookissa huomanneensa, että tyttären kanssa samalla nuorisotalolla käy samaan aikaan aikuisia miehiä hengailemassa.

Itähelsinkiläiseen keskusteluryhmään kirjoitettu päivitys keräsi satoja kommentteja, joissa ihmeteltiin, saavatko nuorisotaloilla viettää aikaansa myös aikuiset.

Helsingin nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka, onko nuorisotalo sopiva ajanviettopaikka aikuisille miehille?

”Perusvastaus tuohon on tietenkin ei. Kyllähän nuorisotalo on nuorisotalo ja pääosassa meidän nuorisotaloissa yläikäraja on 18 vuotta.

Kontulan Luuppi on paikkana sellainen, jossa on vähän vanhempaa porukkaa, 15-17-vuotiaita ja pikkuisen vanhempiakin. Se on ihan tietoinen linja, ja siellä ikäraja on 20 vuotta.

Siinä lähistöllä on toisia nuorisotaloja, joissa on nuorempi ikäraja ja kävijäkunta, eli Vesalan ja Kivikon nuorisotalot. Kontulan Luupissakin ikärajan ylittäneet ohjataan muualle.”

Miten yläikärajaa valvotaan?

”Kävijällä tulee olla nuorisotalon jäsenkortti, eli niitä tarkistetaan. Kävijäkunta on myös varsin vakio, eli kyllähän meidän ohjaajat tuntee ne nuoret, ketä siellä on.

Esimerkiksi Kontulan Luupissa on vähintään neljä koulutettua ohjaajaa paikalla, kun se on vilkas. He myös ovat työskennelleet siellä pitkään, joten he aidosti tuntevat nuoret.

Lisäksi on nuorten sosiaalinen kontrolli. Nuoret haluavat, että se on nuorten paikka. Jos siellä on ryhmää, jonka he kokee, että ei kuulu sinne, niin kyllä se ohjaajien tietoon tulee.

Mutta peruslähtökohta on se, että heillä on jäsenkortti, ohjaajat tarkistavat niitä ja ohjaajat tuntee nuoret.”

Miksi kuitenkin tarjoatte pääkaupungin nuorisotaloille jäsenkorttia, Jässäriä, jonka voi saada 29-vuotiaaksi asti?

”Ei meidän varsinaista Jässäriä saa sinne. Nuorisotyön lain mukainen kohderyhmä on 29-vuotiaisiin asti, mutta meidän avoin nuorisotalotoiminta on tarkoitettu nuoremmalle kohdeyleisölle.”

Miksi Hae oma Jässäri -nettisivulla kuitenkin lukee, että jäsenkortti käy kaikilla nuorisotaloilla ja se myönnetään 29 ikävuoteen asti?

”Se pitää paikkaansa, mutta näillä taloilla on avoimessa toiminnassa alempi ikäraja. Jäsenkortti voi liittyä myös tietynlaiseen ryhmämuotoiseen toimintaan, jossa ikäraja on toinen.

Nuorisotalojen avoimeen toimintaan ei ole kuitenkaan asiaa, jos ikäraja ylittyy. Tuo on semmoinen asia, jossa viestiä voisi täsmentää.”

Voivatko vanhemmat siis yhä olettaa, että teini-ikäinen lapsi on nuorisotalolla ikäistensä joukossa?

”Juu kyllä, tää on se lähtökohta toiminnassa.”

X