Voiko kuukupin kanssa uida ja mistä sen voi ostaa? Selvitimme 5 myyttiä ekologisesta kuukupista

Käyttö sattuu, sen käyttö on sottaista, sen kanssa ei voi urheilla, eivätkä sitä käytä kuin intoilijat. Niin kuukautiskuppiin eli kuukuppiin kuin kuukautisiinkin liittyy monia uskomuksia. Kumoamme niistä viisi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Brittitutkimuksen mukaan nainen käyttää elämänsä aikana kuukautissuojiin noin 18 000 puntaa. Vaikka kuukupin kertahinta on siteitä tyyriimpi, pitkässä juoksussa se on edullisempi vaihtoehto.

Käyttö sattuu, sen käyttö on sottaista, sen kanssa ei voi urheilla, eivätkä sitä käytä kuin intoilijat. Niin kuukautiskuppiin eli kuukuppiin kuin kuukautisiinkin liittyy monia uskomuksia. Kumoamme niistä viisi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pauliina Karjalainen

Kuukuppi herättää jonkun verran ennakkoluuloja aivan kuten kuukautisiin yhdistyy paljon sekä harhaluuloja, että noloiksi koettuja asioita. Esimerkiksi suomalaisista miehistä 33 prosenttia luulee, että kuukautisten aikana ei voi tulla raskaaksi ja 16 prosenttia uskoo, ettei kuukautisten aikana voi uida.

Naisista puolestaan yli 30 prosenttia on pohtinut, miten vaihtaa kuukautissuoja työpaikalla huomaamattomasti tai pitänyt kuukautissuojien rapinaa nolona. Luvut käyvät ilmi kuukuppeja valmistavan Luneten teettämästä kyselystä.

Vaikka asenteiden kuukautisia kohtaan sanotaan muuttuneen, niihin liitetään silti harhaluuloja. Myyttisenä on säilynyt myös kuukautiskuppi eli kuukuppi, jonka käyttöön liittyviä vääriä uskomuksia liikkuu paljon etenkin verkossa.

Merkistä riippuen kuukuppi on joko lääketieteellisestä silikonista tai luonnonkumista valmistettava kuukautissuoja, jota pidetään kuukautisten aikaan emättimessä.  Toisin kuin siteet ja tamponit, se ei ole kertakäyttöinen, vaan kuppi puhdistetaan käyttökertojen välissä.

1. Kuukuppia käyttävät vain hipit

Vaikka näin olisi joskus ollut, nykyään tilanne on toinen. Kuukuppien valtavirtaistumisesta kertoo muun muassa se, että verkko- ja luontaistuotekauppojen lisäksi niitä myyvät Suomessa nykyään myös tavalliset marketit.

Pitkä matka on kuljettu myös siitä, kun kupin idea ja toimintamekanismi kehitettiin 1930-luvulla. Nyt kuluttajalla on varaa, mistä valita, sillä kuukuppeja on tarjolla useaa eri merkkiä. Niiden myyminen on myös kovaa bisnestä. Esimerkiksi kotimaisen kuukuppivalmistaja Luneten liikevaihto oli vuonna 2016 yli 2,1 miljoonaa euroa.

Kuukuppi voi sopia vaihtoehdoksi myös kukkaronsa nyörejä tarkasti vartioivalle. Vuonna 2015 tehdyn brittitutkimuksen mukaan nainen kokee elämänsä aikana keskimäärin 450 kuukautiset ja käyttää tuona aikana kuukautissuojiin noin 18 000 puntaa.

Vaikka kuukuppi on yksittäisiä side- ja tamponipaketteja hintavampi, valmistusmateriaalinsa vuoksi se kestää voi kestää käytössä vuosia.

2. Kuukuppia on vaikea käyttää ja sen käyttö sattuu

Koska kuukuppi toimii muista kuukautissuojista poiketen alipaineen avulla, sen käyttö vaatii harjoittelua ja hermoja. Joillekin kupin käyttö on helppoa jo heti alusta lähtien.  Toisille sen käyttöön tottumisessa menee aikaa.

Kupin asettamisen tai poistamisen ei kuitenkaan ole tarkoitus sattua. Kuppia asettaessa ja poistaessa tulisi olla mahdollisimman rentona. Erilaisia kupin taittelutekniikoita harjoittelemalla on mahdollista löytää itselle parhaiten sopiva tyyli. Apuna voi käyttää myös vesipohjaista liukuvoidetta.

Kupin tyhjennystarve taas riippuu vuodon määrästä. Kuppia voi käyttää jopa 12 tuntia putkeen. Tyhjennys tulisi kuitenkin tehdä vähintään kaksi kertaa vuorokaudessa, jotta kuppi tulee pestyä riittävän usein.

