Peliongelmien aiheuttama velkakierre voi pilata koko elämän – Pelikoneita on kuvailtu kuin laillistetuiksi huumeiksi

”Kun luottotiedot menevät ja perintäfirmojen kirjemyllytys alkaa, voi koko elämä vajota ahdistavaan epätoivoon”, Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Kun luottotiedot menevät ja perintäfirmojen kirjemyllytys alkaa, voi koko elämä vajota ahdistavaan epätoivoon", Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Erkki Meriluoto

Seuran Matti Rämön juttu Veikkauksen pelikoneiden sijoittelusta kaikkein köyhimmille asuinalueille voitti arvostetun Tutkivan journalismin yhdistyksen Lumilapio-palkinnon.

Jutun lähteenä käytettiin Veikkauksen omia aiemmin julkaisemattomia tietoja pelikoneiden sijoittelusta. Tiedot annettiin erillisen tutkijaryhmän käyttöön, jonka tekemä analyysi otettiin mukaan uutiseen.

Palkintoraati kehui jutuntekotavan innovatiivisuutta. Yhteiskunnallisesti merkittävä asia oli erityisen uskottavasti kerrottu.

Rahapeliongelmat ovat kasautuneet pienituloisille ihmisille. Monopoliasemassa olevan valtionyhtiön roolista uhkapeliongelmissa pitää käydä avointa keskustelua. Kauppojen eteisauloissa olevat pelikoneiden rivistöt ovat räikeä esimerkki houkutuksesta, jonne moni suomalainen laittaa vähät rahansa.

Pelikoneita on kuvailtu kuin laillistetuiksi huumeiksi. Niistä on kehitetty entistä houkuttelevampia. Videotekniikka mahdollistaa uutuuspelien lanseeraamisen automaatteihin tiuhalla tahdilla.

Vanhan kliseen mukaan ”mummot hakkaavat eläkkeensä hedelmäpeleihin”. Sen rinnalla moni nuori ihminen on joutunut pahaan uhkapelikoukkuun. Seura on kertonut, miten parikymppinen nuorukainen saattoi pelata kauppareissun yhteydessä kolikkopelejä peräti 300 eurolla tuosta vain.

Nuori perheenäiti puolestaan pelasi kaikki rahansa nettikasinoilla. Kun palkka kilahti tilille keskiyöllä, se saattoi olla jo aamukuudelta kokonaan pelattu. Hän otti kuukauden aikana tuhansien eurojen edestä pikavippejä ja joutui lopulta ulosottoon. Rahan lainaamisyritykset läheisiltä rikkoivat myös ihmissuhteita. Kun luottotiedot menevät ja perintäfirmojen kirjemyllytys alkaa, voi koko elämä vajota ahdistavaan epätoivoon.

Peliongelmista kärsivät ovat usein aloittaneet rahapelaamisen jo varsin nuorella iällä. Tästä syystä lapsia pyritään Suomessa suojelemaan pelaamisen ikärajalla. Seuran juttu herätti keskustelua myös pelaajien tunnistautumisesta sekä ylipäänsä nykyisen rahapelijärjestelmän mielekkyydestä.

Kauppareissuilla huomaan jo oman 3-vuotiaan poikani juoksevan kassalta pelikoneille. Vaikka hän ei edes ymmärrä, mistä laitteesta on kysymys, niin sen välkkyvät valot vetävät puoleensa. Yksi keino ongelmien vähentämiseen voisi olla kaikkien peliautomaattien sijoittaminen pois kaupoista vain valvottuihin saleihin.

X