Paavo Väyrynen hieroo vaaliyhteistyötä Ilja Janitskinin kanssa: ”Meillä on samankaltaisia tavoitteita”

Kansanedustaja Paavo Väyrynen (7 tähden liike) ottaa valeuutispalveluistaan tunnetun Ilja Janitskinin vetoavukseen kevään eduskuntavaaleissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ilja Janitskinin ja Paavo Väyrysen keskinäiset sympatiat nähtiin jo presidentinvaaleissa 2018, kun Iljan tukijat keräsivät Paavonkin kannattajakortteja.

Kansanedustaja Paavo Väyrynen (7 tähden liike) ottaa valeuutispalveluistaan tunnetun Ilja Janitskinin vetoavukseen kevään eduskuntavaaleissa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Tekijänoikeusrikoksista, valeuutisoinnista ja vainoamisesta äskettäin tuomittu Ilja Janitskin on käynyt viime viikolla eduskunnassa neuvottelemassa vaaliyhteistyöstä Paavo Väyrysen uuden poliittisen ryhmän, Seitsemän tähden liikkeen kanssa.

”Tarjosimme miehelle aterian”, Seitsemän tähden liikkeen edustaja ja Väyrysen avustaja Harri Lindell kertoo. Tapaamisen yksityiskohdista hän ei halua puhua, niitä kommentoi kuulemma ainoastaan liikkeen Uudenmaan alueen eduskuntavaaliehdokas Väyrynen.

Janitskin yrittää itse Reformi-nimisen liikkeen listoilta eduskuntaan Helsingin vaalipiiristä.

Seuran tavoittaman Paavo Väyrysen mukaan vaaliliittoa Reformin kanssa ei ole tulossa, kyse on tässä vaiheessa enemmän liikkeiden kärkihahmojen imagollisesta yhteistyöstä.

”Pidän mahdollisena yhteisiä esiintymisiä vaalitilaisuuksissa,” Väyrynen kertoo.

Hän muistuttaa, että Janitskinilla ja Väyrysen liikkeellä ”on monia samankaltaisia näkemyksiä ja tavoitteita.”

Yhteistä kampanja-apua jo presidentinvaaleissa

Väyrysen ja Janitskinin yhteys nähtiin jo viime vuoden presidentinvaalien alla. Tuolloin Janitskin luopui omista ehdokkuusaikeistaan kesken kaiken, ja hänen Suomi Ensin -liikkeen tukiryhmänsä siirtyi keräämään Paavo Väyrysen kannattajakortteja.

Tämän kevään kaveeraaminen on siten luonnollista jatkoa tälle keskinäiselle sympatialle.

”Näinkin voi sanoa,” Paavo Väyrynen myöntää. Hän kehuu edelleen Ilja Janitskinia avoimesti.

”Ilja on mainettaan parempi mies, jota on kohdeltu kaltoin. On tehnyt virheitä ja joutunut niistä kärsimään.”

Viha- ja valeuutissivusto MV-lehden perustanut Ilja Janitskin sai viime syksynä Helsingin käräjäoikeudessa ehdottoman vankeustuomion kaikkiaan 16:sta eri rikoksesta, kuten törkeistä kunnianloukkauksista, rahankeräysrikoksista ja yksityisen ihmisen vainoamisesta. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Samassa oikeudenkäynnissä tuomittiin myös Janitskinin kanssa MV-lehden sivuilla sisältöyhteistyötä tehnyt, Venäjän hallinnon hyväksi ahkeroiva dosentti Johan Bäckman.

Myös Bäckmanin omat venäläistaustaiset yhteistyökumppanit olivat viime vuonna näkyvästi esillä Paavo Väyrysen presidentinvaalien kampanjointia tukemassa.

Väyrysen tukiryhmät ovat usein kertoneet, että heidän ehdokastaan saa tukea kuka tahansa – he eivät erikseen ala torjua kannattajia.

X