Ennen kupin asettamista paikoilleen se taitellaan litteäksi ja kaksinkerroin, jolloin kupin reunus muodostaa C-kirjaimen. Jokaisen keho on kuitenkin erilainen ja itselle parhaiten sopiva taittelutapa löytyy vain kokeilemalla. © COLOURBOX

3. Jos sairastaa endometrioosia tai käyttää kierukkaa, kuppi ei sovi

Luulo siitä, että kuukuppi ei sopisi yhteen kierukan ja endometrioosin kanssa on väärä.

Vaikka ehkäisymenetelmäksi olisi valinnut kierukan, se ei estä kuukupin käyttöä. Kierukan langat ovat niin ohuet, ettei kuukupin irrottaminen aiheuta niihin sellaista vetoa, joka voisi saada kierukan siirtymään paikaltaan. Kuitenkin jos kierukan narut ovat pitkät, kupin poistossa kannattaa olla varovainen.

Myöskään endometrioosi ei estä kuukupin käyttöä. Endometrioosi on kohdun limakalvon pesäkesiottumatauti, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa myös kohdun ulkopuolella. Arvioiden mukaan sitä esiintyy noin 10 prosentilla naisista. Endometrioosi aiheuttaa kroonista kipua, eikä sen perussyytä tunneta.

Kupin mukana tulee yleensä sen säilytykseen sopiva pussi.
© MARJO TYNKKYNEN/OTAVAMEDIA

4. Kuukuppi ei ole luotettava, eikä sovi aktiiviseen elämäntyyliin

Jos kuukuppi on aseteltu paikoilleen oikein, mikään ei estä urheilua sen kanssa. Jos kuppia ei tunne kävellessään, sen kanssa voi tehdä melkeinpä mitä tahansa. Kupin kanssa voi nukkua ja myös uida. Koska paineenvaihtelut eivät vaikuta sisäelimiin, kupin kanssa voi käyttää myös lentokonetta.

Ohivuodot voivat kuitenkin olla mahdollisia. Niitä voi aiheuttaa muun muassa se, että kuppi ei ole auennut emättimessä kunnolla, se on liian ylhäällä tai sen ilmareiät ovat tukossa tai likaiset, jolloin se sisään ei synny kunnon alipainetta. Joskus ohivuotojen syynä voivat olla myös lantiopohjan lihasten huono kunto.

Lue myös: Kuukautiset vielä 60-vuotiaanakin – niin voi käydä, ja siinä on gynekologin mukaan terveyttä edistävä puolensa

5.  Kuukuppi ei sovi ensimmäiseksi kuukautissuojaksi

Kuukupin hankkimiselle ja käytölle ei ole ikärajaa.

Lähtökohtaisesti myöskään neitsyys ei ole este kupin käytölle, mutta tiukka immenkalvo voi hankaloittaa tai jopa estää kupin käyttämisen. Kuukupin käyttö saattaa myös olla aluksi helpompaa, jos on käyttänyt aiemmin tamponeja tai ollut yhdynnässä.

 Lähde: Lunette.fi ja Kuukuppikunta.

Artikkelia on muokattu 16.6.2023 klo 19:00

Kuukuppi ja sen käyttö

Hygienia ja tyhjennysväli

Sekä kuukupin että tamponin käyttöön liittyy erittäin harvinaisena, mutta vaarallisena tilanteena toksinen sokkioireyhtymä. Siinä Stafylococcus aureus -bakteerit alkavat lisääntyä liikaa ja muodostaa myrkyllisiä aineita eli toksiineja.

Oireina voi esiintyä kuumetta, sykkeen nousua ja sekavuutta tai tajuttomuutta nopeaan verenpaineen laskuun liittyen, ihottumaa ja eri elinten toimintahäiriöitä. Sekä tamponien että kuukuppien vaihto- tai tyhjennysväli kannattaa pitää ohjeenmukaisina.

Kuukuppi tulee puhdistaa ohjeiden mukaisesti.

Selvitä runsaiden vuotojen tastasyy

Erittäin runsaiden vuotojen mahdollinen taustasyy tulee selvittää ja tarvittaessa hoitaa. 

Jos sellaista ei löydy, yhtenä hoitovaihtoehtona kannattaa muistaa hormonikierukat, jotka vähentävät tehokkaasti kuukautisvuotoa, mutta joiden yhteydessä oma hormonitaso säilyy muuttumattomana ja virtsaan erittyvä hormonimäärä on minimaalinen.

Asiantuntijana Katja Kero, LT Naistentautien ja  synnytysten erikoislääkäri,  seksuaalineuvoja.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 2/19.

Teksti: Virve Järvinen

X