”Moni ajattelee, että kyse on vain kuukautiskivuista”: Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti vei työkyvyn Hanna Collinilta

Vaikean endometrioosin kanssa kamppaileva Hanna Collin törmää usein vähättelyyn. Moni ajattelee, että kyseessä on vain kuukautiskivut, eikä niiden takia voi olla kovin kipeä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Viime syksynä perheeseen muuttanut ilopilleri Nalle on tuonut paljon piristystä Hanna Collinin elämään. Pienen karvatassun ulkoiluttaminen on hänestä mukavaa, eikä se vie liikaa voimia.

Vaikean endometrioosin kanssa kamppaileva Hanna Collin törmää usein vähättelyyn. Moni ajattelee, että kyseessä on vain kuukautiskivut, eikä niiden takia voi olla kovin kipeä.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Kokemuksia endometrioosista usein vähätellään. Lue Hannan tarina.

Parikymppisenä Hanna Collin, 41, ihmetteli, miksi hänen keuhkonsa olivat aina kipeät kuukautisten aikaan. Sitten toinen puoli keuhkoista painui kokonaan kasaan, ja ambulanssi kiidätti hänet sairaalaan. Siellä hänellä todettiin ilmarinta.

Tähän havahduin

”Sama kuvio toistui puolen vuoden aikana neljä kertaa. Toinen puoli keuhkoistani painui yhtäkkiä kasaan, ja tuntui kuin joku olisi pistänyt veitsellä rintaan. Joka kerta ambulanssi kiidätti minut sairaalaan, jossa keuhko saatiin keuhkopumpun avulla taas laajenemaan normaalisti.

Itse ihmettelin, miksi ilmarinnat ilmaantuivat aina kuukautisten aikana, mutta keuhkolääkärit eivät nähneet niiden välillä mitään yhteyttä.

Vastaanotolle

Gynekologin vastaanotolla käyminen toi vastauksen: minulla oli endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti. Kärsin sen harvinaisesta oireesta, eli minulla kohdun limakalvoa oli levinnyt keuhkoihin asti. Se myös aiheutti valtavat kivut.

Gynekologi ehdotti hoidoksi lapsen hankkimista, sillä raskauden ja imetyksen aikana endometrioosi yleensä lievittyy. Mietin asiaa hetken mieheni kanssa, ja päätimme yrittää lasta. Koska endometrioosi heikentää raskaaksi tulon mahdollisuuksia, varasimme ajan lapsettomuushoitoihin.

Meillä kävi tuuri, sillä tulin raskaaksi heti ensimmäisen hoidon jälkeen. Raskausaika meni valtavan hyvin, enkä saanut yhtään ilmarintakohtausta sen aikana. Olin toiveikas tulevaisuuden suhteen.

Synnytyksen jälkeen tilanne kuitenkin muuttui nopeasti. Endometrioosikivut palasivat, ja minulla diagnosoitiin kilpirauhasen liikatoiminta.

Vastoinkäymisiä

Yritimme hankkia myös toisen lapsen, mutta se ei enää onnistunut. Sen sijaan vointini huononi vuosi vuodelta.

Kohdun limakalvoa levittäytyi eri puolille kehoani sisäelinten ympärille, ja jouduin moneen eri leikkaukseen. Minulta poistettiin myös kohtu ja munasarjat siinä toivossa, että tauti lievenisi.

Leikkaukset eivät kuitenkaan helpottaneet oloani ollenkaan.

Viime vuonna havaittiin, että maksani oli lävistänyt pallean, ja jouduin suureen leikkaukseen, jossa maksa palautettiin omalle paikalleen. Pallean ympärille asennettiin verkko, jotta sisäelimet

pysyisivät omilla paikoillaan. Leikkauksen jälkeen olin niin huonossa kunnossa, että olin pitkään tehohoidossa. Toipumiseen meni vuosi.

Lue myös: Endometrioosia sairastaa joka kymmenes nainen – Merkittävä syy lapsettomuuteen

Ei näy päälle

Vaikea endometrioosi on harvinainen sairaus, jota terveydenhuollon ammattilaisetkin usein vähättelevät. Moni ajattelee, että kyse on vain kuukautiskivuista, eikä niiden takia voi olla kovin huonossa kunnossa.

Minulla sairaus on ollut lähes invalidisoiva. Kipujen takia en ole pystynyt käymään moneen vuoteen töissä. Kaikki harrastukset olen joutunut jättämään jo kauan sitten, koska jo esimerkiksi autossa istuminen aiheuttaa tärinäkipua.

Sairaus ei myöskään näy päällepäin, vaan olen aivan normaalin näköinen. Vaatteiden alla vatsassani on kuitenkin valtavat arvet muistuttamassa läpikäymistäni yhdestätoista leikkauksesta.

Lue myös: Kiiran, 28, munasarjoista löydettiin appelsiininkokoinen kasvain: ”Endometrioosi on sairaus, ei pelkkä naisten vaiva”, Anna.fi.

Tässä ja nyt

Lääkärit eivät ole antaneet minulle toiveita paranemisesta. Joudun kamppailemaan sairauden kanssa loppuelämäni. Siksi olen tavattoman kiitollinen mieheltäni ja vanhemmiltani saamasta tuesta. Jos alan tuntea oloni epätoivoiseksi, mieheni tsemppaa minut jaksamaan.

Olen hakenut työkyvyttömyyseläkettä monta kertaa, mutten ole saanut. Sen sijaan sain viime vuoden lopulla kaupungin vammaispalvelujen kautta avustajan, joka auttaa kotitöissä. Avun ansiosta jaksan paremmin huomioida perhettäni.

Syksyllä meille muutti myös uusi perheenjäsen, tiibetinspanieli Nalle. Mietin pitkään, pystynkö hoitamaan koiraa, mutta sen kanssa puuhaaminen on tuonut valtavasti iloa muuten yksinäisiin päiviin.”

X