Pistikö Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö valtion lahjoittamat Nesteen osakkeet lihoiksi? ”Laita siihen vaikka no comments, jos helpottaa”

Lastensäätiön johto vaikenee Nesteen osakkeilla käymästään kaupasta, jonka arvo on 40 miljoonaa euroa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tohtori Pentti Arajärvi (vas.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa Helsingissä 4. tammikuuta 2018. Lahjoituksen myötä valtion omistusosuus Neste Oyj:n osakkeiden tuottamasta äänimäärästä laski 49,74 prosenttiin.

Lastensäätiön johto vaikenee Nesteen osakkeilla käymästään kaupasta, jonka arvo on 40 miljoonaa euroa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Valtio luopui tammikuussa 2018 enemmistöosuudestaan Nesteessä. Siihen asti yhtiö oli kuulunut niihin ”kruununjalokiviin”, joiden enemmistöomistajuutta pidettiin Suomen strategisena intressinä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) luovutti nipun Nesteen osakkeita juhlallisessa seremoniassa Pentti Arajärvelle (sd). Kyseessä oli muhkea omaisuus, markkina-arvoltaan 50 miljoonaa euroa. Arajärvi vastaanotti osakkeet edustamansa säätiön nimissä. Hän toimi Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön (Itla) hallituksen puheenjohtajana.

Lahjoituksen taustalla oli eduskunnan juhlapäätös. Joulukuussa 2017 eduskunta juhlisti Suomen itsenäisyyden satavuotisuutta tukemalla lasten hyvinvointia 50 miljoonalla eurolla. Kansallisomaisuutta siirrettiin pieneen ja tuntemattomaan säätiöön ajatuksella, että pääoma mahdollistaa pitkäaikaisen ja vakaan toiminnan lasten hyväksi.

”Pääomaa ei pidä syödä, ainoastaan tuottoa”, Pentti Arajärvi kommentoi Nesteen osakepottia tammikuussa MTV3:n haastattelussa.

Vaan kuinkas sitten kävikään?

Puoli vuotta myöhemmin lastensäätiön johto on vaihtunut. Nesteen henkilöstöryhmien edustajien mukaan säätiö on myynyt lahjasta 80 prosenttia – siis pistänyt lihoiksi 40 miljoonan euron arvosta Nesteen osakkeita.

Kevään kuluessa mystisiä osakekauppoja on yritetty tuloksetta selvitellä esimerkiksi SAK:n toimesta. Nesteen henkilöstöryhmien edustajat ovat kirjoittaneet aiheesta avoimen kirjeen. Ay-puolella on epäilty, että Valtioneuvosto ei uskaltanut itse myydä strategista omistustaan. Lastensäätiötä käytettiin julkisivuna, jonka avulla Nesteen enemmistöosuudesta päästiin eroon. Kukaan ei kehdannut vastustaa hyvään tarkoitukseen menevää lahjoitusta  julkisuudessa.

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö on pysynyt osakekaupoista hiljaa.

”Itlan sisäinen asia”

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön asiamies Petra Kouvonen ei halua puhua Nesteen osakkeista.

”Paras, että puhut meidän hallituksen puheenjohtajan kanssa.”

Viime kevään aikana säätiöön valittiin uusi hallitus, ja puheenjohtajana toimii nyt Invalidiliiton pääjohtaja Petri Pohjonen.

Pitääkö tieto Nesteen osakekaupoista paikkansa?

”Itla on aloittanut toimintansa nykyisessä muodossaan vasta huhtikuun lopulla. Tarkoitus on turvata valtiolta saatu rahoitus niin, että perustyöt voidaan tehdä entistä paremmin tulevaisuudessa. Meillä on perustettu varainhoitotoimikunta, joka valmistelee tätä asiaa. Alkusyksystä meillä on tarkemmat tiedot siitä, miten toiminnan rahoitus turvataan tulevaisuudessa.”

Mutta möittekö te 80 prosenttia valtion lahjoittamista Nesteen osakkeista?

”En osaa sanoa mitään prosenttiosuutta. Tarkoituksemme on vaan turvata tulevaisuus niin, että voimme tulevaisuudessakin keskittyä lasten hyvinvoinnin parantamiseen.”

Se on hienoa. Mutta kysymys ei koskenut tulevaisuutta vaan menneisyyttä: Möittekö te Nesteen osakkeet?

”Ei kai se kuulu muille. Se on Itlan sisäinen asia.”

Varat myönnettiin  Itlalle eduskunnan päätöksellä. Käytännössä ne olivat veronmaksajien rahoja. Kai niistä voidaan käydä julkista keskustelua?

”Me yritämme vain turvata varat mahdollisimman hyvin.”

Viimeisten 12 kuukauden aikana Nesteen osakkeen arvo on kaksinkertaistunut. Millaiset tuotto-odotukset Itlalla on omistuksiensa suhteen?

”En yhtään osaa sanoa. Me pyrimme siihen, ettei hallituksen tarvitse keskittyä osakekurssien arvioimiseen, vaan tähän käytännön työhön.”

Neste on edelleen valtion strateginen yhtiö, jota voi pitää kansallisomaisuutena. Mikä merkitys kotimaisella omistamisella on ylipäätään Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiölle?

”Ei kai kotimainen omistajuus ole sen huonompi kuin mikään muukaan. Mutta ei meillä ole tässä vaiheessa vielä arvioitu näitä kysymyksiä. Meillä on vasta perustettu varainhoitotoimikunta, jonka tehtävä on arvioida näitä asioita kesän aikana.”

Miten on mahdollista, että 40 miljoonan euron osakepotti myytiin ennen kuin asioita on ehditty miettiä?

”Itlan nykyinen hallitus ei ole myynyt eikä ostanut osakkeita”, Pohjonen sanoo.

Myytiinkö Nesteen osakkeet siis edellisen hallituksen päätöksellä, kun puheenjohtajana toimi vielä Pentti Arajärvi?

”Laita siihen vaikka no comments, jos se sua helpottaa.”

Pentti Arajärvi vahvistaa Seuralle osakkeiden myynnin tapahtuneen hänen hallitusaikanaan, mutta  hän ei ehtinyt kommentoida asiaa tarkemmin.

Kotimaisuus ei ole enää erityinen arvo

Eduskunnassa on perustettu Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön valtuuskunta. Säätiön sääntöjen mukaisesti valtuuskunta seuraa, tukee ja edistää säätiön toimintaa. Yksi valtuuskunnan jäsenistä on Satu Taavitsainen (sd). Hänkään ei ota kantaa Nesteen osakekauppoihin.

”Säätiön hallituksen jäsenet ovat vastuussa ja tekevät päätökset mihin sijoitetaan.”

Taavitsainen ei näe sijoitussalkun kotimaisuudessa erityistä arvoa.

”Itlan säännöissä ei velvoiteta kotimaisuuteen.”

”Olen itse valtuuskunnan kokouksessa antanut hallitukselle toiveen sijoittaa eduskunnan antamaa pääomaa niin, että sijoitukset ovat eettisesti ja moraalisesti kestävällä pohjalla. Mihin tahansa Itla ei voi sijoittaa.”

Nesteen osakkeen oli tarkoitus olla pitkäaikainen sijoitus – kvartaalitalouden aikana kolme kuukautta täyttää mitä ilmeisimmin tämän vaatimuksen.

X