”Oon endokipujen takia pyörätuolissa käytännössä koko ajan” – Endometrioosia sairastaa joka kymmenes nainen – Merkittävä syy myös tahattomaan lapsettomuuteen

Endometrioosi on krooninen sairaus, jonka diagnoosiviive voi olla jopa yhdeksän vuotta. Suurin syy tähän on perusterveydenhuollon heikko tietämys moninaisista oireista, mutta myös aiheen häpeily.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Endometrioosiviikon Elämää endometrioosin kanssa -valokuvanäyttely

Endometrioosi on krooninen sairaus, jonka diagnoosiviive voi olla jopa yhdeksän vuotta. Suurin syy tähän on perusterveydenhuollon heikko tietämys moninaisista oireista, mutta myös aiheen häpeily.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

”Oon endokipujen takia pyörätuolissa käytännössä koko ajan, ja se on ollut tosi raju muutos entiselle jalkapalloilijalle.”

Endometrioosia sairastaa Suomessa jopa 200 000 naista ja sen aiheuttamat kustannukset yhteiskunnalle on noin 1,5 miljardia vuosittain, mikä on saman verran kuin astman tai diabeteksen kustannukset.

”Kustannukset on suhteutettu Ruotsissa ja kansainvälisesti tehtyihin tutkimuksiin aiheesta. Ne tulevat sekä terveydenhuollon kustannuksista, että työ- ja opiskelupoissaoloista oireiden takia”, kertoo gynekologisen potilasjärjestö Korento ry:n toiminnanjohtaja Jutta Laino-Tabell.

Tabell toivoo, että Suomessa myös ymmärrettäisiin sairauden kansantaloudellinen merkitys.

Endometrioosi on merkittävä syy lapsettomuuteen

Endometrioosi on munasarjojen monirakkulaoireyhtymän (PCOS) lisäksi yksi suurimmista ja merkittävimmistä terveydellisistä syistä naisten tahattomaan lapsettomuuteen.

”Kun nyt Suomessakin puhutaan syntyvyyden alenemisesta, olisi hyvä päästä vaikuttamaan taudin diagnoosiviiveeseen, jotta tauti ei pääsisi jylläämään niin rajusti ja johtamaan lapsettomuuteen”, Laino-Tabell kommentoi.

Endometrioosi on krooninen sairaus, joka aiheuttaa moninaisia oireita sekä lamaannuttavia kipuja ja vaikuttaa naisten elämään kokonaisvaltaisesti.

Oireina voi olla runsaiden ja kivuliaiden kuukautisten lisäksi esimerkiksi suolen toimintahäiriöt, krooninen väsymys ja vatsan toistuva turvotus.

Juuri sairauden moninaisten oireiden takia, sairautta voi olla vaikea tunnistaa perusterveydenhuollossa.

Diagnoosin saaminen voi kestää 6-9 vuotta

”Endometrioosini alkoi oireilla ollessani 17-vuotias. Diagnoosin sain kuitenkin vasta 17 vuotta myöhemmin, 34-vuotiaana vatsaontelon tähystysleikkauksessa.

Siihen väliin mahtui paljon kipuja, ymmärtämättömyyttä, vähättelyä, kärsimystä, vihaa, pilalle menneitä juhlia ja lomareissuja, loputonta väsymystä ja hankalaa suhtautumista omaan naiseuteen.”

”Perusterveydenhuollossa heikko tietämys aiheesta on hoidon esteenä. Monet joutuvat menemään pitkän polun, jotta pääsevät erikoislääkärille, joka osaa tunnistaa endometrioosin”, kertoo Jutta Laino-Tabell.

”Se on vaan niitä naistenvaivoja”

Toisena suurena tekijänä diagnoosin pitkittymiseen on vastuullisen kuukautispuheen puuttuminen.

”Monesti tulee vastaan mantroja, että ”Se on vaan niitä naistenvaivoja, joista kuuluu kärsiä” tai että ”Naisilla kuuluu olla kipeät kuukautiset”, nämä liittyvät naisten kokemaan häpeään omista kuukautisista.”

Jutta Laino-Tabellin mukaan epätyypillisten kuukautisten oireita pitäisi tuoda enemmän esille.

”Voi olla, että nuorelle määrätään e-pillereitä koviin kuukautiskipuihin, mutta ei puhuta endometrioosin mahdollisuudesta. Osittain ei haluta pelotella nuorta, mutta tiedon voi tuoda esille pelottelematta.”

Kursiivilla olevat lainaukset ovat lainattu Korento ry:n 20-vuotisjuhlanäyttelystä. Tarinat ja niihin liittyvät kuvat ovat nähtävillä Helsingissä 25.3 alkaen, josta näyttely jatkaa myöhemmin matkaa ympäri Suomea.

X